Vanor, rutiner, ritualer, projekt, mål, uppgifter – vad är vad?

Vanor, rutiner, ritualer, projekt, mål, uppgifter – vad är vad?

”Lär dig hemligheten till ett produktivt liv”, ”5 vanor som framgångsrika personer gör varje dag”, ”Morgonrutiner som gör att du älskar att vakna på morgonen”. Samhället kryllar av tips på vad du kan göra för att få ett mer meningsfullt liv. Budskapet verkar vara 👉 ”Varför uppfinna hjulet när andra redan gjort det?” Gå istället i andras fotsteg så slipper du själv anstränga dig för att ta reda på vad som fungerar för att skapa ett framgångsrikt liv.

Och, visst, det ligger en del sanning i detta. Men det finns också problem med att försöka anamma en annan persons vanor med syftet att få vanorna att fungera även för just dig.

Du gör vissa saker på ett speciellt sätt – medvetet eller omedvetet

Dina dagar är fulla av vanor och rutiner. Du knyter vänster sko före höger (eller tvärtom), du borstar tänderna varje morgon och kväll, du stiger av bussen vid samma hållplats och du använder samma hälsningsfras när du svarar i telefonen. Listan kan ju göras lång.

Faktum är att ungefär 40% av det du gör under en dag gör du på ungefär samma sätt i samma situation varje dag. Vanor och rutiner är alltså en viktig del av våra liv. Du gör nog inte saker på samma sätt som jag, men det du gör – det gör du ofta på samma sätt som du brukar göra. På det sättet är du unik. För ingen gör det precis som just du.

Your life today is essentially the sum of your habits. How in shape or out of shape you are? A result of your habits. How happy or unhappy you are? A result of your habits. How successful or unsuccessful you are? A result of your habits

James Clear, författare till boken Atomic Habits

↠ Lästips: James Clears artiklar om bl. a. produktivitet, vanor och beslutsfattande

Men varför är det så viktigt att veta skillnaderna mellan en vana, rutin eller ritual? Varför bör du kunna särskilja på ett mål, ett projekt eller en uppgift? Det viktigaste måste väl ändå vara att du får saker gjorda – inte att veta exakt vad de är?

Eller? 🤔

Hur förändrar du egentligen ditt liv?

Jag har på den senaste tiden känt att det är något i mitt liv som måste förändras. Jag befinner mig inte i den situation i livet där jag egentligen vill vara. Det gäller flera områden i mitt liv; karriären, hälsan (fysiska och psykiska) och relationer.

Så jag började fundera på vad livet egentligen består av. Vad gör jag om dagarna nu och vad kan jag börja göra för att få till den där förändringen som jag så gärna vill? Nu ska vi inte bli för filosofiska här, men jag kom fram till att eftersom livet till så stor del består av vanor och rutiner så är det kanske smartast att börja med en förändring här. 💡

Men vad börjar man med? Vad är viktigast att prioritera, vilken ordning ska jag göra det i och vad skulle kunna skapa en positiv kedjereaktion som underlättar för mig?

För att göra en lång historia kort…

De här funderingarna fick mig att inse att jag faktiskt inte vet skillnaderna mellan en vana, rutin, ritual, projekt, mål och uppgift. Jag är 30 år gammal – och osäker på vad dessa begrepp, som ju innebär en så stor del av min vardag, faktiskt betyder. Så innan jag kunde börja skapa nya vanor/ta tag i mitt liv/genomföra en livsstilsförändring så var det dags att göra lite research. Genom att lära sig mer om definitionen av vanor och rutiner är det lättare att skapa bra vanor och bygga bra rutiner.

Så, låt oss ta reda på vad dessa begrepp egentligen innebär… 🔍

Skillnaden mellan vanor, rutiner och ritualer

Vanor, rutiner, ritualer  – vad är vad?

Vanor är handlingar som du utför utan att tänka

De börjar som ett medvetet val att göra något på ett speciellt sätt och när du gjort detta tillräckligt många gånger omvandlas det till ett omedvetet mönster. 🏆 Någonting triggar dig så att du agerar på ett speciellt sätt – utan att du egentligen tänker på det.

Skillnaden mellan vanor och rutiner (som båda är repeterade handlingar som du utför regelbundet) är hur mycket medvetenhet och ansträngning du använder. Men, en vana visar sig genom att du känner att du måste göra något (ofta för att du blir triggad) – medans rutiner kräver ett högre syfte och mer ansträngning.

Rutiner är en serie handlingar utförda med mer medvetenhet

Rutiner kräver alltså lite mer ansträngning än vanor. De tvingar dig att fundera på vad som är viktigt och vad du ska prioritera. När du planerar din dag och väljer att utföra vissa saker på specifika sätt, och flera saker efter varandra, så har du gjort ett val: ”Detta är viktigt för mig.” 😀 Med rätt teknik kan rutiner förvandlas till vanor men det är inte en omedveten process. Du måste vilja förändra rutinerna till vanor för att det ska kunna ske.

Ritualer är vanor eller rutiner med större betydelse

Vanor, rutiner, ritualer, projekt, mål, uppgifter – vad är vad?

Ritualer låter kanske som något religiöst, men det behöver det inte vara. Det handlar om flera saker du gör i en specifik ordning med hög medvetenhet och ett tydligt syfte. Du är fullt engagerad i upplevelsen av att göra, snarare än att fokusera på att få det gjort. 💓

Skillnaden mellan mål, projekt och uppgifter

Projekt, mål, uppgifter – vad är vad?

Mål beskriver resultatet som du vill uppnå

Målet är som slutdestinationen av det du vill uppnå 🎯 . Eller… Det är snarare en effekt av vad du gör och hur du gör det. Mål ska kännas utmanande, motiverande och skapa en förändring. Det finns också ofta ett exakt avgörande ögonblick för när du uppfyllt ett mål – annars är det inte ett särskilt smart mål.

↠ Lästips: Mitt blogginlägg Gå utanför din comfort-zone genom personliga utmaningar

Det är lätt att blanda ihop mål med uppgifter. Men tänkt så här; mål ska ge fokus och utveckling, det är den starka drivkraften bakom det du gör. Uppgifter, däremot – det är det du gör, rent konkret, för att nå målet.

Projekt är planen för hur du ska nå ditt mål

När du vet vad du vill uppnå är det dags att ta reda på hur du ska göra det 🧩. Projektet består av pusselbitar (uppgifter/aktiviteter) som tillsammans med rätt placering gör att du når ditt mål. När det krävs flera åtgärder för att nå ditt mål – då har du ett projekt, inte en uppgift. Projekt är inte något man ”bara” gör – det består alltid av flera uppgifter.

A project is when more then one step is required to get a desired outcome

David Allen, författare till boken Få det gjort

För att inte blanda ihop mål med projekt kan du tänka på följande metafor: Projekt använder du för att klättra upp på en stege. Mål använder du för att se till att stegen vilar mot rätt vägg.

Uppgifter genomför du för att ta dig till ditt mål

Uppgifter är ju det som vi oftast ser framför oss när vi tänker på en Att göra-lista ✅. De består av konkreta saker som tillsammans sett från ett större perspektiv hjälper dig att uppfylla ditt mål. Om mål handlar om en vision om ett önskat resultat – då handlar uppgifter om vad som ska göras för att få det resultatet.

❗ Förväxla inte uppgifter med mål

Om du kallar en uppgift för ett mål, och ”målet” inte blir uppfyllt så kommer du inbilla dig att du misslyckas med dina mål. Men det gör du ju inte – för ”målet” var ju bara en uppgift. Och en uppgift är mycket enklare än ett mål att ta sig an imorgon istället. Kalla inte heller ett mål för en uppgift. Nedvärderar du ett mål som en uppgift så prioriterar du det förmodligen lägre och chansen att du faktiskt får det gjort minskar.

Så hittar du vanor som passar dig

Så.. nu vet jag att jag inte ska kolla upp andra personers vanor och rutiner för att skapa den där livsstilsförändringen jag strävar efter. Vanor och rutiner måste ju matcha personen som utför de. Det bästa sättet att är alltså att ifrågasätta, testa och lära mig om vad som fungerar för just mig. Jag måste öppna ögonen och uppmärksamma mina triggers för vanor, samla viljekraften och bestämma mer över hur jag vill spendera min tid och energi.

Några sista ord

Om du har hängt med så här långt – wow! 🤣 Detta är ett riktigt informationspackat inlägg och jag är inte överraskad om jag tappat några läsare på vägen. Som tack för att du läst hela inlägget så vill jag dela med mig av två böcker inom ämnet vanor som jag stötte på när jag gjorde research, och som nu står på min Vill läsa snart-lista.

Atomic Habits – An Easy & Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones (James Clear)
The Power of Habits – Why We Do What We Do, and How to Change (Charles Duhigg)

Och med detta sagt…

…är det dags att avrunda detta inlägg. Mitt nästa blogginlägg kommer handla om hur jag använder de här kunskaperna om vad som är en vana, rutin, ritual, mål, projekt och uppgift för att skapa de förändringar jag vill implementera i mitt liv. Så håll utkik senare i sommar efter det! 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *