Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Fantastiska vidunder och var man hittar dem

För lite mer än en vecka sedan såg jag äntligen filmen Fantastiska vidunder och var man hittar dem – ett måste för alla som älskar Harry Potter-världen. Filmen, som är baserad på en bok, planeras få fyra uppföljare och utspelar sig under 20-talet i New York – långt från trolldomsskolan Hogwarts trygga väggar som vi lärde känna i Harry Potter-filmerna.

Eddie Redmayne spelar huvudrollen som Newt Scamander, en trollkarl som rest jorden runt för att hitta magiska varelser. Han passar perfekt som den lite bortkomna engelsmannen som anländer till New York och upptäcker att några av djuren tagit sig ur den överraskande rymliga väskan som han förvarar dem i. I hans försök att hitta dem träffar han på Tina, som jobbar på Trollkarlssamfundet, hennes syster Queenie (som har en frisyr jag vill ha men som jag, tyvärr, är för feg för) och Jacob, en icke-trollkarl som motvilligt hänger med.

Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Trots att vi nu förflyttas både i tid och rum så kommer välbitna Harry Potter-fansen att känna igen sig. Jag tror dessutom inte att man måste känna till trolldomsvärlden sedan tidigare – det är inte själva magin som är det viktiga temat i filmen. Man vänjer sig snabbt vid trollkarlar som försvinner från intet, lekfulla jakter efter konstiga djur, löpsedlar med rörliga bilder och personer som envisas med att vifta med små pinnar som om de vore vapen.

Manusförfattaren J.K. Rowling och regissören David Yates arbetade tillsammans för att skapa en film som förflyttar oss till tidigt 1900-talet. Det har inslag av både komedi men nuddar samtidigt allvarliga teman som främlingsfientlighet och rasism. Personligen tyckte jag att det ibland kändes som att jag ibland tittade på två olika filmer, båda som innehåller några lite för utdragna scener, men allt som allt knöts det ihop bra på slutet.

Fantastiska vidunder och var man hittar dem

Bildkälla: IMDb

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *