Bullet Journal – är det något för mig?

Bullet Journal - kan det vara något för mig?

Bullet Journal … Det måste verkligen vara drömmen för oss som älskar att skriva listor och checklistor, använda sin kalender och planera. För er som inte har hört bereppet tidigare så är Bullet journal (förkortat BuJo) en kalender, dagbok och att göra-lista  – allt i ett!

Du fyller en anteckningsbok med det du behöver istället för att köpa en kalender, en dagbok och en anteckningsbok; och samlar därmed allt på ett ställe. Resultatet blir något du använder till 100%. Jag funderar på om detta kan vara något för mig men jag har redan bestämt mig för att inte gå hardcore än. Läs hela inlägget för att ta del av mina funderingar!

Bullet journal kan bli ett komplement

Nu är jag en flitig användare av min kalender och vill inte riktigt ge upp den än. Men samtidigt känns det som att jag inte använder den fullt ut (för helt ärligt; vem använder egentligen sidorna i slutet av kalendern där du till exempel kan fylla i prov­resultat?). Jag ser det här med Bullet Journal som ett komplement till andra saker; att göra-listor, veckoplaneringar och projekt.

Din bullet journal blir din personligen

Det finns riktlinjer du kan utgå från när du börjar men det är ändå du som bestämmer hur just du vill göra. Du börjar med en helt tom anteckningsbok och kan skriva en innehållsförteckning, rita upp års- eller månadsöversikter, en bucketlist, en lista med veckomål och så vidare. Möjligheterna är oändliga.

Jag provar bullet journal – i min vanliga almanacka…

Så jag slutar inte använda min vanliga kalender utan provar detta lite smått i min kalender. Känner jag att det fungerar så kanske jag skippar köpekalendern nästa sommar. Det jag är mest intresserad av är så kallade Habit trackers, där du dokumenterar och följer upp dina vanor. De ska uppmuntra till bra vanor och göra det enkelt att se mönster i ditt beteende. Även att skriva listor med vecko- och månadsmål lockar mig.

…Men jag kommer inte gå all in

Men jag som redan är ett planeringsfreak och gärna sitter i flera timmar på söndagseftermiddagen och planerar för kommande veckan vill inte att detta ska gå överstyr. Jag tänker inte tecka och måla för att göra min Bullet journal fin – jag håller mig till text. För några år sedan, när jag först stötte på begreppet, tyckte jag att Bullet Journal verkade slöseri med tid. Men då såg jag främst Bullet Journals som var fyllda med illustrationer, vackra handstilar och mönster. Nu förstår jag lite mer vad det handlar om men jag vill samtidigt inte fastna i det för mycket.

Jag kör ett år nu när jag experimenterar lite och testar vad som fungerar för mig och kanske avancerar mig till nästa sommar – vi får se, helt enkelt!

Om någon bland mina läsare använder Bullet Journal så får ni gärna dela med er av tips på hur man börjar. Hur använder ni er Bullet Journal, vad skriver och ritar ni upp, använder ni endast Bullet Journal eller kompletterar ni med andra verktyg? Blandar ni in jobbet eller håller ni er till privatlivet/fritiden?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *