Du blir aldrig fullärd – hur mycket du än läser på

böcker om entreprenörskap och att starta ett företag

Att starta ett företag och att skriva affärsplanen är lite som att plugga till ett prov. Fast samtidigt inte. Det kan kanske snarare liknas vid att ta körkortet. Du kan läsa i teoriboken, göra test och förbereda dig men du behöver ju faktiskt sätta dig i en bil och börja köra för att kunna ta körkortet. Förstår ni hur jag menar?

Det avslutas inte med ett prov

Jag har en hög med böcker i mitt rum – både sådana jag lånat, fått och äger sedan tidigare – som jag nu plöjer igenom. Alla handlar om företagande, frilansande, entreprenörskap och allt som har med det att göra. Och jag försöker läsa igenom dem så fort som möjligt, precis som att jag håller på att plugga inför ett prov. Dock har jag precis insett att processen att starta ett eget företag och skriva en affärsplan inte kommer avslutas med ett prov som ska mäta mina kunskaper. Mitt mål just nu är att faktiskt sätta mig ner och registrera företaget och när jag väl har gjort det har jag gått i mål. Fast det tar ju inte slut där. Jag har ju sedan ett företag att fortsätta driva och den resan kommer (förhoppningsvis) aldrig ta slut.

Lagom är bäst

Så det går inte att förbereda allt – att driva ett företag är en pågående process och affärsplanen ska vara ett levande dokument. Det går att förbereda sig, men någon gång (och jag tror att jag redan har passerat det ögonblicket men inte insett det än) måste det duga. Någon gång är det dags att stänga igen böckerna, resa på sig och faktiskt göra det man läst om. För det går ju inte att läsa på om allt som har med företagande att göra innan man startar och sedan tro att man är expert. Att starta och driva ett företag påverkas ju både av mina kunskaper och egenskaper teoretiskt och praktiskt. Lite som att köra en bil.

Man är aldrig fullärd

Efter att ha klarat av teoriprovet (vilket jag var nära att inte göra) och genomfört en godkänt uppkörning är det dags att sätta sig i bilen och köra – och för första gången ta bort övningskörningsskylten. Det är läskigt och man känner sig fortfarande som en nybörjare. Jag själv väntade faktiskt nästan en månad med att köra själv efter att jag tog körkortet. Men alla är ju nybörjare och i och med att man lär sig ju mer man kör så byggs självförtroendet upp. Lite så är det att starta ett företag. Det går inte att förbereda allt. Det går inte att plugga sig till allt som finns att veta om företagande för man lär sig fortfarande mycket när man väl har startat och det kommer man fortsätta göra.

Att genomföra ett prov om företagande skulle kanske kunna vara ett bra sätt att mäta om man är införstådd med vad det innebär att starta och driva företag. Jag känner mig just nu som en magnet som dras till allt som har med företagande att göra. Jag vill läsa på mycket eftersom jag inte vill göra fel, jag vill inte missa saker jag förväntas göra. Det är nog dags att överge den tanken för jag kommer garanterat begå misstag, det gör vi alla – lika bra att inse sanningen.

Men det är med hjälp av erfarenhet – bra och dålig – som vi lär oss. Det sker inte bara från böcker. Det får vi inte glömma.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *