Så här redigerar jag mina bloggfoton

Så här redigerar jag mina bloggfoton

När man har bloggat så länge som jag har gjort (nio år i höst) så sitter det här med bildredigering förmodligen i ryggmärgen. En blogg består ju ofta inte bara bestå av text – tillsammans med en passande bild blir budskapet tyligare. I dagens inlägg kan du läsa om hur jag redigerar mina bloggfoton och jag tipsar även om de tjänster jag använder.

Tjänster jag använder vid bildredigering

Det finns två tjänster jag använder när jag redigerar mina foton; Pixlr Editor, som liknar Adobe PhotoShop, samt Canva, som påminner om Adobe InDesign där du kan arbeta mer med grafisk formgivning. Båda dessa tjänster är gratis och webbaserade vilket innebär att de inte är program du måste köpa eller ladda hem till datorn. Bilden ovan är till exempel gjord i Canva medans exemplet nedan är gjort i Pixlr.

Det bästa tipset jag kan ge till er som fotar mycket är att försöka arrangera motivet bra från början så att du inte behöver lägga så mycket tid på efterredigering. Men när det inte är möjligt så är ju redigeringsprogram det bästa som finns!

Bilden kommer från mitt inlägg om Bullet Journal.

Så här redigerar jag mina bloggfoton

1. Beskära och anpassa storleken
Genom att beskära foton kan du ta bort en del av fotot som du inte vill ha kvar. Jag tyckte till exempel vid fotograferingen att vattenglaset i bilden ovan var lämpligt som rekvisita men vid redigeringen tyckte jag att det inte riktigt hörde hemma där så jag beskar bilden så att glaset försvann. Jag ändrar även bredden på alla mina bloggbilder till 620 pixlar eftersom de blir så breda när de  laddas upp på bloggen.

2. Öka ljusheten och minska kontrasten
Nu när det är sommar är det ofta enkelt att få till bra ljus i bilderna. Men jag ökar alltid ljusheten i mina bloggbilder ändå eftersom jag föredrar det så. Jag minskar även kontrasten vilket innebär att det som är mörkt blir lite ljusare – lite mildare. Jämför exempelvis skärmen på mobilen på före- och efterbilderna ovan.

3. Justera färgerna
Beroende på var jag fotar kan jag även behöva redigera färgerna lite; öka det gula och minska det röda. Ibland kan färgerna i foton försvinna lite när jag ökar ljusheten så jag förstärker då dem igen. I bilden ovan tyckte jag att bakgrunden var lite väl rödorange så jag ökade då det blåa för att jämna ut det.

4. Ta bort störande objekt
Ofta kan det ligga små smulor eller annat kan stjäla uppmärksamheten i foton och dessa redigerar jag bort. Men jag försöker att inte överdriva med detta för mycket; oftast ser ingen annan än jag smulorna och då är det lika bra att låta bli dem. Till exempel så kan jag låta strösslet från en chokladboll som ligger på ett fat vara kvar eftersom det ger en känsla av att fotot är taget i stunden.

Sammanfattning

Detta är fyra punkter jag brukar gå igenom när jag redigerar mina bloggbilder; storlek, ljuset, färgerna och störande objekt. Ibland blir det mer redigering och ibland mindre. Men som sagt – ju bättre bild du lyckas fota från början, desto mindre behöver du redigera bilden. Jag rekommenderar dig även att försöka få till en bra röd tråd i dina bilder; att redigera dem på liknande sätt för att skapa ett bättre flöde och på så sätt även skapa något som kan förknippas med just dig. 

2 reaktioner på ”Så här redigerar jag mina bloggfoton

    • Caroline skriver:

      Varsågod! Det finns mycket man kan göra i Canva; jag använder det även till att göra cv, mediakit, layouter till olika sociala medier, andra dokument och layouter – så jag förstår inte riktigt hur jag klarat mig utan det innan =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *