Fyra böcker från biblioteket

Båten nam lee Slutet på mr y scarlett thomas En engelsman i paris Kattens bord michael ondaatje

Det var ett helt år sedan, precis innan vi åkte på semester till Gotland, som jag lånade böcker på biblioteket sist. Nu har jag tröttnat lite på böckerna hemma så en dag när jag cyklade hem från tågstationen så svängde jag in till stadsbiblioteket och gick in för att hitta några bra böcker. Det var faktiskt ganska svårt, för jag är en sån där person som väljer böcker utifrån deras omslag, och på biblioteket står de flesta böcker i bokhyllor så man ser bara bokryggarna. Men jag hittade i alla fall dessa fyra böcker som jag nu i sommar ska läsa.

Kattens bord – Michael Ondaatje

Det är tidigt 50-tal och elvaårige Michael stiger ombord på passagerarfartyget Oronsay. Han placeras vid kattens bord – längst ner i hierarkin, långt från kaptenens bord. I London, en halv värld bort, väntar hans mor och ett nytt liv. Under resan över Indiska oceanen, genom Suezkanalen och Medelhavet utforskar Michael tillsammans med två nyfunna jämnåriga vänner varje tum av fartyget. De upptäcker de vuxna medresenärernas hemligheter och dolda underverk i fartygets inre – och sig själva.

En engelsman i Paris – Nicolas Barreau

Aurélie Bredin vandrar ensam i Paris. Hon går till en bokhandel där hon hittar boken En engelsman i Paris av en engelsk författare. Boken beskriver hur han kom till Paris för en lansering och träffade en kvinna. Till sin förvåning upptäcker Aurélie att kvinnan liknar henne själv och att berättelsen delvis utspelar sig på pappans restaurang, som hon nu fått ärva. Aurélie blir besatt av att få träffa författaren. Hon skriver till författaren och bjuder honom på en romantisk middag. Och en dag får hon svar.

Slutet på Mr Y – Scarlett Thomas

Ariel Manto kan inte tro sina ögon när hon i ett litet antikvariat hittar Slutet på mr Y. Hon vet att den mer än hundra år gamla boken inte bara är extremt ovanlig, den sägs även bära på en förbannelse. Med Mr Y under armen befinner sig Ariel plötsligt mitt uppe i ett hissnande äventyr på liv och död, i ett virrvarr av sex, agenter, kärlek och tidsresor. Har boken möjligen också något att göra med hennes handledare Burlems mystiska försvinnande?

Båten – Nam Lee

Nam Les hyllade och prisbelönta novellsamling Båten tar oss från Colombias slum till Teherans gator; från New York City till Iowa City; från en liten fiskeby i Australien till ett fartyg på Sydkinesiska havet. Med hjälp av en mångfald av röster och perspektiv tar Le med oss till hjärtat av vad det innebär att vara människa, oavsett var i världen man befinner sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *