Mina tips på hur du kan uppleva Edinburgh gratis

Utsikt från Camera Obscura ner mot The Royal Mile i Edinburgh

Utsikt mot turistgatan i Old Town, The Royal Mile, med vulkanberget Arthur’s Seat i bakgrunden

Edinburgh… Staden som har inspirerat till berättelserna om Peter Pan, Skattkammarön och Harry Potter. Här finns  så klart mycket att göra och upptäcka – och det måste inte kosta skjortan heller. När jag och min syster spenderade fyra dagar här i slutet av mars försökte vi uppleva så mycket som möjligt för så lite pengar som möjligt; vi lade hellre pengarna på mat och shopping istället. Är du nyfiken på vad Edinburgh har att erbjuda så läs vidare!

Calton Hill

Utsikten från Calton Hill i Edinburgh

Dugald Stewart Monument med utsikt mot Princess Street, The Scott Monument och slottet

Istället för att vandra upp för Arthur’s Seat så kan du gå den mycket enklare promenaden upp till kullen Calton Hill som ligger centralt, precis där shoppinggatan Princess Street tar slut. Härifrån har du en 365-graders utsikt över några av Edinburghs mest kända landsmärken.

På Calton Hill finns flera monument, den mest kända är Dugald Stewart Monument, men här finns även The National Monument of Scotland (även kallat ”Scotlands Disgrace”), som påbörjades 1826 i minne till skotska soldater som dog i Napoleonkriget, men som lämnades ofärdig tre år senare. Det är hit turister går för att posera vid de stora kolonnerna och ta selfies med utsikten över staden i bakgrunden.

Greyfriars kirkyard

Greyfriars kirkyard i Edinburgh

På Greyfriars Kirkyard står de gamla gravstenarna i rad under de blommande träden

Mitt i gamla stan ligger Greyfriars Kirkyard, som anlades på 1500-talet. Här finns en grav som tillhör Thomas Riddel, som sägs vara inspirationen till Lord Voldemort-karaktären i J.K. Rowlings böcker om Harry Potter. Vid ingången till kyrkogården möts du av Greyfriars Bobby’s gravsten. Han var terrierhunden som vaktade sin husses grav i 14 år fram till sin egen  död 1872. Hundälskare världen över åker nu hit och lägger pinnar vid hans grav.

Det är lugnt på denna kyrkogård – som det ska vara – men jag tyckte att det var lite konstigt att se människor sittandes lutade mot gravstenar och läste en bok samtidigt som de njöt av solens strålar. Men Greyfriars Kirkyard kanske är den sortens kyrkogårdar dit folk vallfärdar för att hitta lugnet.

National Museum of Scotland

National Museum of Scotland i Edinburgh

Via det ljusa huvudgalleriet i National Museum of Scotland når du andra gallerier med utställningar inom teknik, djur- och naturhistoria samt mode och kultur

National Museum of Scotland sägs vara ett av de bästa museerna i Edinburgh och det är gratis – vilket jag tycker är helt otroligt! Huvudgalleriet öppnade 1888 men museet har sedan dess fått flera tillbyggnader. Här kan du upptäcka flera våningar med påkostade utställningar om allt från teknik och vetenskap till mode, kultur samt djur- och naturhistoria.

Ett tips är att ta god tid på dig när du är på museet – det finns så många intressanta saker att titta på och läsa om. Om det inte hade varit så att vi hade ont i fötterna av att ha gått omkring så mycket så hade vi lätt kunna spenderat fler timmar här. När vi kom hem till Sverige igen insåg jag att museet har en takterass som vi missade helt.

Princess Street gardens

Princess Street Gardens i Edinburgh

En grönskande Princess Street Gardens med The Scottish National Gallery i bakgrunden

Parken Princess Street Gardens är större än vad man först kan tro. Den består egentligen av två delar – den mindre östra delen (ca 34 000 m²) samt den större västra delen (ca 120 000 m²). I parken står Scott Monument och inte så långt härifrån ligget Edinburgh centralstation, shoppinggatan Princess Street, slottet samt Scottish National Gallery.

Innan detta blev en park låg här en vallgrav som gjordes om till park i två perioder mellan 1770 till 1820. Nuför tiden finns här gräsmattor, statyer och blomsterrabatter i olika nivåer. Vi var här på en mycket solig söndagseftermiddag och i princip alla parkbänkar var då upptagna. På vintern hålls julmarknader och attraktioner i parken, och på nyårsafton firas det med raketer och livemusik.

St Marys Cathedral & St Giles Cathedral

St Marys Cathedral i Edinburgh

Edinburgh har två katedraler; St Mary’s (som vi besökte) och St Giles

I West End, inte särskilt långt ifrån Haymarket tågstation, ligger St Mary’s Cathedral, som blev klar i slutet på 1870-talet. Framför kyrkan finns en gräsmatta och blomsterrabatter fyllda av påskliljor. När vi var där, på en tidig fredagseftermiddag, var vi de enda besökarna. Invändigt skiljer sig denna kanske inte avsevärt från andra katedraler men den är ändå fin och full av historia.

I Old Town, på The Royal Mile, ligger St Giles Cathedral som har anor från 1500-talet och som dessutom är huvudkatedralen i Edinburgh. Katedralen ska ha vackra målade fönster och arkitektur. Vi gick förbi den efter vårt besök på National Museum of Scotland, men valde att inte gå in eftersom vi hade för ont i fötterna efter mycket promenerande.

Plus fyra ställen som kostar (eller kan kosta pengar) att uppleva

Elephant House
Här sägs det att J. K. Rowling satt och skrev Harry Potter-berättelserna, så om du är ett fan av dem kan detta vara värt ett besök. När du ändå är där, passa på att besöka toaletten vars väggar är alldeles nedklottrade av hälsningar från besökare.

Grassmarket SquareVictora Street
Grassmarket ligger i hjärtat av Old Town; här finns ett torg, små pittoreska butiker (t.ex. vintagebutiken W. Armstrong & Son) och massor av gamla byggnader. Victoria Street är en sidogata till Grassmarket Square. Här finns bland annat världens minsta second hand bokaffär (The Old Town Book Shop) och en butik som inspirerat till Harry Potters Diagon­gränden (Museum Context). Den här gatan har fotograferats så mycket att det är markerat i marken var man bör stå för att få den bästa bilden.

Camera Obscura
World of Illusions, som det också kallas, är museet där du kan uppleva synvillor, ljus och ljud. Börja med att gå upp till takterassen och beundra utsikten, och jobba dig sedan neråt i byggnaden genom de olika utställningarna. Museet uppmuntrar besökarna att fota och att ta god tid på sig.

Edinburgh Farmers’ Market
Varje lördagsmorgon anordnas en marknad nedanför slottet. Här kan du få gratis smakprov och köpa allt från blommor, ost och godis till bröd och hantverk.

Princess Street
På den stora shoppinggatan hittar du de stora klädkedjorna som Urban Outfitters, New Look, Primark, bokhandeln Waterstones men även varuhuset Debenhams och restaurangen Yo Sushi där du tar mat från ett rullande band och betalar utifrån hur många tallrikar du samlar på dig. På parallellgatorna till Princess Street kan du hitta inredningsbutiken Antropologie, kontorsmaterialbutiken Paperchase och design- och presentbutiken Pippin Gifts – tre butiker som jag gillade mycket!

Tre Andra bloggare som tipsar om saker att uppleva i Edinburgh

Jennifer Stroud
Elevatormusik
What Olivia Did…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *