PR-policy

Jag tycker om att länka till produkter och tjänster jag använder och företag jag gillar och jag vill gärna tipsa mina läsare om dem. Mina åsikter är alltid mina egna och kommer aldrig kunna köpas. Jag skriver bara om saker jag skulle ha skrivit om även om jag inte fått ersättning för det.

Precis som med all annan inkomst måste jag skatta för den jag får via bloggen. Jag prioriterar därför samarbeten med företag som erbjuder ersättning i form av pengar istället för produkter eller tjänster. Bloggen är en del av mitt jobb och det är lite svårt att betala mat, hyra och mina egna fakturor med produkter. Av den anledningen gör jag endast samarbeten med företag som delar mina värderingar.

Jag är sedan hösten 2016 moms­registrerad och godkänd för F-skatt.

Olika former av samarbeten/reklam på min blogg

Affiliatelänkar/Annonslänkar (Exempel)
Jag tjänar några procent när mina läsare klickar på eller handlar på webb­shoppar genom mina länkar. Detta påverkar inte läsarna utan fungerar endast som provisions­lön för mig som tipsar om produkter/tjänster.

Pressutskick (Exempel)
Jag tar gärna emot press­utskick men jag kan inte garantera att jag kommer skriva om dem på min blogg. Det beror på om jag tycker att de är intressanta och skulle rekommendera de till mina läsare men även hur jag bedömer värdet och relevansen av utskicket för min blogg.

Redaktionella samarbeten/Sponsrade inlägg (Exempel)
Jag får ersättning – i form av pengar, produkter eller tjänster – för att skriva ett inlägg i samarbete med ett företag. Detta påverkar inte min åsikt; jag skriver alltid vad jag själv tycker och detta tycker jag är viktigt att mina läsare är införstådda med.

Reklammärkning

Jag är enligt marknads­föringslagen skyldig att tydligt markera ut reklam och gör därför detta enligt Konsumentverkets vägledning. Om detta inte sker är det dold marknads­föring – och med andra ord brott mot lagen. Jag vill dessutom vara med att bidra till en schysst bransch, där vi influencers värde­sätter våra läsare och deras förtroende för oss.

Så här markerar jag ut reklam på min blogg

Är du nyfiken på hur vi skulle kunna samarbeta?

Representerar du ett företag som kan vara av intresse för mig och mina läsare och vill skicka produkter eller recensions­exemplar till mig? Har du kanske egna förslag på hur vi skulle kunna arbeta tillsammans?

#JagSmygerInte

Jag har skrivit under uppropet #JagSmygerInte som är skapat av intresseorganisationen Influencers of Sweden (före detta Better Bloggers). #JagSmygerInte uppmanar sociala medier-profiler att följa marknadsföringslagen och vara öppen och tydlig mot sina läsare om vilket innehåll som är köpt.

Läs gärna Influencers of Sweden: Riktlinjer för dig som jobbar med PR & reklam i sociala medier.

jagsmygerinte