När unnandet kan förvandla vanliga livet till ett straff

Att unna sig och när unnandet kan förvandla vanliga livet till ett straff

Att unna sig kan innebära att äta riktigt god mat som du annars inte tillåter dig – i mitt fall kan det handla om sushi och en god chokladkaka.

När unnade du dig något sist? Kanske var det efter att du gjort något svårt, jobbigt, något du skjutit upp länge eller när du helt enkelt tyckte att du äntligen förtjänade  en belöning? Vare sig unnandet handlar om mat, upplevelser eller prylar så är det viktigt att det inte sker för ofta. Du bör inte heller förvirra hjärnans belöningssystem så mycket att det du äter och gör i vardagen istället förvandlas till straff.

Att tillåta oss det vi inte brukar tillåta

Att unna sig något är på ett sätt att belöna sig själv. Belöningen kan vara sådan mat vi äter sällan (gärna något som innehåller mycket socker eller fett – sånt som annars är ”förbjudet”), saker vi tycker är lyxiga (kanske även väldigt dyra?) eller vanligtsvis inte tillåter oss själva att få. Det handlar oftast om saker vi tycker väldigt mycket om. Att exempelvis unna sig en 3-rätters middag på restaurang eller en ask med lyxchoklad är nog mer vanligt än att makaroner och köttbullar eller en sallad.

När det ohälsosamma blir en belöning kan vardagslivet bli en bestraffning

Det gäller att inte unna sig för ofta – det kan nämligen skapa ett allvarligt problem. När mat som kan vara ohälsosam i större mängder kopplas till belöning, och mat som vår kropp istället mår bra av blir ett slags straff, så har vi åstadkommit tvärtemot vad vi egentligen vill. Den goda chokladkakan blir en belöning på fredagskvällen medans de tråkiga morot- och gurkstavarna blir ett straff. Hjärnans belöningssystem blir helt messed up! Inte undra på att vi föredrar det onyttiga framför det nyttiga även vid stunder då vi inte unnar oss själva.

Att unna sig allt för ofta är inte hälsosamt

Man lever bara en gång, det är sant. Men det betyder inte att vi konstant har en ursäkt att unna oss eller använda belöningar. Dina vanor och rutiner bör vara hållbara; ett unna sig genom hela livet är inte hållbart. Till slut kan olika tankar skapas om att vi bara lever riktigt bra när vi unnar oss, vilket då samtidigt innebär att resten av tiden upplevs som riktigt surt. När livet blivit ett lidande förutom när du unnar dig har du skapat en ond cirkel. Till slut kan du behöva unna dig allt oftare för att livet ska kännas bra igen.

unna dig inte för unnandets skull

Om du trots detta ändå känner för den där godispåsen så köp den då! Det är inte hela världen att släppa efter suget ibland men det är viktigt att inte göra det för ofta och att inte rättfärdiga ditt beteende med att du unnar dig. Hitta inte på att du förtjänar godiset när du kanske egentligen inte gör det. Det du förtjänar är att må bra, att vila, vara frisk och att ha hälsosamma tankar.

Läs gärna mina tidigare inlägg om ämnet
Varför belönar vi oss med mat och godis?
Därför är förbud mot godis ohälsosamt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *