5 boktips för sommaren till egenföretagare med läslust

Boktips för sommaren till egenföretagare med läslust

Sommaren är verkligen en årstid då man läser mycket, eller hur? Eller är det bara så för mig? Under sommaren 2016 åkte jag ofta till biblioteket och lånade massor av böcker för att förbereda mig för att starta mitt företag. Vilket jag också gjorde senare den hösten. Jag vet att det inte går att läsa sig till allt, men genom att läsa om andras erfarenheter, insupa kunskap och motivation så kommer man en bra bit på vägen.

När det gäller böcker speciellt riktade till egenföretagare finns det ju en hel del. Det beror liksom på vad du vill läsa om; är det budget och bokföring, försäljning och marknadsföring eller sociala medier/hemsida/blogg eller hur du bäst strukturerar dig arbetsdag?

Så det här inlägget vill jag tillägna fem böcker som jag tycker passar särskilt bra att läsa nu i sommar i hängmattan, solstolen eller var du nu än gillar att läsa. Några av böckerna är ganska nya och finns i bokhandeln medans andra istället går att få tag på biblioteket och antikvariat.

Mina tips på 5 böcker för egenföretagare (utan inbördes ordning):

Starta och driva eget – Smart, digitalt och hållbart (Elin Häggberg)

Böcker för egenföretagare: Starta och driva eget, av Elin Häggberg

Elin, som driver Teknifik – en teknikblogg för ett roligare digitalt liv, har länge varit en av mina stora idoler, både som egenföretagare och influencer. 2019 släppte hon den här boken och det är en slags guide för både hur du kommer igång och kommer vidare med ditt företag, på ett smart, digitalt och hållbart sätt. Så här nu när boken släppts kan jag tycka att det var självklart att Elin skulle skriva denna bok, hon skriver också om entreprenörskap på bloggen så boken känns som en väldigt naturlig nästa grej.

Yrke: Influencer – Så gör du karriär på nätet (Linda Hörndfeldt)

Böcker för egenföretagare:  Yrke - Influencer, av Linda Hörnfeldt

Linda har bloggat sedan 2001, så när hon pratar om bloggande och influencer-yrket, då vet hon vad hon pratar om. Hon grundade ju också organisationen Influencers of Sweden, vilket jag och många andra bloggare är med i. I den här boken kan du bland annat läsa om hur du kan bygga ett starkt varumärke, vårda relationen med din målgrupp, ta rimligt betalt och att följa marknadsföringslagar och skatteregler. Boken gav mig inspiration till att skriva DET HÄR blogginlägget om influencer-branschen.

Få det gjort – Svart bälte i vardagseffektivitet (David Allen)

Böcker för egenföretagare:  Få det gjort, av David Allen

Författaren till den här boken är grundaren av GTD-metoden (Getting Things Done) som människor världen över (inklusive jag själv) använder för att effektivisera sin vardag samt minska stress och ångest; något som är viktigt om du är egenföretagare. Du lär dig att arbeta mer strukturerat, att prioritera rätt, arkivera saker och få en bättre överblick över vad som ska göras. Jag älskar den här boken så mycket att jag skrivit ett helt blogginlägg om den, det hittar du HÄR.

Personligt entreprenörskap – Att få saker att hända (Stefan Olsson & Marcus Frödin)

Boken Personligt entreprenörskap, av Stefan Olsson & Marcus Frödin

Inte världens attraktivaste bokomslag, kanske, men en bra bok ändå. Det här är en sån där bok som du kommer anteckna mycket från när du läser den. Personligt entreprenörskap kan beskrivas som ett sätt att våga prova, misslyckas och lyckas – att utnyttja möjligheterna, att göra det du vill göra och samtidigt må bra. Kanske inte riktigt det första man tänker på när man tänker på egenföretagande, det är en slags blandning av entreprenörskap och personlig utveckling. Riktigt spännande!

444 smarta tips för dig som säljer tjänster (Stefan Ekberg)

Boken 444 smarta tips för dig som säljer tjänster, av  Stefan Ekberg

Letar du efter riktigt konkreta och användningsbara tips inom marknadsföring, personlig utveckling, kundhantering, prissättning, förhandling och mycket mer – då är det här rätt bok för dig! Återigen, inte den absolut snyggaste boken, men här är det innehållet som räknas. Nu när jag skriver om den får jag nästa lust att läsa den igen, så bra tycker jag att den är. Om du vill ge dig in i frilansbranschen och börja sälja tjänster, till exempel som skribent, webbdesigner eller grafisk formgivare, så är det här en bok du kommer ha nytta av.

Jobbar du, liksom jag, med skrivande, till exempel som journalist eller copywriter?

Då tycker jag att du ska läsa mitt tidigare blogginlägg där jag tipsar om två böcker som kan intressera dig. Du hittar inlägget HÄR.

2 tips på annat än just böcker för egenföretagare

Är du inte riktigt en bok-person?

Då tipsar jag dig istället att läsa mitt tidigare inlägg där jag tipsar om 3 blogginlägg om som kan passa dig. Det hittar du HÄR.

Föredrar du att lyssna framför att läsa?

Gissa tre gånger! Självklart har jag ett tips även till dig! HÄR listar jag mina favoritpoddar till egenföretagare och influencers . Det har några år på nacken så poddarna kanske inte uppdateras längre, men det finns i alla fall ett arkiv att lyssna igenom.

Vilka är dina favorit bland böcker för egenföretagare? Skriv en kommentar så kan vi tipsa varandra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *