Skapa den perfekta starten på veckan – mina bästa tips

Perfekta starten på veckan

”En bra start på dagen”, det är ett välkänt uttryck. Att vakna på rätt sida, känna dig motiverad och lägga upp morgonen för att få en optimal start. Men har du tänkt på hur du får den perfekta starten på veckan? Fredagskänsla och helgpepp är ju kul, men innan du kommer dit har du ju början av veckan att ta dig igenom.

Hej då, måndagsångest!

Måndagsångest är ett annat välkänt uttryck. Men måndagar behöver inte betyda ångest. Genom att göra det mesta av din veckostart kan du bli mer effektiv under hela veckan, få saker gjorda och undvika att skjuta upp saker till framtiden. En bra start på veckan ökar möjligheten för att resten av veckan också blir bra!

Bara känslan av att det börjat en helt ny fräsch vecka med nya möjligheter, den är ju underbar, eller hur? Och om det är några dagar i veckan då jag personligen försöker allt jag kan för att vara ”duktig” (det vill säga göra det jag planerat) – trots att det ibland kan kännas motigt, du vet när man önskar att måndagen är en fortsättning av söndagen eller då dagens uppgifter verkligen inte lockar – då är det just på veckans första dagar.

Här kommer några tips på hur du kan skapa din perfekta start på veckan

Kom ihåg att detta är tips baserade på min egen erfarenhet. När du funderar på hur du kan skapa din perfekta veckostart och vad veckan ska innehålla så utgår du ifrån dig och din livssituation. 

5 saker att göra redan på söndagen

1. Planera den kommande veckan
Hur starten på veckan blir påverkas inte bara av vad du faktiskt gör i början av veckan – utan även vad du gör i slutet av veckan innan. Tycker du om att planera kan du skapa en veckoplanering för att få en översikt och bättre få ett grepp om vad som kommer hända. Planera gärna enligt olika block; dvs gör flera liknande arbetsuppgifter direkt efter varandra istället för att sprida ut de över dagen eller veckan.

 Lästips5 tips för att förbättra din veckoplanering

2. Planera inte in för många saker
Om ”Äntligen ny vecka”-peppen är på topp så vill du nog passa på att utnyttja det, eller hur? Men var realistisk; flera saker på att göra-listan kräver också mer tid – och det finns bara 24 timmar på ett dygn. Av egen erfarenhet så vet jag att genom att faktiskt minska antalet uppgifterökar chansen att de blir genomförda fullt ut. Och visst finns det typ inget mer tillfredsställande än att kunna stryka samtliga uppgifter på en att göra-lista?

3. Plocka rent och städa
Personligen så städar jag istället för att göra det jag ska göra – om det behövs städas, det vill säga. Det känns som att det måste vara snyggt omkring innan jag kan fokusera på det jag egentligen ska göra. Som tur är går det att undvika behovet att städa på måndag genom att redan på söndagen tömma diskmaskinen, tvätta, lägg tillbaka saker där de egentligen ska vara – och glöm inte att njuta sedan över att du varit duktig.

4. Förbered din arbetsplats (om du jobbar hemifrån)
Det kan var skönt att sitta i soffan och jobba – tro mig, jag vet. Men jag vet i alla fall att jag jobbar mer effektivt om jag sitter vid skrivbordet eller köksbordet. Jag gör förmodligen också min rygg en stor tjänst när jag sitter på en stol istället för halvligger i soffan. Så på söndag kväll ställer jag laptopen på bordet, kopplar i elsladden och fixar på bordet så att det bara är att sätta mig ner där på måndag morgon.

5. Lägg dig i god tid
På måndagen vill du vakna utvilad och full av energi. Se därför till att inte lägga dig sent, så att du får tillräckligt med sömn. Jag går inte upp tidigt varje dag men har som rutin att göra det åtminstone i början av veckan. Går du upp tidigt får du mer tid till godo – vilket betyder att du har större chans slutföra dagens upgifter. Försök varva ner i god tid innan läggdags genom att lägga undan mobilen, släcka ner belysning något och läsa en bok.

 Lästips7 tips på hur du kan prioritera sömnen mer

Dags för en ny vecka – 3 tips för härliga förmiddagar

1. Inför ”bra start på dagen”-rutiner
För att hamna i så bra fas som möjligt, se till att gå upp relativt tidigt. Nu för tiden behöver du kanske inte ens väckas av ett alarm – det tidiga morgonljuset kan räcka. Även om det kan vara lockande att plocka fram mobilen för att kolla sociala medier, läsa nyheter eller mejl i sängen – försök motstå detta så här tidigt på morgonen. Gör istället i ordning och ät en ordentlig frukost, förflytta dig sedan till badrummet och genomför din ”vakna på riktigt”-rutin. Nu är du redo att köra igång den här veckan på allvar!

 Lästips: Konsten att vakna av sig själv istället för av väckarklockan

2. Börja med de viktigaste uppgifterna
Om du är som jag, det vill säga mest effektiv på morgonen och förmiddagen, så är det läge att ta dig an de uppgifter som är allra viktigast först. Börjar du med dessa nu så blir de även med största sannolikhet genomförda när dagen är över. Efter lunch är det lätt att bli lite trött och omotiverad. Om det tar längre tid för dig att komma igång igen efter lunchen, så passa på att göra saker som inte kräver så mycket av dig just då.

3. Ta pauser under dagen och utnyttja härliga flow
Lägg allt fokus på en uppgift i taget (vilket är lätt för mig som är introvert) och täck gärna över resten av dagens att göra-lista så att du inte låter tankarna sväva iväg på det som ska göras sen. Hamnar du i ett riktigt bra flow, så utnyttja det maximalt! Men kom ihåg att ta regelbundna pauser för att sträcka på benen och samla energi: vattna blommorna, töm diskmaskinen, kolla ut genom fönstret eller fixa något att äta.

 Lästips: 7 exempel på hur det är att vara introvert

3 rutiner för bra eftermiddagar

1. Avrunda arbetsdagen i lagom tid
När du känner dig klar för dagen, då är du det. Hann du inte med allt du planerat, acceptera det då utan att känna dåligt samvete. När kvällen närmar sig brukar jag antingen stänga av laptopen, låta den stå kvar på skrivbordet och göra något annat resten av kvällen. Eller så flyttar jag datorn till den skönare soffan och startar igång en serie eller gör något annat icke-jobb-relaterat.

2. Bestäm vad du ska göra imorgon
Jag vet att jag ofta nämner veckoplanering och att göra-listor ofta. Men för mig, och de många andra, är de viktiga verktyg för att få saker gjorda och skapa en struktur i arbetslivet men även i vardagen. Så, när dagen är slut checkar jag av på dagens att göra-lista vad som blev gjort. Det är ju också viktigt att skriva en lista för den kommande dagen – så är den redan är klar till nästa morgon och det bara är att köra igång.

 Lästips: Min strategi för veckoplanering

3. Förbered för den kommande dagen
Beroende på vad du har för planer för den kommande dagen så kan det vara smart att förbereda så gott det går redan nu. Plocka rent hemma så det inte finns något som kommer stjäla din uppmärksamhet imorgon. Ta fram kläderna du ska ha, packa väskan om du behöver gå ut – du kommer säkert på fler saker som är relevanta för just dig och det du planerar att göra.

Vill du spara dessa tips?

Då klickar du på bilden nedan 👇 , högerklickar på den och sparar den på din enhet.

Skriv gärna en kommentar om du känner att du fick någon nytta av det här inlägget – det skulle vara roligt för mig att få veta! Om du redan känner dig nöjd med hur din vecka brukar starta, så kanske du vill få skönare känsla i slutet av veckan istället? Då har jag ett sista tips till dig här:

 Lästips: Så skapar jag fredagskänsla när arbetsveckan är över

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *