Konsten att vakna av sig själv istället för av väckarklockan

Att vakna av sig själv istället för av väckarklockan

Jag har aldrig varit den som vill snooza på morgonen innan det är dags att gå upp. Och för några år sedan började jag även vakna innan väckarklockan ringde, vilket gjorde att den liksom tappade sin funktion, så nuförtiden vaknar jag av mig själv. Det här med sömn är lite klurigt men jag tror att det är bättre för kroppen att vakna av sig själv istället för av väckarklockan. Är ni nyfikna på varför jag tror det och vill ha tips på hur även ni kan börja vakna av er själva istället för av väckarklockan så fortsätt läs hela inlägget!

alla måste vi vakna någon gång

För tänk efter; när du går i skolan eller jobbar så har du med största sannolikhet en tid att passa på morgonen. Det kan vara en föreläsning eller ett möte du måste infinna dig på. Innan dess ska du ha ätit frukost, gjort dig i ordning och hunnit tagit dig till skolan eller jobbet. Men allra först måste du självklart ska du ha hunnit vakna och tagit dig upp från sängen. Men vad är det egentligen som säger att du måste väckas från den goda sömnen av en väckarklocka? Skulle det inte vara skönare att vakna av dig själv istället?

Så här gjorde jag det

Jag själv började vakna mer av mig själv när jag insåg att jag redan var vaken innan väckarklockan ringde. Så jag slutade ställa den och litade mer och mer på min egen kropp istället. Och det var läskigt; för det är så inpräntat i oss att man ska väckas av något annat, och tänk om man somnar om och försover sig?

Det kanske inte fungerar för alla men eftersom jag vaknar flera gånger varje natt, och alltid tar en titt på klockan eftersom jag är nyfiken på hur länge till jag kan sova, så blev det naturligt att ett av dessa tillfällen när jag vaknade inträffade just då jag behövde gå upp. Om det var tio minuter kvar tills jag egentligen behövde gå upp så gick jag upp i alla fall; som sagt, jag har aldrig varit en snoozare.

Några tips till dig som vill slippa väckarklockan

Förbered så mycket som möjligt på kvällen…

Bestäm en tidpunkt då du ska vakna och repetera den för dig själv. För mig fungerar det så att om jag behöver gå upp kl. 06:15 så repeterar jag det i huvudet när jag ska somna. Det blir som att kroppen ställer in sin egen väckarklocka och vaknar då när det börjar närma sig. Då gäller det också att du förberett annat på kvällen, till exempel lagt fram kläderna du ska ha på dig, funderat på din dagliga att göra-lista, osv, så du inte ligger och tänker på detta istället.

Handlar det om något extra viktigt så ställer jag faktiskt klockan, som en extra säkerhet, men det slutar oftast med att jag ändå vaknar före den. Varför inte testa att ställa väckarklockan på 10 minuter senare än vanligt för att se om du kan vakna av dig själv. Gör du inte det har du ändå klockan som en backup.

…Men kom också ihåg att varva ner

Kroppen behöver lugn och ro när det är dags att sova. Istället för att sitta vid datorn, surfplattan eller mobilen, prova att tänd lite dämpad belysning eller läsa en bok någon timme före det är dags att krypa ner i sängen. Förbered kroppen för att det är dags att sova – undvik att stressa eller tänka på saker du borde (eller kanske inte borde) ha gjort. Det finns inget mer du kan påverka idag – imorgon är en ny dag med nya möjligheter.

Försök somna på bestämda tider, och gärna vid ungefär samma tider varje dag. När kroppen lärt sig detta mönster blir det lättare att vakna vid en viss tidpunkt. Det kan vara svårt i början men du kan enkelt förändra dina sovvanor genom att till exempel gå till sängs lite tidigare för var dag som går. Detta kommer förmodligen göra att du känner dig utvilad tidigare på morgonen vilket också gör att du vaknar tidigare. Med tiden lär kroppen sig att det är dags att vakna.

SOV GOTT – TÄNK KVALITET ISTÄLlET FÖR KVANTITET

Om du vill vakna självmant gäller det att du är utvilad på morgonen och för det gäller det att du sovit gott. Du har säkert hört att man ska försöka få till minst åtta timmars sömn. Men egentligen spelar det ingen roll hur länge du sover utan hur bra du sover. Sover du bra så ska du inte vara trött när du vaknar. Det finns många tips på hur man kan sova bättre. De säger bland annat att sovrummet ska ha bra ventilation, inte vara för varmt och gärna vara mörklagt. Undvik att äta för nära sängdags samt att dricka alkohol eller koffein. Yada, yada… Allt sånt här vet ni redan, eller hur?

Men jag tror också att det har lite att göra med hur du vaknar, och då förespråkar jag att låta kroppen vakna av sig själv. Alla har olika biologiska klockor; vissa är nattugglor medans andra är morgonmänniskor. Men det vi alla har gemensamt är att vi är piggast när vi får vakna av oss själva. När vi är som mest utvilade befinner vi oss nämligen i det ytliga sömnstadiet, då det är lättast att vakna. Om vi vänder på oss och sover i en halv­timme till finns risken att vi hamnat i djupsömnen nästa gång vi ska vakna och då känner vi oss tröttare när vi vaknar.

utnyttja ljuset på morgon

Det är enkelt för mig att förespråka att du ska vakna av dig själv istället för av väckarklockan nu när det snart är sommar och man nästan blir bländad av dagsljuset tidigt på morgonen. Men gryningsljuset skickar faktiskt signaler till hjärnan som säger åt oss att det är dags att öppna ögonen. Och det är också en av anledningarna till att vi ställer om klockan två gånger varje år – för att kunna gå upp med solen och arbeta medans det är ljust ute. På vintern, när det känns som att solen aldrig går upp på dagen, kan det vara en bra idé att prova en väckarklocka som väcker dig med ett ljus istället för ljud.

Läs gärna mitt tidigare inlägg om varför du bör bli en morgonmänniska.

Nu vill jag veta; hur brukar ni vakna? Har ni en traditionell väckarklocka på sängbordet, använder ni mobilens alarmfunktion eller vaknar ni av er själva? Hur tror ni att det skulle gå om ni struntade i att ställa klockan? 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *