5 tips för att förbättra din veckoplanering

Tips på hur du kan förbättra din veckoplanering

Dags för några tips på hur du kan förbättra din veckoplanering!

Jag älskar min veckoplanering. Det är något speciellt med att se hela min planerade vecka framför mig på skrivbordet. En kort glimt på planeringen så ser jag vilka tider jag måste passa och vilka uppgifter som ska göras. Då känner jag ett lugn – jag har koll på läget. Planeringen använder jag sedan som grund när jag skriver mina dagliga att göra-listor i min Bullet Journal.

Idag delar jag med mig av mina fem bästa tips med riktiga exempel från min veckoplanering på hur du kan tänka när du ska planera din kommande vecka.

→ LästipsDet ultimata inlägget om veckoplanering – så här gör jag

Mina 5 tips för att en förbättrad veckoplanering

1. Skriv inte in för många saker i din planering

Du vet inte alltid i förväg hur lång tid saker kommer ta att genomföra. Men du kan självklart gissa. Var därför realistisk och planera inte in för många saker – olika omständigheter kan ju göra att sakerna tar mer eller mindre tid än vad du räknat med. Och det finns ju bara 24 timmar på ett dygn, så du hinner inte med hur mycket som helst.

Här är två exempel på uppgifter som brukar stå i min veckoplanering, och en förklaring på hur du kan tänka angående hur lång tid de tar att genomföra.

Lägg in rentvätten i garderoben – ca 10 till 15 minuter
En enkel uppgift som borde gå snabbt att genomföra, om det inte är så mycket tvätt att ta sig an. Handdukar och sängkläder tar ju lite längre tid att lägga tillbaka än kläder som bara ska hängas på galgar.

Veckohandla mat – ca 20 min till 1,5 h
En större uppgift vars tidsåtgång påverkas av hur du tar dig till affären (går, bil), hur långt det är dit, hur mycket folk det är, hur mycket du ska handla, osv. Eller om du bara beställer mat hemifrån istället.

2. Bryt ner större uppgifter i mindre uppgifter

När du ska ta tag i en uppgift så måste du förstå vad den egentligen innebär. Hur ska du annars veta hur du ska börja och vad som är första steget? Var så specifik som möjligt när du skriver in uppgifter i din veckoplanering och bryt ner större uppgifter i mindre. Om vi fortsätter med våra två exempel så kan deluppgifterna se ut så här:

Lägg in rentvätten i garderoben
1. Sortera i kategorier: byxor, strumpor, handdukar mm
2. Vik det som ska vikas
3. Ta med allt till garderoben
4. Lägg eller häng in plaggen på sina platser. Klart!

Veckohandla mat
1. Skriv färdigt inköpslistan
2. Ta med plånbok, bärkasse och eventuelltbilnycklar när du går ut
3. Åk/gå tilll mataffären
4. Handla det som står på inköpslistan
5. Åk/gå hem
6. Packa in varor i kyl, frys och skafferi. Klart!

Just dessa uppgifter är enkla att förstå och behöver därför inte brytas ner den i mindre uppgifter. Men det finns ju andra uppgifter som kan vara lite mer omfattande, som kanske inte ens blir klara på en dag. Genom att dela upp de i mindre deluppgifter kan du i alla fall få något gjort idag och du får en känsla av hur långt du hunnit med uppgifterna.

3. Tänk på konsekvenserna av det du planerar

När du genomfört en uppgift så prickar du av den i din planering. Bra! Sen, då? Brukar du tänka på vilka konsekvenser eller effekter uppgifterna du genomför får? Här har vi ett exempel på en uppgift som stod med i min veckoplanering i höstas:

Huvuduppgift: Delta på nätverkträffen i city kl. 14:00
Deluppgift 1. Kolla upp vilka andra personer som kommer delta
Deluppgift 2. Bestäm vilka kläder ska du ha på dig, hur du ska ta dig tid, när du behöver gå hemifrån och vad du vill få ut av träffen
Deluppgift 3. Gå iväg och delta på träffen
Deluppgift 4. Utvärdera: Vad gick bra/dålig, vad lärde du dig och vad kan du förbättra till nästa nätverksträff?

Jag personligen skulle lägga till en femte deluppgift, en väldigt viktig punkt i det här sammanhanget: Återhämta dig från nätverksträffen. Som introvert tömt jag nämligen på energi när jag umgås med andra. För mig blir därför en konsekvens av uppgiften ”Delta på nätverksträffen” att jag efteråt måste ha egentid och ladda batterierna igen. Detta blir alltså en ny uppgift senare i min veckoplanering.

4. Planera utifrån när du är som mest effektiv

Om vi fortsätter med exempel-uppgiften Delta på nätverkträffen. Den innebär för mig att jag en tid efteråt drar mig undan för att samla energi. Detta betyder att jag blir mindre effektiv i upp till en dag efteråt. Vilket i sin tur ger en perfekt möjlighet att genomföra uppgifter som inte kräver så mycket energi men som ändå måste bli gjorda. Sånt som jag nästan gör per automatik. Här är exempel på sådana saker:

Fem uppgifter inte kräver särskilt mycket energi
– Bädda rent i sängen
– Ta ut soporna och ta sedan en kort promenad
– Städa på diskbänken samt töm diskmaskinen
– Baka en kladdkaka till eftermiddagsfikat
– Skriv morgondagens att göra-lista i min Bullet Journal

När det gäller att planera din vecka är det därför bra att förstå när du är som mest effektiv och har som mest energi. Brukar du vara mest motiverad på förmiddagen kanske du ska planera in ”Skapa och tidsinställ innehåll till mina sociala kanaler” då och spara ”Titta på den där filmen jag blev tipsad om” till kvällen. Eller om du vet med dig att du är mest energifylld på helgen så bör du ta dig an projektet ”Storstäda hela lägenheten” då istället för när du kommit hem från jobbet på vardagarna?

5. Ta en dag i taget, en uppgift i taget

En stor fördel med att ha en ifylld veckoplanering framför dig är att du kan se på din vecka med ett helikopterperspektiv. Och, visst, det är ju bra, men ibland kan det också skapa stress. Även om du har planerat en hel vecka framåt är det viktigt att ta en dag i taget. Prova att täck för alla dagar i din planering förutom dagens planering för att fokusera på just den.

Var också beredd på att flytta om uppgifterna i planeringen om det behövs. Mycket kan hända på en vecka vilket kan kräva att du behöver uppdatera planeringen. För mig brukar det vara humöret som gör att jag planerar om. Så mindre viktiga uppgifter blir inte alltid gjorda exakt den dagen jag planerat, men de blir det under den veckan. Se inte veckoplaneringen som hugget i sten; den är snarare en skiss som ska hjälpa dig att strukturera upp veckan.

LästipsMin strategi kring veckoplanering

Gillar du det här inlägget och vill läsa mer om produktivitet och planering? Då kan du klicka HÄR för fler intressanta inlägg. Du har väl inte missat att bloggen också finns på Facebook och Instagram? Gå in gilla bloggen där så missar du inga nya inlägg eller uppdateringar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *