Fyra steg för att gå utanför din comfort zone

If you don't get out of the box you've been raised in, you won't understand how much bigger the world is

I september publicerade jag ett inlägg om vikten av att gå utanför sin comfort zone. I dag tänkte jag följa upp det inlägget genom att ge tips på hur du kan göra det – lite mer konkret. Jag vet att jag själv är alldeles för bekväm i min comfort zone och hoppas att genom att konkritisera lite hur man jobbar sig utåt (och därmed framåt) inte bara underlättar för mig men även för andra att våga mer i livet och lämna sin trygga bubbla.

Att befinna sig i en comfort zone är att befinna sig i ett tillstånd som känns bekvämt och välbekant och där det inte finns någon stress eller oro. I vår comfort zone vet vi hur saker går till och vi får inga överraskningar. Men visst kan det bli tråkigt ibland?

Tänk dig själv – när du börjar bli lite för bekväm i ett förhållande eller på jobbet så försvinner passionen. Börjar du bli för bekväm i ditt eget liv så kan det kännas medelmåttigt och inte lika spännande längre. Din comfort zone är visserligen bekväm och trygg men när du befinner dig där så växer du inte. Det är lätt att eftersträva komfort men när vi väl får den så letar vi efter en förändring – vilket vi inte kommer hitta i vår comfort zone.

Så här kommer fyra tips på hur du kan ta små steg utanför din comfort zone och känna att du växer.

1. Förändra dina gamla vanor och rutiner

Börja på det sättet som är enklast vilket är att göra saker på lite annorlunda sätt. Prova att gå upp tidigare eller senare på morgonen, åk en annan väg till jobbet, säg något annat när du svarar i telefonen än vad du brukar göra eller sätt dig bredvid en okänd människa på bussen om du inte brukar göra det.

Jag tror att anledningen till att så många tycker att tiden går så fort är för att de inte minns vad de gör om dagarna. De gör saker på rutin och innan de vet om det så är veckan, månaden och året slut. Så genom att göra saker lite annorlunda – och överraskas av vilka konsekvenser de får – skapar vi nya minnen och varje dag får ett värde.

2. Var inte rädd för att misslyckas

Efter att du provat att göra saker på andra sätt är det dags att rikta blicken mot det stora målet. Det som hindrar dig från att ta steget över tröskeln är förmodligen rädsla för misslyckande. Det är ju därför det är så trevligt i din comfort zone – du lyckas varenda gång – men du lär dig samtidigt inget nytt eller utvecklas som person.

Försök kväva den inre rösten som säger att du kommer misslyckas. Fråga dig själv istället vad som är det värsta som kan hända. Det känns alltid läskigast innan man gjort saker för första gången och när du väl gått över tröskeln blir du överraskad över att det var så enkelt. Och vad händer om du misslyckades? Förhoppningsvis försöker du igen, denna gång med mer erfarenhet, och större chans att lyckas. Ta chansen. Fundera inte på vad som kan hända för det är inte negativt att misslyckas.

3. bli mer spontan och säg ”ja” oftare

Öva på att göra fler saker utan att planera för mycket. Utanför din comfort zone vet du aldrig hur saker kan bli så ta små steg dit genom att vara mer spontan. Detta är något jag personligen måste jobba vidare på – jag litar för mycket på mina att göra-listor och planeringar – och jag vet att det skulle kännas mycket bättre att vara lite mer spontan.

Tacka ja till möjligheter – för visst finns det inget värre än att ångra sig och önska att man gjort saker annorlunda? Börja inte tveka eller låta rädslan för misslyckande göra det lättare att säga nej. Istället för att sitta och lista upp anledningar till varför du ska säga ”Nej” så försök komma på fördelarna som ett ”Ja” medför sig. Säg ja och oroa dig inte så mycket – saker och ting löser sig!

4. Res runt i världen

Att gå utanför din comfort zone kan ju också bokstavligen tala betyda att resa runt. Att omge sig med bekanta miljöer och människor kan till slut få dig att inte längre se dem på riktigt. Så bege dig ut i världen för det finns ju inget mer spännande än att besöka nya platser med andra regler, språk, människor, mat och klimat. Du kommer kanske känna dig vilsen, men det är det som är meningen, för du kommer samtidigt hitta dig själv bättre och vidga dina vyer.

I vår planerar jag att åka på min första utomlandsresa tillsammans med min syster – något jag ser fram emot mycket. Genom att kasta sig ut i det okända blir man liksom tvungen att leva på ett annat sätt än om man stannar kvar i sin comfort zone.

2 reaktioner på ”Fyra steg för att gå utanför din comfort zone

 1. Beautiful Life skriver:

  Intressanta tips! Ack så viktigt att ta klivet då och då utanför boxen, även om tanken på det kan vara väldans obekväm! Jag märker ganska fort att motivationen tryter om jag inte förnyar mig då och då 🙂

  Trevlig helg Caroline!

  //Anna

  • Caroline skriver:

   Tack för din kommentar! Det är så sant, det du säger; det gäller ju att påminna sig själv om att anta nya utmaningar, även om det kanske inte alltid lockar – särskilt när man börjar känna sig alltför bekväm i sin lilla comfort zone.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *