7 exempel på hur det är att vara introvert

Sju exempel på hur det är att vara introvert

Den 2 januari varje år är det World Introvert Day. Det är en dag då vi uppmärksammar introvertas rätt att vara sig själva. Därför tillgängar jag månadens inlägg till just ämnet introversion – och jag berättar om på vilka sätt just jag är introvert. Genom att prata mer öppet om introversion och förklara vad det egentligen innebär kan vi tillsammans undvika missförstånd och slå hål på fördomar.

Lästips: Några tydliga tecken på att du kan vara introvert

Introvert är ett personlighetsdrag

Detta delar jag med cirka 30% av jordens befolkning. Att vara introvert är något som påverkar alla aspekter av mitt liv – allt från relationer och karriären till hur jag fattar beslut och vad jag gör på min fritid.

Detta betyder inte att jag gör det jag gör bara på grund av att jag är introvert eller att alla introverta är exakt som jag. Se på din personlighet som ett pussel där de olika bitarna är personlighetsdragen som tillsammans bildar just dig. Det är ju det som är det kluriga när det gäller personlighetsdrag och personligheter – det finns ingen som är exakt som du.

Och att vara introvert (eller extrovert för den delen) handlar främst inte om hur du BETER DIG i en situation – utan om hur du UPPLEVER situationen.

Så här påverkar min introversion mig

– Jag är en riktig vanemänniska. Till exempel så handlar jag mat på samma dag varje vecka (oftast också vid samma tid på dagen).
– Jag hatar att arbeta i ett öppet kontorslandskap. Alltså, jag verkligen hatar det. Känslan av att hela tiden kunna vara iakttagen är superobehaglig.
– Jag trivs väldigt bra i mitt egna sällskap. Detta upptäckte jag när det blev rekommendation om att inte umgås med andra än i ditt egna hushåll, för att minska spridningen av Covid-19, och jag som bor själv håller mig för mig själv.

Men jag tänker att vi nu kan djupdyka på några helt andra exempel.

Sju exempel på hur jag är introvert

1. Jag funderar mycket över olika saker

Vid beslutsfattande så styrs jag mer av mina egna uppfattningar och känslor än av yttre faktorer. Jag tänker mycket, samlar information och jämför noggrant mina alternativ. Behöver jag feedback så pratar jag med någon annan men mitt slutgiltliga beslut är ofta detsamma som från början.

2. Jag måste återhämta mig

Efter att ha umgåtts med andra människor – oavsett om det handlar om flera timmar med endast en person eller om en kortare stund med många människor – så måste jag spendera tid ensam efteråt för att ladda batterierna. Jag kommer inte få mycket gjort resten av den dagen och planerar därför inte in sånt som kräver mycket energi.

3. Jag har ibland svårt att vara här och nu

I situationer med andra människor där det krävs lite extra av mig funderar jag länge på vad jag ska säga och hur jag ska bete mig. Detta betyder att jag ibland upplever att jag har svårt att vara medveten och aktiv i samtal. Detta leder till en oro att uppfattas som ointresserad eller nonschalant, vilket jag egentligen inte är.

4. Jag skriver ner massor av saker

Ända sedan jag läste boken Få det gjort (Getting Things Done) för första gången så tänker jag på att hjärnan inte är en lagringsplats. Den ska inte jämföras med en bokhylla eller ett USB-minne där du kan samla information. Jag skriver istället ner saker jag ska komma ihåg; då får jag struktur på saker, kan lättare jämföra de och fatta beslut.

5. Jag älskar att planera och gör det mycket

Egentligen gillar jag mer att planera än att göra det jag planerar, men det struntar vi i nu, tycker jag. Jag älskar mina veckoplaneringar och skriver listor varje dag på vad jag ska göra och vilken ordning. Ibland överplanerar jag, det är jag medveten om, men det har blivit en vana och funkar ju för just mig.

6. Jag uppskattar punktlighet

Därför försöker jag alltid vara i tid till händelser, möten och deadlines (när jag själv kan påverka det, det vill säga). För jag vill verkligen inte såra andra personer eller göra någon besviken. Jag vet nämligen själv av egen erfarenhet hur irriterande och respektlöst det kan kännas att behöva vänta på någon.

7. Jag har svårt att hitta ”jobbet för mig”

Några av mina tidigare jobb har känts bra men det har alltid skavt någonstans. Jag har känt ett av behov att behöva förändra min personlighet för att passa in eller helt enkelt inte trivt på grund av andra orsaker. Nu funderar jag helt ärligt på om jag någonsin kommer hitta ett jobb där jag känner mig riktigt nöjd, och bara kan fokusera på att göra mitt jobb så bra som möjligt istället.

Dags att öka medvetenheten kring introversion

Nu i januari publicerar jag nytt och gammalt innehåll i mina sociala kanaler för att öka medvetenheten om vad det innebär att vara introvert. Låter det intressant, besök då mina kanaler 👇 och läs gärna mina tidigare inlägg om introversion här på bloggen.

⭐ FACEBOOK: @carolinewm.se
⭐ INSTAGRAM: @carolinewijkstrom

Är du introvert? Berätta gärna hur din introversion visar sig i din vardag! Vad brukar du göra som är typiskt introvert – och gör du något som är icke-typiskt för en introvert?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *