Utmaning: Gå upp tidigare på morgonen i en månad

Mina tanker efter att ha gått upp tidigare på morgonen varje dag i en månad

Gå upp tidigare på morgonen, bli mer motiverad och få fler saker gjorda – redan innan dagen börjar på riktigt. Det låter väl som rena drömmen. Eller?

Men svara ärligt nu: Hur ofta går du faktiskt upp tidigt även om du egentligen inte behöver det? På helgen eller på semestern, till exempel? Jag bestämde mig för att genomföra ett experiment. Jag ska gå upp före kl. 07:00 varje dag i en månad. Så här gick det.

Därför ville jag prova att gå upp tidigare på morgonen

Juni var en passande månad, tänkte jag. Ljusa dagar och mindre jobb gör att det blir lättare att gå upp tidigt. Det blir fler timmar att göra det jag vill göra och fler chanser att få saker gjorda. Men helt ärligt var jag mest nyfiken på det här med sömnen, vilket jag faktiskt är ganska fascinerad över.

Lästips: 7 tips på hur du kan prioritera sömnen mer

Jag ställde mig främst dessa tre frågor:

  1. Hur kommer sömnkvaliteten påverkas när jag går upp mer regelbundet på morgonen?
  2. Går det att vänja kroppen att vakna tidigt av sig själv, istället för av alarmet?
  3. Kommer jag känna mig mer motiverad att ta tag i saker som ska göras när jag vet att jag har mer tid på mig?

Så upplevde jag de här 30 dagarna

Dag 1 – 7

Måndag: ✔ Tisdag: ✔ Onsdag: ✔ Torsdag: ✔ Fredag: ✔ Lördag: ✔ Söndag: ✖
Måndagar är min effektivaste dag, hade därför inga problem att gå upp tidigt då. Resten av veckan gick också bra och hade ett lugnt tempo. Lade mig tidigare på onsdagen för att kunna sova längre men ändå gå upp före kl. 07:00 dagen efter. På helgen var det ovant att gå upp så tidigt. Vad gör man egentligen på morgontimmarna när man vanligtvis brukar sova? På söndagen, efter att ha klarat av nästan en vecka, ville jag verkligen sova ut så jag stängde av alarmet och vaknade istället kl. 8:45.

Dag 8 – 14

Måndag: ✔ Tisdag: ✔ Onsdag: ✖ Torsdag: ✔ Fredag: ✔ Lördag: ✖ Söndag: ✔
Gick upp före kl. 07:00 varje dag, förutom två dagar. Blev sent på tisdagskvällen så jag stängde av alarmet till onsdagen för att kunna sova ut. Vaknade ändå helt utvilad kl. 07:11. Gick upp kl 06:30 på torsdagen pga ett morgonmöte men jag hade egentligen tid att sova längre om jag kände för det. Sov dåligt natten till lördagen, så stängde av alarmet och gick upp kl. 08:45. Sov förbi alarmet på söndagen men vaknade ändå kl. 06:55. Fick massor saker gjorda denna vecka trots ett ganska lugnt tempo.

Dag 15 – 21

Måndag: ✔ Tisdag: ✔ Onsdag: ✖ Torsdag: ✔ Fredag: ✔ Lördag: ✖ Söndag: ✔
Gick upp kl. 06:25 på måndagen, hittills tidigast. Onsdagsalarmet var inställd på 06:00, ville sova längre så stängde av det och gick upp 2 timmar senare. På fredag kände jag mig klarvaken när klockan ringde 06:55. Skippade alarmet på lördagsmorgonen och vaknade strax efter kl. 07:00. Natten till söndagen var väldigt varm, vaknade 06:45 och väntade in alarmet som ringde 07:00. Insåg att jag inte får fler saker gjorda på dagarna, utan att jag istället gör sakerna i ett skönare tempo än tidigare.

Dag 22 – 28 + Dag 29 – 30

Måndag: ✔ Tisdag: ✔ Onsdag: ✔ Torsdag: ✔ Fredag: ✔ Lördag: ✖ Söndag: ✖
Måndag: ✔ Tisdag: ✔
Vaknade innan alarmet på måndag, tisdag, onsdag och fredag. Tänkte gå upp kl. 06:15 på torsdagen men ställde om alarmet på natten till kl. 06:55. Vaknade flera gånger på lördags- och söndagsnätterna av värmeböljan, sov dåligt. Stängde därför av alarmet båda dagarna och sov ut till kl. 09:15. Märkte att jag verkligen inte ville gå upp tidigt på helgerna. Vaknade minuter innan alarmet skulle ringa kl. 06:45 både på måndagen och tisdagen. Kände mig ändå utvilad och motiverad att slutföra de sista dagarna i utmaningen.

Detta lärde jag mig efter att ha (försökt) gå upp tidigare på morgonen

Anpassar sängdags till när jag ska gå upp
Jag vet av erfarenhet att jag gärna vill få ca 9 timmar sömn/natt. Räknar man baklänges betyder det sängdags senast kl. 22. Rätt logiskt, om man tänker efter; anpassa din läggningstid utifrån vilken tid du vill gå upp. Jag har siktat på runt kl. 21:30, vilket känts tidigt (särskilt nu när det är så ljust ute om kvällarna).

Vaknar oftast innan alarmet på morgonen
Jag har sedan många år tillbaka vaknat innan alarmet ringer på morgonen. Men istället för att gå upp då har jag under denna utmaning stått emot suget att kika vad klockan är . Istället har jag väntat på att klockan ska ringa – för att utnyttja de där sista minuterna innan det är dags att ta tag i dagen.

Lästips: Konsten att vakna av sig själv istället för av väckarklockan

Kände mig ibland lite rastlös
Det kändes konstigt att gå upp så tidigt på helgerna. Då har jag inte mycket inplanerat alls, och att slänga in några extra timmar där på morgonarna att försöka sysselsätta sig, det gick sådär.

Så, vad blir mina slutsatser?

Jag klarade av 23 av 30 dagar, drygt 75%. Det kallar jag helt klart godkänt. 👍 Och det var ganska enkelt att genomföra. Men tråkigt.

Precis samma slutsats kom jag fram till efter min ”3 månader utan godis”-utmaning (som jag överraskade mig själv med att genomföra till 100%). Godis (god mat generellt, om man kan räkna godis som mat) är lika viktigt för mig som bra sömn. Eller kanske snarare möjligheten att själv välja när jag ska gå upp på morgonen. Ibland vill jag vill kunna unna mig en rejäl sovmorgon precis likaväl som en lyxig chokladkaka.

Jag planerade inte in fler saker i min kalender än vad jag brukar och fick inte heller fler saker gjorda. Snarare så upplevde jag att sakerna jag gjorde, de gjorde jag i ett lugnare tempo. Lite som ”Anpassa det du gör till tiden du har på dig att göra det”. Parkinsons lag, tror jag att tankesättet heter. Så jag märkte inte av något särskilt att jag hade fått några extra timmar på morgonen.

Åter till mina tre inledande frågor

1. Hur har sömnkvaliteten påverkats när jag går upp mer regelbundet på morgonen?

Betyg: 2.5 av 5.

Varken positivt eller negativt. Fick ju ihop mina ca 9 h/natt och upplever att jag sovit lika bra som jag gjorde innan.

2. Gick det att vänja kroppen att vakna tidigt av sig själv, istället för av alarmet?

Betyg: 5 av 5.

Ja, helt klart och det gick fortare än jag trodde. Vissa dagar då jag hoppat över att ställa alarmet vaknade jag runt kl. 7 i alla fall.

3. Kände jag mig mer motiverad att ta tag i saker som ska göras när jag vet att jag har mer tid på mig?

Betyg: 4 av 5.

Till viss del, men inte så mycket som jag trodde.

Skulle du klara av utmaningen att gå upp tidigare på morgonen?

Försöker du ta vara på helg- eller semestermorgonarna genom att gå upp tidigt för att få saker gjorda – eller tycker du, liksom jag, om att sova ut? Vilken tid på dygnet får du flest saker gjorda? Hur många timmars sömn behöver du per natt för att känna dig utvilad och motiverad?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *