Så rensar du garderoben effektivt inför hösten

så rensar du garderoben effektivt inför hösten

Något jag försöker göra regelbundet inför varje ny årstid är att rensa i garderoben. Den här veckan har det faktiskt känts som att hösten är på ingång, så igår avsatte jag några timmar åt detta projekt. Det känns alltid mycket bättre när det är ordning och reda bland kläderna. Jag gillar att göra detta främst på grund av att jag är dålig på att variera vad jag har på mig. Det beror nog på att jag ofta glömmer bort vilka slags kläder jag faktiskt har. Så det här med att rensa bland kläderna och ta en titt i garderoben kan vara bra av flera olika anledningar.

Förberedelse

1. Planera in en dag då du ska börja med rensningen. Det tar faktiskt längre tid än man tror och det är inget jag rekommenderar att man stressar med. Hur lång tid det tar beror ju bland annat på hur mycket kläder du har men också på hur noga du gör rensningen.

2. Ta ut allt ur garderoben och lägg de i olika högar – till exempel byxor och jeans, kjolar, underkläder, shorts, klänningar osv. Ta bort alla galgar och samla dem i en stor papperskasse.

3. Gör plats för fyra högar (t.ex. i form av papperskassar):

Tillbaka in i garderoben-högen (kläder du verkligen vill behålla och garanterat kommer fortsätta använda)
Ska lagas/sys om-högen (trasiga kläder eller sådana som behövs sys om på något sätt för att passa dig bättre)
Ska slängas/säljas/skänkas bort-högen (kläder som är utslitna/trasiga eller som du vill sälja eller skänka bort)
Osäkert-högen (kläder du måste prova igen innan du kan bestämma dig för vad som ska göras)

4. När garderoben är helt tom, passa på att dammsuga hyllor och damma klädstången, för helt ärligt – när var senaste gången du gjorde det? Kolla även igenom galgarna: hittar du några trasiga, så släng dem!

Dags att rensa!

1. Börja nu med att gå igenom kläderna, en grupp i taget. Vi säger att du börjar med byxor och jeans-högen.

2. Nu är det dags att ställa sig några frågor, och var ganska hård mot dig själv:
Hur länge sedan var det du använde de här byxorna? Om det var flera år sedan – beror det på att det är något fel på dem (för felet ligger ALLTID på byxorna, aldrig på dig själv!) eller har du bara glömt bort att du hade dem? Kommer du någonsin använda dem igen? Hur stor är den chansen, egentligen?

3. Lägg byxorna i den hög där den hör hemma. Fortsätt så tills du gått igenom alla byxor och jeans. Då är det bara att fortsätta tills du sorterat alla kläderna från de olika högarna.

en hög med vikta kläder i garderoben

Efter rensningen

Nu är det dags att ta tag i de olika högarna. Det är nog smartast att börja med Osäkert-högen, så blir du av med den.

1. Osäkert-högen

Prova varje klädesplagg för sig. Fundera nu riktigt noga – Ska du ge klädesplagget en andra chans eller är det dags att släppa taget? När du har bestämt dig, lägg klädesplagget i rätt hög.

2. Tillbaka in i garderoben-högen

Fundera på hur du ska organisera kläderna – färgordning, utifrån årstid, utifrån klädesgrupp osv. Utseendet på garderoben kan styra ganska mycket – jag har två garderober och jag sorterade till exempel tidigare kläderna utifrån om de var typiska hemma-kläder eller okej att visa mig i bland folk-kläder. Nu organiserar jag dem istället på hur de bäst förvaras. Stickade tröjor och tunga kläder bör till exempel inte hänga på galgar så de ligger istället vikta på hyllor.

Försök verkligen att hänga in och vika kläderna rätt. Det känns kanske lockande att bara slänga in dem för att bli klar med allt, men det kommer kännas så mycket bättre om de ligger snyggt och prydligt. Då hittar du dessutom kläderna du vill ha lättare och slipper stressen på morgonen.

Ett tips är att i samband med rensningen vända galgarna åt fel håll. När du sedan använder kläderna hänger du tillbaka galgen åt rätt håll. När ett år har gått ser du vilka klädesplagg du inte rört på ett år – det kanske är dags att ta en funderare på om du verkligen ska behålla dem?

3. Ska lagas/sys om-högen

Nu är det dags för Ska lagas/sys om-högen. Förvara dem i en papperskasse och försök ta itu med dem omgående. Ju längre de ligger i kassen, desto troligare är det att du glömmer bort dem. Är kassen fylld, försök ta tag i några klädesplagg varje helg så blir kassen tommare fortare och du får fler kläder som du kan använda.

4. Ska slängas/säljas/skänkas bort-högen

Kläder som det egentligen inte är något fel på men som du av någon anledning inte längre vill ha kvar kanske kan få en ny chans hos någon annan? Fråga släkt och vänner, lägg upp dem på Tradera eller skänk dem till välgörenhetsorganisationer. Undvik att kasta dem i papperskorgen. Är kläderna alltför trasiga för att kunna lagas eller användas föreslår jag att du samlar dem i en kasse och  går med dem till klädkedjor som har klädinsamlingar. Butiker som H&M, Kappahl och Indiska samlar textilier för återanvändning och återvinning.

Fundera nu också på om du kanske behöver mer av en viss klädesgrupp – om du sålde fyra klänningar, klarar du dig med de du har kvar eller behöver du köpa några nya? Förra gången jag själv gjorde en sådan här garderobsrensning lade jag märke till att jag hade väldigt få byxor, så när jag varit nere på stan har jag hållt utkik efter nya byxor. Nu visade det sig istället att min byxkollektion räcker gott och väl men att jag istället knappt har några t-shirts eller sommarlinnen.

rensa bland kläderna i garderoben

Fota dina outfits löpande under året

Ett sista tips i denna långa guide, tack om du har hängt med till slutet, är att regelbundet fota dig själv när du hittar på nya outfits att bära. Spara bilderna i mobilen och bläddra igenom dem nästa gång du inte vet vad du ska ha på dig. Men kom ihåg att ta bort de bilder som innehåller plagg du gjort dig av med, så du inte letar dig galen efter plagg du inte längre har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *