Om vikten av att gå utanför sin comfort zone

Ig you do what you always did you will get what you always got - att gå utanför sin comfort zone

Jag tycker om motiverande citat och det är jag förmodligen inte ensam om. Just det här citatet – som handlar om att bredda sin comfort zone och att faktiskt utmana sig själv – sägs komma från flera olika personer, bland annat Albert Einstein, Henry Ford och Mark Twain. För min del spelar det ingen roll vem citatet kommer ifrån, det som är viktigt är själva innebörden av det.

Vänta inte på förändringen – gör den själv istället

Om du vill förändra en situation eller dig själv – att ta dig från punkt A till punkt B – behöver du, i de flesta situationer, anstränga dig lite. En del saker i livet blir du serverad men om du vill bestämma utfallet själv så måste du anstränga dig. Ingen förändring kommer ske om du inte gör något för att det ska förändras. Det är tydligt något som inte fungerar om du fortsätter göra saker på samma sätt som alltid men aldrig får det resultat du vill ha. Det är dags att utmana dig själv och förändra ett beteende för att något ska hända.

Men det är ju ändå rätt bekvämt att stanna kvar i comfort zonen. Du vet precis som som väntar dig och behöver inte bli speciellt överraskad. Det är varken positivt eller negativ att ha det så – det bara är. Fast det är ändå lite synd eftersom många som inte vågar anta nya utmaningar går miste om väldigt mycket helt i onödan. Ofta är det våra känslor som sätter hinder för oss men även känslor har svårt att tolkavad som  är sant och inte sant.

Rör dig sakta men säkert framåt

Det är enklare att hitta på ursäkter och sätta upp hinder eftersom det är läskigt att röra sig på helt nya marker. Ofta beror viljan att undvika att hamna i vissa situationer på nervositet eller dålig självkänsla eller självförtroende. Men vet du vad, du kommer klara det galant! Det enda sättet att komma över rädslan och förbättra självkänslan är att tvinga sig till sådana sitationer som du normalt sätt undviker. Både kroppen och psyket behöver lära sig att det inte är något att vara så nervös eller rädd för. Ta dig sakta men säkert framåt men inte för fort. En för stor exponering av utmaningar kan ha helt motsatt effekt.

Din comfort zone växer med dig

När du väl har genomgått en utmaning har du lärt dig något. Allt du är med om är erfarenhet – bra eller dålig sådan. Det är sådana här stunder du kommer komma ihåg långt senare som de mest minnesvärda upplevelserna. Du behöver inte kunna saker till 100% för att kunna genomföra dem. Det är ju det livet är till för – att genom utmaningar utvecklas och till slut gå vidare.

Om du aldrig provar nya saker och utmanar dig själv – hur vet du då vad du är kapabel till? Att gå utanför sin comfort zone är att växa och utvecklas på lång sikt. Din comfort zone växer med dig och det är först när du inte längre rör dig framåt som den växer fast och känns oöverkomlig.

Så fortsätt utmana dig själv för att växa, och framför allt, för att känna dig stolt över dig själv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *