Att göra en månadsutvärdering + en liten present till er!

Att göra en månadsutvärdering och ha utvecklingssamtal med sig själv

Hur ofta gör du månadsutvärderingar eller har utvecklingssamtal med dig själv? Om du svarar ganska sällan eller aldrig på den frågan så har jag det perfekta blogginlägget till dig! För tänkt efter; vi har samtal med våra lärare  och senare med våra chefer om hur vi utvecklas och blir bättre i skolan och på jobbet – så varför ska vi inte ha det även på ett personligt plan med oss själva? Och hur ska du annars bli medveten om dina framsteg och lära dig av dina misstag om du inte sammanfattar och utvärderar?

För er som läser klart hela inlägget och känner att ni vill prova på att göra månads­utvärderingar så har jag en liten GRATIS gåva – något som kan hjälpa er en liten bit på vägen!

Så här gör jag

Sista dagen i varje månad fixar jag i ordning en god kopp te i min favoritmugg, tänder ett doftljus, sätter på mig hörlurarna och startar igång en spellista med lugn pianomusik och tar fram min kalender, anteckningsbok och guldpenna.

Först skriver jag en sammanfattning i anteckningsboken (min ”företagsdagbok”) om hur jag upplever att företaget går. Jag tänker tillbaka på de möten jag varit på, de människor jag träffat och det arbete jag gjort; hur gick det, hur kändes det och vad fick det för konsekvenser? Jag började göra detta ganska snart efter att jag startade företaget för att hålla koll på hur jag faktiskt har utvecklats och kommit framåt. Det blir ett utveckling­s­samtal med mig själv, helt enkelt.

Sedan tar jag fram min kalender och tittar igenom månaden som gick. I början av varje månad i kalendern finns det några tomma sidor där jag skriver små listor, vilka några av dem publiceras på bloggen som månadslistor. Jag är förmodligen inte ensam om att tycka att tiden går alldeles för fort; men jag tror att vi upplever att den går fortare om vi inte stannar upp och funderar på vad som faktiskt har hänt.

Därför bör även du prova att göra månads­utvärderingar

För att du ska bli medveten om vilka framsteg du gör och lära dig av både dina misstag och framsteg så tror jag att det är viktigt att göra utvärderingar (som på ett sätt blir som ett utvecklings­samtal) regelbundet. För en del passar det kanske bättre att göra detta veckovis men för mig är en gång i månaden lagom.

Detta är ett bra sätt att faktiskt sätta dig ner och samla de där tankarna som annars snurrar runt i huvudet och skapar förvirring. Det hjälper dig att reflektera och tänka till lite men det underlättar också när det är dags att följa upp dina mål. Genom utvärderingar tar du reda på om det sätt du arbetar på för att nå dina mål fungerar eller behövs för­ändras. Resultatet blir bra vanor som hjälper dig att förverkliga målen.

Min lilla present till er!

Månadsutvärderingar kan göras på många olika sätt. Jag sätter mig och skriver ner mina tankar lite som de kommer, men du kanske föredrar att använda dig av siffror eller check­listor. För att du ska prova om det här med månadsutvärderingar kanske är något för dig så har jag gjort i ordning ett dokument med lite frågor du kan gå igenom för att komma igång. Klicka på länken nedan för att öppna dokumentet och skriv gärna en kommentar om du känner att du fick någon nytta av det – det skulle vara roligt för mig att få veta!

Månadsutvärdering – 7 frågor som kan underlätta för dig att komma igång

4 reaktioner på ”Att göra en månadsutvärdering + en liten present till er!

 1. Sanna Rosell skriver:

  Tack Caroline för mallen! Den kommer jag använda ofta. Jag brukar också sammanfatta en tid som gått, främst veckovis, men jag tror att blicka tillbaka över månaden som gått skulle ge mig mer ”helikopterperspektiv”.

  • Caroline skriver:

   Vad roligt att du vill använda mallen! Jag håller med; att göra detta månad för månad istället för veckovis skapar verkligen ett helhetsperspektiv.

 2. Paula Jacobsson skriver:

  En så bra grej, som jag gör alldeles för sällan. Men utan att utvärdera mot sina mål så vet man ju aldrig riktigt hur det går. Får ta att bli bättre på detta, tack för inspirationen! Ser gärna dina månadsutvärderingar även här på bloggen 🙂

  • Caroline skriver:

   Precis! Jag tror att många bara kör på utan att stanna upp och funderar på vad som egentligen hände, kanske av rädsla för att inte hinna med allt man vill göra, men hur ska man veta att man är på rätt väg om man inte stannar upp? Mina riktiga månadsutvärderingar behåller jag helst för mig själv, men den första varje månad publicerar jag en månadslista på bloggen över månaden som gått, där jag tar upp lite av det jag funderar på. Kolla in taggen Månadslista för att läsa de inläggen. Och, av en händelse, så är det ju första juni imorgon, så då kommer det självklart ett sådant inlägg – håll gärna utkik om du är intresserad 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *