Filmsrecension: Saving Mr Banks

Walt Disneys döttrar bad honom att göra en film grundad på deras favoritbok, P. L. Travers Mary Poppins. Detta tog lite längre tid än vad han trodde – nämligen 20 år. I sin jakt på att komma över rättigheterna ställs Walt öga mot öga mot en helt kompromisslös författare som absolut inte har några som helst planer på att låta sin älskade magiska barnflicka misshandlas av Hollywoodmaskinen. Men när boken slutar sälja och hon får ont om pengar går Travers motvilligt med på att resa till Los Angeles för att lyssna till Disneys filmplaner.

Vi vet ju alla att det till slut blev en film om Mary Poppins. Resan dit var långdragen och jag insåg när jag såg Saving Mr Banks att det måste vara jobbigt för en författare att se sitt verk filmatiseras. Oftast blir en bok väldigt personlig, med händelser som författaren själv kanske upplevt, och man ”känner” bokens karaktärer mycket väl. När boken ska filmatiseras så tolkar regissören själv hur karaktärerna är, och det blir ju inte alltid så som författaren hade tänkt sig.

Det här är en film om författaren (spelad av Emma Thompson) till Mary Poppins, med många tillbakablickar till barndomen i Australien. Men den handlar också om Walt Disney (spelad av Tom Hanks). En man med stora drömmar, som vill bringa liv i Mary Poppins, göra henne verklig genom sin film. Det kunde lätt ha blivit för mycket fokus på Disney, en sådan känd man, men huvudpersonen är ändå P. L. Travers. Lite intressant är att Tom Hanks faktiskt är släkting till Walt Disney och var nästan lite gammal som Disney var när det som händer i filmen skedde på riktigt. Gillar man vanliga Disney-filmer kommer man förmodligen gilla denna film också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *