Därför bör du ge dig ut i höstkylan istället för att stanna inne

Därför bör du ge dig ut i höstkylan istället för att stanna inne

För ett år sedan skrev jag ett inlägg om att hösten är den perfekta årstiden för att skapa nya vanor. Hösten skapar en känsla av att det är dags för en nystart och att ta tag i saker. Skolorna börjar igen efter sommarlovet och på jobbet återvänder många med ny energi. För visst är det något speciellt med hösten? Hösten innebär visserligen också kallare temperaturer och mildare väder. Men idag förklarar jag varför du bör ge dig ut i den friska luften även under de kallare månaderna istället för att sitta inomhus i värmen.

I mitt tidigare inlägg skrev jag att jag ville försöka gå ut på en långpromenad varje söndag för att rensa tankarna och få lite frisk luft. Jag, som vanligtvis fryser väldigt lätt, längtade nästan till att få ge mig ut tidigt på morgonen för en frisk promenad. Det lät väl som en bra plan, eller hur? Men jag gjorde aldrig verklighet av den. För det är ändå något som tar emot nu när det blivit höst.

Idag förklarar jag därför (kanske mest för mig själv, egentligen) varför det är så viktigt att inte stänga in sig inomhus när det blir kallare ute. Det är dags att se fördelarna med hösten och de kommande kalla månaderna. Så här kommer fyra anledningar till vad hösten kan bidra med för att göra dig piggare, friskare och mer harmonisk.

koppla av och motverka depression

Den främsta anledningen till att jag ändå vill ge detta ett nytt försök är att promenader kan lindra stress och skapa lugn. Att vistas utomhus bland träd, skog och åkrar samt att se lövens färg förvandlas ökar på något sätt välbefinnandet. Endorfin- och serotoninnivåerna ökar när du är ute (speciellt i naturen) och att röra på sig regelbundet, och att faktiskt göra det till en vana, kan bara ha positiva effekter.

Utnyttja solskenet för att må bättre

Under hösten och vintern, när det blir mörk fort på kvällen, kan det kanske vara svårt att ta åt sig av solljus. Och därför är det ju extra viktigt att vi faktiskt går ut när solen skiner; även under vinterhalvåret. Solljuset är ju en förutsättning för att vi ska må bra. Det skapar D-vitaminer, vilket kroppen behöver för att kunna ta upp kalcium och fosfor som behövs för att stärka skelettet.

Bli pigg på dagen och sov bra på natten

Ute i dagsljuset i den friska luften sjunker kroppens melantoninnivå vilket gör dig piggare. För tänk efter; hur många gånger har du egentligen känt dig sömnig när du kommit in efter en kylig promenad? Så jag ser den friska luften som en chans att få lite ny energi och bli livligare. Om du är pigg på dagen blir du förhoppningsvis tröttare på natten vilket gör att du kan sova bättre.

Uppmuntras till en hälsosam livsstil

Den sista punkten kanske inte är så specifik för just hösten, men regelbundna promenader kan ju göra det lättare att upprätthålla en hälsosam livsstil. Så är det för mig i alla fall. Börjar jag röra på mig vill jag även äta bättre och skippa sötsakerna. Detta kan ju i sin tur få andra positiva konsekvenser. Och i och med detta ser jag inte lika negativt på hösten – vilket faktiskt är ganska lätt hänt när man tänker på att det egentligen kommer bli ännu kallare och ruggigare när vintern kommer.

Hur ser ni på höstens väder?

Försöker ni ändå ge er ut i friska luften eller trivs ni bättre inomhus? Brukar ni drabbas av mörkret och kylan eller är ni sådana som faktiskt föredrar när det blir lite kallare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *