Slutet på den berömda jakten efter drömjobbet

Fem år som egenföretagare och den berömda jakten efter drömjobbet

Jag har gett upp jakten efter drömjobbet.

Så, nu fick jag det äntligen sagt. Efter åratal av längtan om drömjobbet så har jag bestämt mig. Jakten slutar 👉 här.

Allt från minsta atom till en helt annan planet

Tänk efter; det finns så otroligt många olika slags yrken. Det finns personer som spenderar dagarna med att studera de allra minsta beståndsdelarna i mikroskop samtidigt som andra tittar upp mot himlavalvet och beräknar hur vi skulle kunna sätta människor på en annan planet. En del personer står på scenen och låtsats vara någon annan medans vissa människor jobbar med att bokstavligt talat rädda livet på andra.

Vad, av allt detta som man kan jobba med, ska just jag välja? Vad ska jag satsa på? 🤔

Vad drömmer jag om?

Att ta sig dit man vill – att påbörja jakten efter drömjobbet

Det är först nu på senare år som jag insett att jag själv är huvudkaraktären i min egen berättelse. Och du med, du är huvudkaraktären i din egen berättelse.

Om jag bestämmer mig för att bli cirkusprinsessa så är det jag själv som måste öva på balansen, utmana mig själv, passa i en snygg föreställningsdräkt och le oftare. Ingen annan kommer göra det åt mig. Jag måste vara medveten och aktiv hela vägen om jag ska kunna ta mig dit jag vill.

Och grejen är att man måste ha något att sträva efter, det måste finnas ett mål, en dröm. Kalla det vad du vill.

”Om du inte vet vart du ska så spelar det inte heller någon roll vilken väg du tar.” Oj, alltså, vad jag älskar det citatet! 💓 För att komma härifrån, var det än är, måste man veta vart man ska. Att ha en dröm och en riktning är skitviktigt, alltså, det tåls att upprepas.

Men vad är då ett drömjobb?

Är det ett jobb som man allra helst vill ha? Ett jobb med schysta arbetstider, bra arbetsmiljö, trevliga kollegor, intessanta arbetsuppgfiter och gärna en lön som motsvarar detta?

Vet du vad? Jag tror inte att det finns något jobb i hela världen som uppfyller alla de krav vi vanligtvis brukar ställa på vårt respektive drömjobb. På min egen kravlista står det bland annat att jag vill kunna känna mig 100% nöjd med jobbet; det ska inte finnas något som skaver. Om jag är kräsen? Skojar du, eller? Ett jobb där jag bara kan fokusera på att göra mitt jobb så bra som möjligt – istället för att känna behovet att behöva förändra mig själv. Är det för mycket begärt?

Men finns det ens något sånt jobb?

När jag startade mitt företag för exakt fem år sedan (därav de fem små ljusen i chokladmuffinsen i bilden ovan) så gjorde jag det för att lämna en tid som arbetslös bakom mig. Om jag startar mitt egna företag och blir min egen chef så jag får bestämma allt själv = ett steg närmare mitt drömjobb. ✨

Men om man verkligen vågar uppfylla drömmen, det är en annan femma…

Fem år som egenföretagare och den berömda jakten efter drömjobbet

En dröm om en dröm om en dröm

”Alla våra drömmar kan uppfyllas om vi har modet att uppfylla dem” sägs det att Walt Disney en gång sagt. Men jag undrar vad som händer när drömmarna väl blivit uppfyllda. När vi väl sitter där med allt vi någonsin önskat oss, ser oss omkring och frågar: ”Jaha, och nu då?”.

Och det är därför så många av oss inte vågar.

När en dröm uppfyllts skapas istället nästa dröm. När vi nått Drömjobbet #1 så slockar lågan efter ett tag och vi letar efter något annat. In kommer Drömjobbet #2, och när den är uppfylls kommer Drömjobbet #3. För vi måste alltid ha en dröm.

Och så har vi hoppat in i det där ekorrhjulet, den där upprepande vardagen ⏰ som vi som gärna ville ta oss ur när vi skapade tanken på Drömjobbet #1. Blir vi någonsin nöjda, liksom?

Jag har gett upp jakten efter drömjobbet 🙋‍♀️

Jag har fortfarande en dröm, men jag är nu medveten om att det är föreställningen om att ha något att sträva efter som jag försöker hålla fast vid – inte nödvändigtvis det jag faktiskt drömmer om.

Låt det inte bara bli som det blir. Det är den främsta läxan de här fem åren som egenföretagare har gett mig. Det blir det du gör det till – och om du inte skapar en förändring så kommer det vara som det alltid varit. Ta därför över kommandot från ödet och var lokförare över ditt eget tåg medans du fortfarande kan.

Det är något som jag inte har gjort men nu är det dags!

Att ta sig modet att fortsätta

När jag skulle blåsa ut ljusen i chokladmuffinsen så önskade jag mig en sak, som man ju brukar göra. Jag är inte alls vidskeplig av mig, men känner nog att det vore jinxat att dela med mig av min önskan. Så den behåller jag för mig själv. 😉

Men jakten efter mitt drömjobb har jag alltså numera gett upp. För det är ju trots allt bara ett drömjobb, en föreställning om något som egentligen inte finns – eller som är väldigt svårt att nå.

Det är klart du ska ha något att sträva efter, det är tillåtet att ha en dröm eller flera. Men kom ihåg: En dröm, det är precis vad det är.

Inget annat.

Hur ser du på jakten efter drömjobbet? Tror du att drömmen är nårbar eller är det något vi alla bara föreställer oss?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *