Därför publicerar vi egentligen selfies online

Därför publicerar vi egentligen selfies online

Svara helt ärligt nu – om du äger en smartphone, visst har du tagit minst en bild på dig själv med den? Och om du har konton på sociala medier som Facebook och Instagram, visst har du någon gång publicerat selfies där? Men har du någon gång funderat på varför du – och alla vi andra – egentligen gör detta? Nej? Inte jag heller. 😉

Tills för några veckor sedan. Då började jag samla mina tankar om ämnet selfies och sociala medier i ett utkast som nu resulterat i det här blogginlägget. Låter det intressant? Läs då hela inlägget – och speciellt om du tycker att det är lite läskigt att visa vem du är online, för då kan du ta del av min 3 stegs-strategi för hur du vågar publicera fler selfies på sociala medier!

Jag kommer ta upp följande funderingar
En selfie är ett självporträtt – men alla självporträtt är inte selfies
Varför fotar vi då selfies?
Men… måste du verkligen visa vem du är?
Har du ett syfte med selfien du vill publicera?
Min 3 stegs-strategi för att våga publicera fler selfies i sociala medier

En selfie är ett självporträtt – men alla självporträtt är inte selfies

Även om själva handlingen ”att ta en selfie” inte är direkt ny så är det ju egentligen först i och med sociala mediernas framfart som man började prata om bilder man tagit på sig själv, med till exempel mobilkameran, som selfies.

Att ta ett foto på sig själv kan vara lite som att ta en titt i spegeln – fast fotot visar hur andra ser dig, inte hur du ser dig själv.

Du tar en bild på dig själv från ett annat perspektiv än vad du kan se med dina ögon där de befinner sig just nu. Du fotar ju inte med dina ögon, liksom, utan med ett verktyg utanför ditt huvud 📷. Och, visst, en selfie är ett slags självporträtt. Du tar en bild på dig själv, och du bestämmer hur fotot ska se ut (genom olika ansiktsuttryck och bakgrunder, med mera). Men alla självporträtt behöver inte vara selfies, eller hur?

För det finns ju vissa skillnader mellan ett självporträtt och en selfie. Selfien tar du själv med kameran/mobilen i din hand eller genom en selfie-pinne. Använder du ett stativ eller en självutlösare/fjärrkontroll så blir det istället ett självporträtt. Kommer du på några fler skillnader mellan en selfie och ett självporträtt?

💡 Varför fotar vi då selfies?

Varför blottar vi oss för världen? Varför väljer vi att vid vissa tillfällen fota oss själva istället för det vi ser? Varför utsätter vi oss för andras åsikter och kommentarer genom att publicera selfien online? Vad vill vi få ut av det, egentligen?

Det kan absolut handla om olika saker, men jag tror att den främsta anledningen är att visa att vi finns, helt enkelt, att bli sedd. ”Hej, här är jag och så här ser jag ut”, typ. Grundtanken med sociala kanalerna är att de ska skapa relationer mellan människor. Det heter ju sociala medier av en anledning. Genom att visa vem du är öppnar du upp för diskussioner men även för möjligheten för dina följare att ha en åsikt om dig.

Och, visst, ibland eftersträvar man komplimanger, att bli bekräftad och omtyckt. Men när man utsätter sig (eller någon annan) för fara för att få den perfekta bilden – den perfekta selfien – bara för uppmärksamhetens skull, då kan man tycka att det gått för långt. Linjen mellan att ge uttryck för ”Hej, jag finns!”-behovet och ”Kolla vad häftig jag är!”-behovet kan alltså vara hårfin.

Men… måste du verkligen visa vem du är?

👉 Är du egenföretagare och/eller influencer?

I så blir mitt svar: Ja, absolut, du bör visa vem du är genom att publicera selfies!

Det finns oerhört många fördelar med att visa vem du är, särskilt om du jobbar med sociala medier eller använder det som marknadsföringskanal. Oavsett om du är skribent, virtuell assistent, vloggare, fotograf eller TikTok-kändis – så är det dig och det du gör som vi relaterar till. Folk relaterar alltså till människor- inte företag. Vi vill se vem vi följer.

Så du kommer vinna på att berätta mer om dig själv och vara personlig – och särskilt på att visa hur du ser ut. Detta kan ske delvis genom selfies du publiceras men även av andra faktorer som ton, språket, formgivning, hur duktig du är på det du gör och så vidare. Att vara influencer innebär alltså mycket mer än att bara ta bilder på sig själv eller att marknadsföra produkter/tjänster i sitt flöde.

Lästips: Gör din research innan du ser ner på någon annans jobb

👉 Jobbar du INTE med marknadsföring eller personligt varumärke på det sättet?

Då blir mitt svar: Nja, du bestämmer själv om du vill lägga upp selfies eller inte!

Om du inte har behovet att lägga upp selfies på Instagram, då gör du inte det. Som privatperson kan du ju ha andra syften än ekonomiska att visa vem du är. Jag menar, en selfie kommer inte öka din försäljning om du inte har något att sälja. Men bilderna du lägger upp bildar och stärker med många andra saker ditt personliga varumärke – och det kan du absolut ha nytta av som privatperson.

En sak att ha i åtanke är dock att du vet aldrig vet vem som kommer se dina selfies. Det gäller visserligen även för egenföretagare/influencers – men det är särskilt viktigt att komma ihåg för dig som privatperson. Du kan ha privata (”låsta”) konton så att bara de personer du väljer ut kan se dina bilder, men om du har öppna konton kan vem som helst se de: Din förra chef, barndomsvänner, mamma eller ex-pojkvännen. Men även helt okända människor.

Och detta för oss in på nästa ämne 👇

Har du ett syfte med selfien du vill publicera?

Något av det tråkigaste jag vet på sociala medier är att se en selfie i flödet utan en riktig caption (bildtext). Typ bara en emoji eller några få ord. Det får mig att fundera på om selfien lagts upp bara för att, utan någon egentligen mening.

Så jag rekommenderar dig att tänka till: Varför vill du publicera den här selfies och vad vill du att dina följare ska få ut från den?

Om du jobbar som fotograf så kan det ju vara trevligt för dina följare att se hur personen bakom kameran ser ut – på sätt skapar du en relation med dina följare. De får se att det är ju du som tar dina foton – inte din kamera. Om du är på en rolig tillställning kan ju syftet med selfien istället vara att visa hur kul du har det. Du kanske har klippt håret och vill visa den nya frisyren eller så vill du kanske fira något och dela med dig av din glädje till följarna.

Det kan finnas massor av olika syften med selfies du publicerar online – huvudsaken är att du sätter bilden i ett tydligt sammanhang, istället för att publicera den bara för att. Utan ett sammanhang eller caption kan du inte förvänta dig särskilt mycket respons tillbaka från dina följare – för de vet inte hur det är meningen att de ska reagera 🤔.

Detta är min 3 stegs-strategi för att våga publicera selfies i sociala medier

1. Gör det roligt med olika slags filter!
Testa de olika filtrena som finns i Snapchat och Instagram. Du kan enkelt favoritmarkera de filter du gillar så du hittar de igen. Mina favoriter är de med olika djuröron samt de med glasögon. Så småningom blir det lättare att fota med filter som visar mindre av själva filtret och mer av dig själv.

2. Bestäm hur ofta du vill lägga upp selfies.
Jag tänker att för att visa mina Instagram-följare vem jag är så ska det finnas minst en selfie på mig bland de 9 senaste bilderna i mitt flöde. Ca 9 – 12 bilder är nämligen så många som man kan se samtidigt utan att scrolla när man kollar igenom någons flöde på Instagram. Jag vill dessutom få lite variation i mitt flöde, och då känns det bra att tänka ”minst var nionde bild = selfie”.

3. Publicera de allra första selfiesarna i Instagram Story.

Om det känns läskigt att lägga upp en selfie i flödet så varför inte börja med att lägga upp den som en Story? Då försvinner ju bilden efter 24 timmar. Du behöver dessutom inte ha så mycket att säga med en Story – du kan till exempel lägga upp en spegelselfie med dagens outfit, önska dina följare trevlig helg eller fråga om följarnas planer för dagen.

↠ Lästips: Mina tidigare blogginlägg om sociala medier

Vad tycker du – är det läskigt att lägga upp selfies eller gör du det så ofta att det numera känns som vilken bild som helst? Jag vet i alla fall att jag kan bli duktigare på att visa mig själv mer här på bloggen. Av någon anledning känns det lite läskigare att publicera selfies här än på till exempel Instagram 😉.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *