Sex av mina favoritböcker

favoritböcker fördjupade studier i katastroffysik den glömda trädgården främlingen i huset i en klass för sig den trettonde historien marley och jag

Jag tror att om alla försökte så skulle de komma på minst en bok som man läst som man tyckte om särskilt mycket. Jag gillar att läsa men jag gör det sällan. Nu känner jag att jag ville tipsa er om sex av mina absoluta favoritböcker.

Fördjupade studier i katastroffysik – Marisha Pessl

Sextonåriga Blue har börjat sitt sista år i high school efter att ha blivit undervisad av sin pappa. Hennes liv tar då en oväntad vändning. På ärevördiga St. Gallway School blir hon indragen i en grupp studenter som kallas ”De blåblodiga” och vars tillvaro kretsar kring Hannah Schneider, skolans karismatiska filmlärare. Snart befinner sig Blue i en komplicerad härva av konspirationer, svek och död.

Den glömda trädgården – Kate Morton

2001 får Cassandra ärva en sagobok av sin mormor med skräckberättelser skrivna av Eliza Makepeace, en författare som på ett mystiskt vis försvann i början av 1900-talet. Testamentet innehåller också ett litet hus som kallas Klippstugan. Till huset finns en glömd trädgård och det är där Cassandra kommer hela historien på spåren. Hon upptäcker sanningen om en liten flicka som för nästan hundra år sedan hittades övergiven på en båt på väg mot Australien.

Främlingen i huset – Sarah Waters

Doktor Faraday kallas strax efter andra världskriget till Hundreds Hall, en byggnad som en gång i tiden var den största och mest imponerande i trakten men som nu är nästan förfallen, för att se en patient. Familjen som bor där försöker förgäves få ordning på huset men på grund av ekonomiska svårigheter går det trögt. Men det finns något mycket mer olycksbådande som kastar sin mörka skugga över Hundreds Hall.

I en klass för sig – Curtis Sittenfeld

Lee är fjorton år och börjar på en internatskola i Massachusetts via ett stipendium. Hon upptäcker snart att skolan är en sluten värld av attraktiva ungdomar som tillbringar sina lov på exklusiva semesterorter och som bara kommunicerar med sina likar. Pengar är något alla andra har, men ingen talar om. I deras sällskap blir Lee någon hon inte vill vara, någon hon inte ens känner igen. Hennes försök att närma sig andra slutar oftast i att hon sluter sig än mer. Hur ska man veta vem man är, när ingenting omkring påminner en?

Den trettonde historien – Diane Sitterfield

Margaret arbetar i sin fars antikvariat när hon en dag får ett brev från den bästsäljande författarinnan Vida Winter. Förfataren har i tider hittat på historier om sitt liv och sin bakgrund. Nu, om man kan tro brevet, vill Vida Winter berätta sanningen om sig själv. Margaret reser till Yorkshire för att höra hennes berättelse om den vackra familjen Angelfield, den viljestarka Isabelle och hennes vilda tvillingar, Adeline och Emmeline. Biografens uppgift är dock att skildra fakta och på något sätt litar Margaret inte på Vida och den snåriga resan mot sanningen avslöjar mörka familjehemligheter.

Marley och jag – John Grogan

John och Jenny ville öva sina föräldratalanger på en hundvalp innan de skaffade barn. De skaffade Marley, en svansviftande gyllengul labradorvalp. Och tillvaron förändrades för alltid. Marley växte upp fort, dunsade fram, tuggade på allt och hälsade på alla genom en dregglig puss. Men Marley hade ett gott sinne. Marley delade parets glädje när de väntade sitt första barn, och deras sorg när det blev missfall. Hela tiden förblev han orubbligt lojal, även i de stunder då hans familj tvekade om de verkligen skulle kunna ha honom kvar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *