Social distansering och att vara själv fast inte ensam

Social distansering under Covid-19

Isolering och social distansering. Det är två ord som dominerar året 2020, eller hur? Nu i november förstärktes dessutom de allmänna råden från Folkhälsomyndigheten. Allt för att vi tillsammans ska bromsa takten på smittospridningen av Covid-19. Men hur mycket kan man egentligen lära sig om sig själv när man spenderar mer tid själv? Och betyder verkligen social distansering att man är ensam?

Att begränsa fysiska kontakten med andra

Helt ärligt, för mig är det ganska enkelt, med tanke på hur min situation såg ut innan, att begränsa min fysiska kontakt med andra människor.

Jag är introvert och har inget särskilt stort behov av att umgås med andra människor
Jag är egenföretagare och kan enkelt jobba hemifrån
Jag bor ensam
Jag lämnar staden där jag bor ett fåtal gånger varje år, och jag besöker sällan citykärnan
Jag har länge begränsat besöken till mataffären till en eller max två gånger i veckan

Jag tillhör inte riskgruppen att drabbas av Covid-19 men för min egen skull och framför allt andras skull fortsätter jag att träffa så få som möjligt. På det sättet har jag därför personligen inte påverkats något vidare av den sociala distanseringen.

Men nu har möjligheten att själv aktivt göra ett val begränsats. Och detta påverkas jag och många andra självklart av.

Detta underliga år, alltså

Många kan nog hålla med om att det känns som att livet är på paus, speciellt under detta konstiga år. Vi fortsätter alla att åldras, vi fyller år och ser årstiderna komma och gå – men det är som att året 2020 inte räknas, på något sätt. Men vi är inte ensamma, även om vi nu uppmanas att vara fysiskt själva.

Det är viktigt att komma ihåg.

Förra hösten tog jag en paus när det gällde bloggen, och jag uppdaterade sällan mina sociala kanaler. För då upplevde jag samma sak som jag hade upplevt året innan och året innan det. Känslan av att det var dags att göra något, att skärpa sig, att rycka upp sig och få ordning på livet. Men i år, som varit prövande på även många andra sätt, var jag förberedd.

Social distansering under Covid-19

Så jag gjorde en förändring

Jag började med att ta nya järntabletter, för att få upp den fysiska energin och motivationen. Sedan var det dags att ta itu med det jag såg omkring mig, här hemma; storstädning, diska, tvätta och rensa. När det är ordning omkring mig är det nämligen lättare att få ordning på mitt inre.

När mörkret anlänt tänder jag fler lampor och skapar bra stämning genom mysiga doftljus. Mjuka och sköna kläder är ett måste och jag är noga med att fylla i mina dagliga att göra-listor.

Förutom det jag numera gör varje dag försöker jag skapa vardagslyxet. Det kan vara en ordentlig sovmorgon, frukost på sängen, en seriemaraton-kväll, en långpromenad eller helt enkelt att köpa en ny chokladkaka som jag är sugen på att prova.

#jagstannarhemma

Att finnas på plattformar som bloggar och sociala medier innebär att ha en möjlighet att påverka andra människor. Därför blir jag så glad, särskilt i tider som dessa, att se profiler som Teknifik (Elin) som använder sin röst för att skapa medvetenhet och inspiration. Kolla bara in hennes uppmaning på Instagram om att starta en våg av pepp för att stanna hemma nu i restriktionstider!

Social distansering – själv fast inte ensam

Hur vi beter oss under en sociala distansering är olika. En del personer kanske spenderar tiden till att fundera och ta reda på vem man egentligen är. Andra kanske umgås mer än någonsin med andra – fast digitalt istället för fysiskt. Men huvudsaken är att vi inte är helt ensamma, även om vi nu ska hålla större fysiskt avstånd till varandra.

Och att vi inte glömmer bort att det kommer en tid när vi äntligen får ses på riktigt igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *