Några tydliga tecken på att du kan vara introvert

Sju tecken på att du är introvert

Nuförtiden jobbar vi hemifrån mer, vi handlar mer mat hemifrån, vi spenderar mer tid hemma – och framför allt mer tid för oss själva.

Känns det ändå helt okej för dig? Är du överraskad över att du inte saknar ”Vad har du för helgplaner?”-snacket med kollegorna i fikarummet? Har du plötsligt massor av energi över till att få ordning i förrådet, slipa köksknivarna eller baka surdegsbröd? Njuter du kanske rent av att inte behöva lämna hemmet på en vecka?

Detta kanske är några tecken på att du är introvert?

Du är inte ensam

Vi är fler än du tror. Minst 30% av jordens befolkning är introverta (enligt Susan Cain, författare till boken Quiet – The power of introvert). Jag är garanterat en av dem (94% introvert enligt det HÄR personlighetstestet, det du!). Men sen kan man ju vara mer introvert vid vissa tillfällen och mindre vid andra, det får vi inte glömma.

Jag tror att när allt det här med Corona-viruset lagt sig så kommer fler, även de som inte är introverta, anamma lite mer typiskt introverta beteenden – nu när så många provat på det. Kanske kommer fler personer inse att de faktiskt är introverta?

Här är i alla fall några tecken på att du är introvert:

Du vet att du är introvert när du…

…styrs mer av dina egna uppfattningar och känslor än av yttre faktorer

Du letar efter svar inombords istället för att fråga andra, du dras mer mot känslor och fantasin än mot omvärldens saker och människor. Behovet att fokusera på det inre istället för det yttre är det som utmärker introversion allra mest. Det är så Carl Jung lanserade begreppet introvert 1921 i sin bok Psykologiska typer.

Du får ofta höra att du verkar äldre än vad du egentligen är eftersom du gärna analyserar och funderar innan du agerar. Du kan vara en riktigt grubblare, med andra ord. Eller, man skulle kunna säga så här: Funderar du på om du är introvert – då är du förmodligen det.

…behöver återhämta dig efter att ha umgåtts med andra människor

Återhämtning, egentid eller paus. Kalla det vad du vill – jag säger ”introvert-bakfylla”. Det är när du behöver ladda batterierna efter att ha spenderat tid med andra människor. Introverta blir nämligen tömda på energi då (till skillnad från extroverta som istället får energi).

Om du upplever att du blir trött efter långa jobbmöten, ansträngande mingelträffar eller visiter i välbesökta affärer – då är du kanske introvert. Detta tillsammans med mer påverkan av inre faktorer än av yttre är de två största kännetecken för en introvert.

…använder väl valda ord och är en duktig observerare

Till skillnad från extroverta som behöver prata för att tänka så behöver introverta tänka för att prata. Du pratar sällan om du inte blir tillfrågad och du undviker small talk på bussen/ i matbutiken/överallt egentligen. Fick du frågan ”Varför pratar du inte mer?” i skolan? Frågar folk fortfarande det? Det är ett tecken på att du är introvert!

Du har en förmåga att snappa upp detaljer, och du observerar gärna din omgivning; du vet vad som gör din partner småirriterad, du vet att grannen går ut med hunden prick kl. 06:37 varje morgon och du har inga problem med att sitta på en bänk en stund och betrakta människor som går förbi.

…föredrar att skriva framför att prata i telefon

Jag skulle inte påstå att introverta har telefonskräck. Men vi undviker gärna att prata och föredrar istället att skriva. Ringer mobilen låter du den ringa – du har ändå inte köpt telefonen för att prata i den. Om du trots allt måste prata i den förbereder du dig mentalt innan.

Sociala medier är kanske därför något du älskar; där kan du hålla kontakt med vänner och familj utan att behöva öppna munnen. Du kanske också gillar att prata via Skype? Då kan du ändå ta del av kroppsspråk och ansiktsuttryck – något man ju går miste om när man har ett vanligt telefonsamtal.

…beskrivs som blyg och har en liten grupp lojala vänner

Introverta är inte kända för att dras till stora människogrupper. Andra kan tolka oss som blyga, osociala eller inte intresserade. Men bara för att de inte lärt känna oss än. Ett tecken på att du är introvert är att det ibland känns det som du har dubbla personligheter; en då du är dig själv och en du använder för att passa in med andra.

Du har inga problem att prata med folk du redan känner; du har en liten men tajt vänkrets. Du kan gå på fester och trivas riktigt bra där och då men blir lätt trött och behöver vara för dig själv en stund. Ibland blir du till och med lättad när tillställningar blir inställda, för då kan du istället stanna hemma (men det skulle du självklart aldrig erkänna).

…jobbar bra självständigt och uppmanas att se lite gladare ut

Du jobbar bäst när du jobbar själv. Då har du bara dina egna tankar och problem att gå igenom. Ibland jobbar du så effektivt att du inte lägger märke till det förrän någon annan kommenterar det. Om du får kritik tar du lätt illa vid dig, eftersom du vet att du lagt ner i princip hela din kropp och själ i ditt arbete.

Får du välja var du ska sätta dig i ett rum med andra blir det ofta längst bak, i hörnet eller vid väggen. Då känner du dig som minst i centrum. Vi har ofta ett ”resting bitch face”, vilket gör att vi ser irriterade, dömande eller uttråkade ut. Men det är allt annat än vad vi är. Vi föredrar bara att ha våra känslor för oss själva.

…är allt annat än spontan och istället mycket strukturerad

Den introvertas styrkor är utan tvekan förmågan att förbereda sig, att planera, reflektera och prioritera. Överraskningar eller spontanitet är liksom inte vår grej. Ett tecken på att du är introvert är istället att du älskar dina rutiner, och förvarar kalendern och att göra-listan inom en armslängd ifrån dig.

När det är dags att muntligt brainstorma tillsammans med andra vill vi helst av allt öppna dörren och springa därifrån. Vår funktion vid såna tillfällen är att vara goda lyssnare, fundera ett tag på vad vi tycker, instämma med det vi håller med om och eventuellt göra oss hörda om det känns viktigt.

Skulle vi kunna sluta förväxla introvert med andra ord?

När man pratar om personlighetsdrag så är det som med mycket annat i världen, sällan svart eller vitt. Men vi människor har ju ett behov av att kategorisera allt och alla.

Att vara introvert betyder inte att du är blyg, grubblande, sluten eller tråkig. Så där, nu har jag sagt det! Slå upp det i ordboken om du är osäker på vad det är för skillnad mellan orden. Du kan självklart vara introvert samtidigt som du är blyg, men bara för att du är det ena så behöver det inte nödvändigtvis betyda att du också är det andra.

Du är du – och ingen annan

Alla människor har olika behov och det gäller att komma fram till vad som fungerar bäst för just dig. Det är helt okej att känna som du gör, du behöver inte vara som alla andra.

Det är viktigt att komma ihåg.

talking with quiet confidence will always beat screaming with obvious insecurity

Gillar du det här inlägget och vill läsa mer om hur det är att vara introvert? Då kan du klicka HÄR för fler intressanta inlägg. Klickar du på bilden ovan kommer du till ett inlägg där jag berättar om hur du kan vända dina introverta ”svagheter” till styrkor.

Glöm inte att följa bloggen via Facebook/Instagram eller e-post (i högerspalten) för att inte missa några nya inlägg eller uppdateringar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *