Att nätverka som egenföretagare

att nätverka som egenföretagare

Igår deltog jag på min första nätverksträff som egenföretagare. Jag tog med mig en bunt visitkort, skakade hand med andra personer och presenterade mig själv som frilansskribent. När jag bestämde mig för att starta mitt företag så var målet att göra det lagom till denna nätverksträff. Jag ville presentera mig själv som egenföretagare och tack vare mycket kortare handläggningstid än förväntat så blev det ju faktiskt så.

Att nätverka och träffa andra människor som företagare fungerar nästan likadant som att göra det som arbetssökande när man söker anställning – men det finns också vissa skillnader, har jag märkt.

Skillnader mellan att nätverka som egenföretagare och som arbetssökande

1. Du vet (förhoppningsvis) vad du arbetar med

Som företagare är du förhoppningsvis säker på vad din verksamhet består av och vad du gör i den vilket underlättar när någon frågar dig om det. Som arbetssökande kan det vara svårt att marknadsföra sig på det sättet, särskilt om du inte är riktigt säker på vad du vill arbeta med. Fler än vad man tror vet nog fortfarande inte vad man vill bli när man blir stor, trots att det tidpunkten inträffat för länge sedan. Att veta på ett ungefär, till exempel vilken bransch som känns lockande, är i alla fall bättre än inte veta alls.

2. Välj att gå frivilligt istället för att känna dig tvingad

Det är läskigt att nätverka, ja, men jag går på nätverksträffar för att jag har lärt mig själv att vilja det. Jag vet nämligen att det här med nätverkande är nödvändigt – det är vad som krävs av mig. Att driva ett företag utan att ha någon som helst kontakt med andra människor fungerar inte. Men istället för att känna mig tvingad att vara social har jag försökt vända på det hela. Jag väljer själv att gå – istället för att känna mig tvingad – eftersom det är chanser att skapa erfarenhet och knyta nya kontakter.

3. Se det som ett förutsättningslöst möte

Istället för att som arbetssökande desperat försöka leta efter en anställning pratar företagare hellre om sätt att arbeta tillsammans och hjälpa varandra. Som företagare har man alltid konkurrenter men inte alla konkurrenter är fiender. Försök se nätverksträffar som tillfällen att träffa andra som gjort samma resa som du, andra som vill utöka sitt kontaktnät, andra som är nyfikna på vem du är och andra som kan inspirera dig. Du har inget att förlora men däremot massor att vinna.

Likheter mellan att nätverka som egenföretagare och som arbetssökande

1. Sabba inte första intrycket

Vare sig du nätverkar som egenföretagare eller arbetssökande så har du bara en chans att göra ett första intryck – så se till att göra det bra. Du kan nämligen styra vad resultatet av nätverksträffen ska bli för din del genom att medveten göra vissa val. Ställ frågor till andra och var nyfiken – och glöm inte bort att berätta lite om dig själv också. Sätt gärna upp mål inför mötet (något som jag vet att jag borde arbeta mer med) så känns det lättare att faktiskt åstadkomma något och chansen att du känner dig nöjd efteråt ökar.

2. Underhåll dina kontakter

Oavsett om du nätverkar genom fysiska träffar, telefon, mejl eller sociala medier så är det viktigt att vårda dina kontakter. Att nätverka ska fungera åt båda hållen. Vanligtsvis är människor mer än villiga att hjälpa till och hjälper du någon är chansen större att du får hjälp tillbaka.

3. Att vara nervös kan vara positivt

Ja, det är läskigt att nätverka – det tror jag till och med de som gör det regelbundet tycker. Men det är helt naturligt att känna sig nervös. Det är ju egentligen ett bevis på att det här faktiskt är viktigt för dig och att du vill att det går bra. Så tänk på det som en positiv känsla så kommer det förmodligen inte kännas lika jobbigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *