3 tips till dig som är anställd och driver eget företag samtidigt

Snställd och driver eget företag samtidigt - mina tre tips för just dig!

Om du, liksom jag, är anställd och driver eget företag samtidigt så känner du kanske igen det där med att vara en kombinatör. Lite som att byta skor från hemmatofflorna man har när man jobbar hemifrån, till lite mer representabla skor som passar på en annan arbetsplats. I det här inlägget ger jag några tips om saker som jag tycker är viktiga att komma ihåg när man kombinerar egenföretagandet med en deltidsanställning.

Jag startade mitt företag i september 2016, utan att ha något annat jobb vid sidan av, efter att ha varit arbetslös ett tag. Efter några mindre lyckade försök att klara mig på endast företagsverksamheten så började jag nu i våras jobba deltid, tre dagar i veckan, på ett annat ställe samtidigt. Detta har också gett mig möjligheten att äntligen flytta till en egen lägenhet – något jag drömt om länge. I början av juni händer det och om ni vill följa med på den resan så kolla in min Instagram (särskilt stories) där jag kommer visa mer om detta.

Min kombinatörs-resa (kombinatör = vara anställd och samtidigt bedriva någon form av näringsverksamhet) började för snart två månader sedan. Så jag är väl fortfarande lite av en nybörjare inom det området; men jag känner ändå att jag vill dela med mig av min erfarenhet. För det verkar som att allt fler och fler personer inser att de vill ha mer frihet och självförverkligande i sina liv och väljer att frilansa eller starta eget och samtidigt ha en ekonomisk trygghet i form av en anställning. Om jag kan inspirera och vara till hjälp till någon så vore det jätteroligt!

Tips till dig som är deltids­anställd och samtidigt driver eget företag

1. Uppskatta den ekonomiska tryggheten

En frilanslön kan variera mycket från månad till månad, så underskatta inte lönen från deltidsjobbet – även om du kanske prioriterar andra saker mer än pengar. Det är skönt att veta att man har en regelbunden inkomst varje månad till hyra, mat och andra kostnader. Om du funderar på att starta eget och redan har ett jobb så kan det vara en bra idé att testa din affärsidé innan du kör på med egenföretagandet på heltid.

Jag gjorde tvärtom; jag gick från att vara arbetslös till att försöka försörja mig heltid genom företaget, vilket var mycket svårt. För din del så går det kanske att gå ner lite i arbetstid eller att vara tjänstledig från din anställning för att successivt börja bygga upp ditt företag?

2. ha bra rutiner och utnyttja din tid effektivt

Jobbar du med något du är passionerad över så kan det ibland kännas lockande att lägga ner mer tid på det när det är så roligt. Om du har ett annat jobb att gå till samtidigt så kan detta vara svårt. Vetskapen om att du har mindre tid över till företaget kan dra ner på det roliga men det kan även få dig att arbeta smartare och mer effektivt – eftersom du vet att du har mindre tid på dig.

När jag startade mitt företag så gick jag från att vara arbetslös på heltid till att frilansa på heltid. Men jag kunde inte sysselsätta mig 100% i företaget, det gick helt enkelt inte tillräckligt bra vid den tiden. Jag hade det väldigt lugnt om dagarna tills jag började få de första kunderna. Nu när jag också har ett annat jobb så har jag börjat få in en annan slags jobbrutin och dessutom fått tillbaka den där fredagskänslan som jag saknade ett tag!

3. Balansera din energi och fokusera rätt

Det kan kännas krångligt att ha ett splittrat fokus men det är därför det är så viktigt med bra rutiner – och inte bara jobbrelaterade sådana. Planera in återhämtning och vila, träna regelbundet och ät bra mat som hjälper dig att fokusera på rätt saker vid rätt tillfälle. Var beredd på att bli flexibel och kompromissa lite; utnyttja pendlingstiden till att skicka fakturor eller svara på mejl istället för att lyssna på musik eller surfa på mobilen.

I början av veckorna, när jag ska ut och jobba, så går jag och lägger mig tidigt på kvällen eftersom jag ska upp tidigt på morgonen. I slutet av veckan, när jag jobbar hemifrån i företaget och får bestämma mina egna arbetstider kan jag tillåta mig själv att stanna uppe längre på kvällen och ta en sovmorgon, vara ute i solskenet eller varför inte sitta i soffan och jobba. Sedan lägger jag in tid för inspirationsinhämtning och energiboosting för att kunna fokusera bättre på det jag tänkt jobba med.

Är du också en kombinatör? Vad tror du om mina tips, håller du med? Kommentera gärna med dina erfarenheter och upplevelser!

2 reaktioner på ”3 tips till dig som är anställd och driver eget företag samtidigt

  1. Clara skriver:

    Älskar punkt ett! Mitt deltidsjobb ger pengar som räcker till mat, hyra och lite smått som jag vill ha och behöver. Företagspengarna investerar jag i företaget och i mig själv 🙂 Punkt två och tre behöver jag jobba mer med! 😉

    • Caroline skriver:

      Jag behöver också jobba mer med punkt två och tre men sen handlar de ju om sånt som kan vara enkla i teorin och svårare i praktiken. Att investera i företaget låter klokt – och viktigt att inte glömma sig själv också, precis som du skriver!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *