Utan oss skulle världen se mycket annorlunda ut

internationella kvinnodagen

Jag är en kvinna. Det var inget jag har åstadkommit själv men det är vad jag är och jag är stolt och glad över det. För visst har vi kvinnor åstadkommit mycket? Vi har skapat världen – visserligen tillsammans med mannen men utan oss skulle den inte se ut som den gör idag.

En drottning abdikerade och flyttade till Rom. En suffragett kastade sig framför kungens häst och omkom av sina skador. En Hollywoodstjärna klädde sig i manskläder och blev genom detta en modeikon för dåtidens designer. En svart sekreterare vägrade lämna sin plats till en vit man på en buss. En tennisspelare besegrade en 30 år äldre manlig spelare i en match som uppmärksammade orättvisor inom kvinnlig idrott.

Alla var de kvinnor. Vi väljer att gå vår egen väg istället för den som förberetts åt oss av andra. Vi kämpar till oss rätten att rösta medans männen helt enkelt haft sin rösträtt från starten. Vi bryter normer och klär oss snyggt men samtidigt bekvämt. Vi ställer upp mot orättvisor och ryter ifrån när vi blir orättvist behandlade. Vi visar att vår fysik inte påverkar styrkan att visa att vi är lika mycket värda som män.

Vad vi kvinnor har kämpat! Vi har höjt rösten och protesterat när vårt arbete inte belönats lika mycket som männens och när våra rättigheter kränkts. Det har krävts blod, svett och tårar – men än är vi inte i mål för en jämnställd värld.

internationella kvinnodagen

Just nu håller en helt ny bransch att formas – en bransch som domineras av kvinnor och jag är stolt över att vara en del av den. Genom bloggar och sociala medier har en ny spelplan skapats för kvinnor att använda sin makt att informera, påverka, och underhålla en eller fler målgrupper – men framför allt för att visa att vi också finns och därför även ska respekteras!

Historien är full av kvinnor som kämpar och har kämpat för att vi inte längre ska bli förbisedda eller ska förväntas bete oss på ett speciellt sätt. Idag, på den internationella kvinnodagen, bör vi tänka extra mycket på de kvinnorna och på vad det som de har gjort har betytt för oss. Vi är hälften av världens befolkning, en stor del av samhället. Idag tackar jag alla kvinnor som någon gång tänkt ”Nej, jag tolererar inte det här!” och som gjort något åt det.

2 reaktioner på ”Utan oss skulle världen se mycket annorlunda ut

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *