5 saker jag som egenföretagare önskar jag insett tidigare

Ett år sedan jag startade eget företag och fem saker jag önskar jag insett tidigare som egenföretagare

I början av september var det ett år sedan jag startade eget företag. Ett år sedan jag bestämde mig för att helt enkelt bara köra på. Det här året har gett mig många stora lärdomar och idag tänkte jag dela med mig av några saker jag önskar att jag insett tidigare som egenföretagare.

Ni som läst bloggen länge vet att jag gillar att läsa på, göra research, jämföra saker hit och dit och att förbereda mig noga. Men om det finns något jag med säkerhet visste om redan innan jag startade eget så var det att jag måste, och garanterat kommer att, misslyckas med vissa saker. Alla begår vi misstag av olika slag och det är inte negativt. Misstag ger, precis som framgång, massor av värdefull erfarenhet. Och vissa kunskaper kan du inte läsa dig till – de behöver du skaffa dig själv genom att prova.

Så jag tänkte vi kunde ta en titt på fem saker som jag lärt mig och önskar att jag insett tidigare som egenföretagare.

1. Skapa mål och en tydlig framtidsplan men börja först där du är idag

När jag startade mitt företag trodde jag att jag visste vad jag ville arbeta med, vilka mål jag ville uppfylla och hur min framtidsvision såg ut. Nu när jag tänker tillbaka så var mina planer alldeles för luddigt. Jag påverkades av vad andra förväntade sig av mig och hade svårt att veta vad jag skulle prioritera varje enskild dag för att komma dit jag ville. Jag blickade för långt fram i tiden och insåg inte att jag aktivt måste arbeta mig framåt. Det går inte att bli någon du inte är redo för att bli än.

Det är först nu i slutet av sommaren som jag på allvar satt mig ner och funderat på hur jag vill ha det i framtiden och framför allt vilka mål jag kan arbeta mot för att komma dit. Nu vet jag lite mer i vilken riktning jag är på väg. Jag tar små steg och prickar av mina delmål en efter en. Jag är också nu medveten om att jag måste utmana mig själv, även om det är läskigt, för att utvecklas. Det går inte att växa, varken som person eller som företagare, genom att stanna kvar i sin comfort zone.

2. Släpp förväntningarna och prova dig fram istället

En av anledningarna till att företaget inte kommit igång förräns nu, ett år senare, kan vara för att jag länge ifrågasatte mitt eget val att faktiskt starta eget – trots att jag redan hade gjort det. Jag funderade mycket på vad jag egentligen kunde erbjuda mina kunder. Vad har jag för unika kunskaper som jag kan erbjuda i form av tjänster? Vad är min nisch och hur ska jag kunna få kunder att lita på mig om jag själv är osäker på min egen förmåga? Varför är inte jag lika duktiga som alla andra som i min bransch?

För mig hjälpte det att släppa förväntningarna och sänka trösklarna. Det blir aldrig perfekt från början (för vet du vad;  du kommer alltid hitta saker du vill förbättra). Istället för att oroa dig över att tröskeln verkar vara så hög – så prova, testa, analysera och reflektera! När du väl har kommit över tröskeln så kommer du inse att det inte alls var så hög som du trodde. Koncentrera dig på dina mål och det riktiga syftet med företaget så blir hinderna på vägen allt mindre.

3. Bli din egen chef och ta dig an ansvaret som det innebär

Jag bestämde mig för att starta eget företag för att jag inte ville arbeta på det sätt som en vanlig anställning innebär. Jag vill själv bestämma när, var och hur jag arbetar. Men jag kände mig ändå tvingad att gå upp tidigt på morgonen, sätta mig vid skrivbordet och jobba på som om jag hade en vanlig arbetsplats att gå till. Så även om det tog ett tag att inse att det är jag själv som bestämmer så har inte riktigt den där känslan av total frihet kommit till mig än.

Nu är jag min egen chef, med allt vad det innebär. Ingen annan påminner mig om fakturor som ska mejlas iväg, deklarationer som ska lämnas in, kvitton som ska bokföras eller deadlinen för texter jag skriver. Att vara sin egen chef innebär också att ingen annan kommer berömma mig för det jag gör. Så det är extra viktigt att faktiskt fira både stora och små framgångar och peppa sig själv.

4. Rör om lite i grytan och nätverka mer

Jag har aldrig tyckt om att nätverka, mingla eller prata med okända människor. Som introvert är jag rädd att uppfattas som blyg (vilket inte är samma sak som att vara introvert), arrogant och ointresserad – något jag tror många introverta känner igen sig i. Att vara ärlig för sig själv och erkänna detta kan faktiskt göra det enklare. Och det är faktiskt inget fel med att känna sig obekväm när man nätverkar.

I början av min företagsresa kände jag mig väldigt ensam och vilsen. Men när jag blev mer aktiv i sociala medier och i olika Facebook-grupper fick jag en känsla av gemenskap. Att nätverka, diskutera och ställa frågor till andra företagare och bloggare är verkligen toppen och passar mig som introvert mycket bättre! Vid fysiska nätverksträffar har chanserna till samarbete och möjligheterna att hitta kunder nu vunnit över upplevelsen att det är läskigt. Jag representerar dessutom inte mig själv som person då; utan mig som VD i mitt företag.

5. Schemalägg dina dagar och Skaffa bra veckorutiner

Att planera noggrant var visserligen något jag gjorde långt innan jag blev företagare men det har blivit ännu viktigare nu. Bristen på rutiner i vardagen bidrog till att jag blev osäker på mig själv och det val jag gjort. Jag hade inget speciellt schema att utgå från, utan skrev ett blogginägg där och ett här, skickade iväg lite mejl då och då och tyckte inte att det hände något i företaget. Jag ville komma igång och faktiskt arbeta i företaget men jag insåg inte att det låg lite andra saker bakom först.

På ett vanligt jobb har man kanske måndagsmöte, fredagsfika och lunchrast vid ungefär samma tid varje vecka. Att ha full kontroll över sin arbetstid är därför lite överväldigande. Varje söndag planerar jag för den kommande veckan. Jag väljer ut områden att fokusera på utifrån mina mål, och strukturerar upp dagarna i olika block. En förmiddag skriver jag till exempel blogginlägg medans jag varje fredag eftermiddag fixar administration och sitter med bokföringen. På ett sätt försöker jag efterlikna hur det hade varit på en vanlig arbetsplats, men nu är det jag som bestämmer själv hur mina rutiner och scheman ser ut för att passa mig bättre.

Driver du också eget företag? Då är jag självklart nyfiken på vad du önskar att du insett eller lärt dig tidigare i din företagsresa? Instämmer du i de saker jag tagit upp? Skriv gärna en kommentar och berätta!

16 reaktioner på ”5 saker jag som egenföretagare önskar jag insett tidigare

 1. Nina Boustedt skriver:

  Håller med om mycket, jag firar snart också ett år som företagare och det jag lärt mig och fortfarande jobbar med, är att våga ta betalt, veta mitt eget värde, läsa avtalen noggrant och veta vad alla paragrafer innebär. En annan viktig lärdom är att prioritera uppdrag, inte bara ta det första som kommer som jag egentligen inte känner för och som faktiskt är för lite betalt, av rädsla för att inga andra erbjudanden kommer. o precis som du skriver, priorietera tid för att marknadsföra mitt eget företag, hantera fakturor, m.m. Tack för ditt inlägg!

  • Caroline skriver:

   Visst är det mycket att tänka på, och mycket attt lära sig? Att våga tacka nej till uppdrag som inte känns bra eller som är för dåligt betalt är jätteviktigt! Heja oss som har gjort det =)

  • Caroline skriver:

   Vad roligt att du uppskattade mitt inlägg! Det var precis den målgruppen jag tänkte mig till inlägget – nyblivna företagare eller personer som funderar/planerar för att starta eget. Nu blir jag lite nyfiken; vad frilansar du som och vad jobbar du med?

 2. Sara skriver:

  Vilka fina tips! Jag hoppas på att kunna driva eget snart. Måste bara lösa budget och få ordning på livet lite först, sen ska jag klara det!

 3. FREEDOMtravel skriver:

  Bra tips! Vi är nog hyfsade på att nätverka och dra igång en massa idéer, men kassa på att sätta upp mål. Vi jobbar liksom ostrukturerat mot en massa mål samtidigt … Tack för pepp och bra tankar!

  • Caroline skriver:

   Tack för din kommentar! Det där med målsättning behöver jag också bli bättre på – och även att komma ihåg att fira när jag väl uppnåt mål…

  • Caroline skriver:

   Haha, ja, jag kan tänka mig att du gillar punkten som om schemaläggning och rutiner =) Det är det som är så intressant med egenföretagande; att man själv bestämmer hur man vill lägga upp det och vilka mål man har med jobbet.

  • Caroline skriver:

   Eller hur? Det måste inte (och blir sällan) perfekt från början. Och det som fungerar för ena personen kanske inte fungerar för den andra. Att komma på vad som fungerar för just en själv är därför jätteviktigt =)

 4. Jenn - forever abroad skriver:

  Åh, det här behövde jag läsa. Kan verkligen känna igen mig själv i nummer 5 – har precis börjat driva eget på heltid och kan känna att det är SVÅRT att hitta rutiner och planera in dagarna/veckorna. Det blir lite hattigt just nu.

  Att planera och strukturera har kanske aldrig varit min starka sida utan jag har lyckats klara mig ändå. Men nu känns det som om det skulle vara skönt med lite planering bara för att bli mer effektiv, fokusera på det som faktiskt är viktigt och känna sig produktiv.

  Hmm, ska försöka hitta ett sätt som fungerar för mig. Tack för inspirationen! 🙂

  • Caroline skriver:

   Att ha full kontroll över sin egen tid och planera så att det passar en själv bäst är ju en av de stora fördelarna med att driva eget företag. Men det kan också var lite jobbigt, det håller jag med om! Det gäller att testa sig fram för att hitta rutiner som passar bra och som underlättar arbetet. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *