5 boktips till dig som funderar på att starta eget företag

5 boktips till dig som funderar på att starta eget företag

Sommaren 2016 gick jag till biblioteket  och släpade ofta hem fler än 10 böcker åt gången. Böckerna handlade om att starta eget, att driva företag, om marknadsföring, copywriting och journalistik.  För i september samma år tog jag mig nämligen i kragen, ansökte om F-skatt och blev egenföretagare. Du blir aldrig fullärd inför livet som egenföretagare, hur mycket du än läser dig till, men det går att förbereda dig och inspireras genom att samla information och läsa om hur andra gjort. Så idag tänkte jag tipsa om fem av de böcker som jag uppskattade allra mest under sommaren 2016; som kan vara passande för dig som funderar på att starta eget företag. De flesta av böckerna kan vara svåra att få tag på i bokhandlarna så jag tipsar dig om att besöka biblioteket. Bra för plånboken och bra för miljön!

101 unga entreprenörer av Pauline Grindvall

Vi börjar med en bok som ska skänka lite inspiration. Här får du ta del av unga entreprenörers historia, deras med- och motgångar, drömmar och drivkrafter. Jag måste erkänna – jag valde den här boken utifrån omslaget, vilket jag nästan alltid gör, men jag blev positivt överraskad när jag började läsa boken. Du kan läsa ett smakprov från boken HÄR.

Ta steget till eget – handbok för unga, modiga och drivna entreprenörer av Pauline Eriksson

Nästa bok är skriven av samma Pauline som den första boken, tror jag, som nu bytt efternamn. Här kan du få lite mer praktiska tips på hur du kan gå tillväga när du vill bli egenföretagare. Det handlar om hur du registrerar företaget, skapar ett varumärke, lyckas med försäljningen och utvecklas som företagare; speciellt anpassat för den unga generationen. Det här känns lite som en fortsättning av den första boken jag tipsar om.

Personligt entreprenörskap – att få saker att hända av Stefan Olsson & Marcus Frödin

Trots det lite tråkiga omslaget så är det här en bok jag minns mycket väl. Jag skrev av mycket från denna bok; det är ett tecken på att den är fylld av bra tips och saker jag vill prova eller kolla upp. Personligt entreprenörskap kan beskrivas som ett sätt att våga prova, misslyckas och lyckas – att utnyttja möjligheterna, att göra det du vill göra och samtidigt må bra. Det är en slags blandning av entreprenörskap och personlig utveckling, riktigt spännande!

Få det gjort! Svart bälte i vardagseffektivitet av David Allen

Författaren till den här boken har skapat den så kallade GTD-metoden (Getting Things Done) som människor världen över (inklusive jag själv) använder för att effektivisera sin vardag samt minska stress och ångest. Du lär dig att arbeta mer strukturerat, att prioritera rätt, arkivera saker och få en bättre överblick över vad som ska göras. Detta är saker du kommer ha nytta av även i privatlivet, så jag rekommenderar dig att kolla upp den här boken snarast!

444 smarta tips för dig som säljer tjänster av Stefan Ekberg

Ytterligare en bok som skulle må bättre av ett lite mer attraktivt omslag, men om vi bortser från det så är denna bok sprängfylld med bra tips inom allt från marknadsföring, personlig utveckling och kundhantering till prissättning och förhandling. Om du vill ge dig in i frilansbranschen och börja sälja tjänster, till exempel som skribent, webbdesigner eller grafisk formgivare, så är det här en bok du kommer ha nytta av.

Två bonustips!

Till frilansskribenter – Skriv, sälj och bli lönsam, av Camilla Björkman
Till copywriters – The Copywriter’s Handbook, av Robert W Bly

Vilka böcker skulle du tipsa om till personer som funderar på att starta eget eller som är nyblivna företagare? Har du någon favoritbok inom entreprenörskap?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *