Kärleksmums – något av det godaste som går att baka

kärleksmums med glasyr

Helgen efter påsk bakade jag kärleksmums som jag har varit sugen på väldigt länge. En luftig chokladkaka med en glasyr med en hint av kaffe. Vanligtsvis hatar jag kaffe, men denna glasyr är inte alls lika god utan kaffe. Kakan är lite knepig att baka, eller egentligen är det kanske inte så svårt, men det tar lång tid. Men med lite förberedelse fåt man en riktigt god kaka, och då är det värt det.

KÄRLEKSMUMS MED GLASYR

150 g margarin/smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 dl mjölk

75 g margarin/smör
1-2 msk kallt kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 1/2 dl florsocker

Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfett och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt de torra ingredienserna omväxlande med mjölken och matfettet. Häll smeten i en smord och bröad långpanna (ju större långpanna, desto lägre blir kakan – jag borde ha tagit en större långpanna för kakan blev väldigt hög). Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter, kakan ska vara helt genomgräddad.

Låt kakan svalna (jag ställde den i kylskåpet så det skulle gå fortare – kakan måste vara sval, annars smälter glasyren som man ska lägga på kakan). Smält matfettet till glasyren. Tillsätt de övriga ingredienserna under omrörning. Bred glasyren på kakan. Strö över riven kokos eller färgglatt strössel. Skär kakan i fyrkantiga bitar.

Receptkälla: Sju sorters kakor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *