5 lärdomar från evenemanget Så bygger du ditt drömföretag

Så bygger du ditt drömföretag 2017

För en vecka sedan var jag på evenemanget Så bygger du ditt drömföretag som anordnas av Mitt Företag-turnén. När jag berättade lite kort på Instagram om de lär­domar jag tog med mig från den eftermiddagen fick jag ett önskemål om att skriva ett blogginlägg om det också – så här kommer det!

1. Arbeta inte på samma sätt i ditt företag som om du vore anställd

Förmodigen finns en anledning till varför du valde att starta eget. Vilken anledning det än var, så finns det något med egetföretagande som lockar mer än att vara anställd. Men att vara egenföretagare är inte samma sak som att vara anställd. Om du startade eget för att komma ur ekorrhjulet – se till att inte fastna där igen!

Trots att jag nu är min egen chef och därmed kan gå upp när jag vill på morgonen så försöker jag ändå gå upp relativt tidigt. Jag känner mig nästan tvungen att göra det efter­som alla andra gör det. Men då påminner jag mig själv om att jag startade eget för att ha möjligheten att gå upp när jag vill och då ska jag ju inte tvinga mig själv att gå upp tidigt om jag inte känner för det.

2. Det är inte du som ska göra ditt företag framgångsrikt, utan ditt företag som ska göra dig framgångsrik

Du är inte ditt företag men du jobbar med det och ibland går det liksom ihop lite. Du ska genom ditt företag kunna känna dig lycklig och framgångsrik – företaget är bara ett verktyg som hjälper till med detta. Skapa och anpassa ditt företag utifrån dig själv – inte tvärtom!

Det finns förväntningar på egenföretagare och jag känner att vissa av dem är svåra att leva upp till. Men om jag tvingar mig själv att göra saker jag inte känner mig bekväm med så är det kanske dags att komma andra sätt att göra de på. Jag tänker inte förändra mig själv helt på grund av mitt företag men jag vill fortsätta lära mig mer och utvecklas – det är stor skillnad.

3. Vikten av att veta vart du ska innan du fyller bilen med packning och ger dig iväg

Det är bara du som vet vart du ska med ditt företag. Varför driver du eget och vad är det egentligen som driver dig? Det är svårt att göra upp en plan över resan eftersom det finns många saker som kan påverka den, men om du vet vart du är på väg så blir resan förhoppningsvis lite lättare (och då vet du även när du kommit fram).

Jag har själv funderat mycket på detta de senaste månaderna och det känns som att det äntligen klarnat lite. Men än så länge har jag inte pratat med någon annan om det; det blir väl nästa steg. Men det är läskigt att säga rakt ut hur man vill att framtiden ska se ut och vad man vill göra. Samtidigt är det nog lättare att ta sig dit när man väl sagt det – det blir liksom mer riktigt på något sätt.

4. Det finns bara en väg från vattenrutschkanan till bassängen- och det är rakt ner

När du väl vet vart du ska är det dags att se till att du kommer dit så smidigt som möjligt. Står du högst upp i en vattenrutschkana och vill komma ner i bassängen så är det ju en ganska enkel väg – det är bara att sätta dig och åka. Allt är liksom förberett – det är bara att köra på. Hamnar du snett tar rutschkanans kanter emot dig och för dig på rätt väg igen. Lite så bör du se till att företagarlivet blir.

Visst känns det skönt när saker och ting sker på de sätt vi är bekvämast med? Så våga fatta beslut som passar dig och dina mål bäst. Motsatsen till detta skulle väl vara att måla in dig i ett hörn. Nu vill vi istället att omgivningen och det vi jobbar med ska underlätta för oss att ta oss dit vi vill. 

5. Du kommer inte långt ridandes på en trött häst

Hur stora drömmar du än har eller hur mycket du än vill så går det inte att gå fram som ett ånglok. Om du försöker slå hastighetsrekordet så finns risken att det inte bara är ditt företag som kraschar. Du behöver därför vila och återhämtning för att kunna samla energi och fatta kloka beslut. Den här hästen jag pratar om kan också liknas vid ett batteri. Så småningom behöver det laddas och då är det helt okej att stanna upp ett tag.

Med hjälp av delmål känns resan inte lika lång men du behöver ändå pauser. Visst, som egenföretagare har vi full kontroll över vår tid, vi kan jobba både mindre och mer än andra om vi så vill, men vi är ju inga superhjältar för det. Har man jobb som faktiskt är roliga, som att blogga, kan gränsen mellan jobb och hobby lätt suddas ut. Men jag försöker att inte jobba sent på kvällen eller på helgerna – för även vi egenföretagare har rätt att ha ledigt. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *