Ett bröd bakat från ett 70 år gammalt recept

grovt formbröd

Förra sommaren fick jag tre gamla recepthäften från farmor. I ett av dem, som heter Bra mat i svår tid och som trycktes 1942, finns ett recept på grovt formbröd. En söndag för fyra veckor sedan blev jag sugen på att baka så jag bestämde mig för att prova detta recept. Det kändes lite spännande att det var så gammalt, det fanns ju till exempel inga bilder på hur brödet skulle se ut när det var färdigt.

grovt formbröd

Själva bakandet gick bra men när det var dags att trycka ut degen i formen såg det verkligen ut som en klump med sågspån. Jag gissade att det var den stora mängden grovt rågmjöl som var orsaken till det. Men när jag sedan tog ut det från ugnen blev jag nöjd, limpan såg jättefin ut, förutom att den var väldigt tung (igen, det måste bero på mängden mjöl).

Vi skar upp brödet och åt det till kvällsfika på söndagen, jag tog en bit, och dagen efter fick jag sådan magknip. Jag var tvungen att stanna hemma från min praktik i en hel vecka efter det, det gjorde så ont i magen och den blev uppblåst och jobbig. Jag antog att det berodde på rågmjölet – jag vet inte om jag är känslig mot det – men det var ju tydligt att min mage protesterade.

Så kan det gå när man försöker baka ett bröd från ett gammalt recept. Jag tror ju inte riktigt att det är något fel på receptet, det är ju snarare min mage som inte riktigt kommer överens med rågmjöl. Så jag tror inte att jag kommer baka just det här brödet igen, men det finns massor av andra saker i det här recepthäftet som ser spännande ut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *