En dag då världen tackar alla blodgivare

Internationella blodgivadagen 2017

Du har mellan 4-6 liter blod i din kropp som bland annat hjälper till att  transportera syre i kroppen, föra ut näring till kroppens alla celler och bekämpa infektioner. Blod går inte att tillverka på konstgjord väg. Därför är det extra viktigt att vi som faktiskt kan och vill, ger blod till de som av någon anledning behöver extra.

Idag är det Internationella blodgivardagen då världen tackar blodgivare och deras insats som inte bara är viktig utan ovärderlig. Själv gav jag blod senast nu i måndags och idag tänkte jag berätta varför jag tycker att alla som har möjligheten att ge blod bör göra det.

Händelsen som påverkade mig att bli engagerad i blodgivning

Jag har aldrig varit spruträdd så att anmäla mig som blodgivare var en självklarhet för mig. Men det kändes extra viktigt efter att jag opererats akut mitt i natten för blindtarms­inflammation den 30 mars 2015. Under operationen uppstod nämligen en blödning som gjorde att operationen tog dubbelt så lång tid än förväntat. Det var en lindrig blödning som snabbt fixades till och jag behövde som tur var inget extra blod. Men om jag hade behövt det hade jag varit oerhört tacksam för de personer som donerat sitt blod.

Du har råd att donera en del av ditt blod

Det tar inte lång tid att ge blod. Du sitter bakåtlutad i stolen med nålen i armen i cirka 10 minuter. Vid blodgivning donerar du 4,5 dl blod, vilket är mindre än en tiondel av din blod­volym. Efter blodgivningen får du järntabletter som får din kropp att kompensera för blodet du donerat. Du har råd, både i tid och mängden blod, att donera det till någon annan som behöver extra.

Om du är frisk kan du hjälpa andra som behöver extra blod

Du kan känna dig svag efter du lämnat blod och därför är det viktigt att äta och dricka något efteråt. På blodcentralen blir du bjuden på juice och en smörgås, och den möjligheten bör du ta. Detta gjorde inte jag vid min första blodgivning. Jag åkte istället direkt hem och fortsatte min dag som vanligt men kände mig senare svimfärdig flera gånger. Efter en blodgivning är du dock fortfarande frisk – till skillnad mot många sjuka eller skadade som behöver extra blod.

Nu måste vi bli fler blodgivare!

Faktum är att fler borde bli blodgivare. Endast 3% av Sveriges befolkning mellan 18-75 år donerar blod minst en gång per år och 60% av de registrerade blodgivarna ger blod minst en gång per år. Många av blodgivarna blir äldre och därför behövs nya blodgivare. Så om du är mellan 18-65 år, är frisk, väger minst 50 kg och har svenskt personnummer – varför inte ta en funderare på att registrera dig som blodgivare. Det är enkelt att ge blod, det gör inte ont och tar inte lång tid alls!

Du har råd att donera blod och på sätt rädda andras liv. På geblod.nu kan du anmäla ditt intresse och hitta närmaste blodcentral. Gör det redan idag – ditt blod behövs!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *