En undersökning av svenskarnas internetvanor

Svenskarna och internet

I början av november släppte Internetstiftelsen i Sverige årets rapport över svenskarnas relation till internet – Svenskarna och Internet 2016. I rapporten går det att läsa om bland annat internetanvändning i mobilen och i arbetet men även om användandet av sociala medier – något som kan vara intressant läsning för oss som är verksamma där.

Internet i mobilen och som nyhetskälla

I årets rapport går det att läsa att vi lägger ca en femtedel av vår vakna tid på Internet samt att 79% av de som har smartphones använder internet i mobilen varje dag – en siffra som jag trodde skulle vara lite högre. Hela 59% av oss använder internet som främsta källan till nyheter istället för tv, radio eller dagstidningar.

Facebook har fortfarande flest användare och Twitter minskar i användning

58% av de som deltog i undersökningen använder sociala nätverk dagligen – i genomsnitt en timme om dagen. Över hälften av alla internetanvändare besöker dagligen sociala nätverk i sin mobil. Enligt rapporten är Facebook det nätverk med flest dagliga användare (58%), därefter kommer bland annat Instagram (26%) och Snapchat (16%). Twitter, med sina 6% dagliga användare, fortsätter att minska i användning.

Bloggandet och bloggläsandet har stabiliserats

Både bloggläsande och bloggande har stabiliserats under de senaste åren. 40% av internetanvändarna läser bloggar och 6% skriver själva bloggar. Dessa siffror blev jag lite överraskad över – jag trodde att de skulle vara betydligt högre. Men det kanske är så att bloggläsning kräver lite för mycket tid, energi och koncentration av läsarna. I en tid då information konsumeras snabbt så lockar det förmodligen mer att titta på ett Youtubeklipp (som ibland inte ens kräver att man aktivt tittar utan istället bara lyssnar vilket betyder att man kan göra annat samtidigt) eller snabbt scrolla igenom Instagramflödet istället för att läsa ett långt blogginlägg.

Vill du läsa hela rapporten så hittar du den HÄR.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *