Några nätverkstips för introverta entreprenörer

Förra veckan deltog jag på en företagsfrukost här i Västerås och minglade med andra entreprenörer. Detta är något jag inte hade kunnat tänka mig att göra för några år sedan – innan jag startade mitt företag. Som introvert har jag nämligen undvikt situationer med mycket folk, som kräver att jag lämnar det bekväma hörnet och tar kontakt med nya personer. Att nätverka är en konst jag inte riktigt har bemästrat än. Men jag har ändå lärt mig en del saker och vill nu dela med mig av några tips.

Att Nätverka = att uppträda som en extrovert?

En av anledningarna till att många introverta inte gillar att nätverka är för att det betyder att gå emot sin natur. Det är lätt att tro att nätverkande ofta sker på ett extroverta sätt; du ska delta på många events, kunna sälja in dig själv, delta i samtal (ofta vardagliga sådana) samt vara alert.

Detta betyder att många introverta, inklusive jag själv, bär en mask när de nätverkar. Vi är inte riktigt oss själva – för att på så sätt kunna uppfylla de förväntningar vi upplever att andra människor har på hur man ska bete sig när man nätverkar.

Som egenföretagare måste du kunna knyta nya kontakter

De flesta av oss, även de som inte är egenföretagare, förstår nog hur viktigt det är att nätverka, knyta nya kontakter och upprätthålla befintliga kontakter. Utan den sortens kontakt blir det svårt att få nya kunder eller skapa samarbetsmöjligheter. Det finns ingen som tvingar dig att nätverka och utsätta dig för situationer som känns jobbiga eller som tar energi.

Men det finns andra sätt att se på saken och flera tips att prova för att göra det lättare – som inte innebär att du behöver förändra dig själv för att du är introvert.

Men först; Vad betyder det att vara introvert?

En introvert person är mer inåtvänd och kräver inte samma stimuli utifrån som en extrovert person. Vi föredrar ofta djupare samtal med personer vi känner framför småprat med okända människor. Detta är inte något negativt, det är inte en svaghet, men eftersom extroverta syns och hörs mer så ses de lite som normen i samhället.

Det är viktigt att inte blanda ihop begreppen blyg och introvert . Att vara blyg handlar om en slags oro eller rädsla att dömas socialt eller att bli förödmjukad. Att vara introvert handlar snarare om hur man svarar på olika sorters stimulans, framför allt att vara överstimulerad i sociala situationer. Du kan alltså vara introvert utan att vara blyg.

5 nätverkstips till introverta entreprenörer

1. förbered dig och sänk förväntningarna

Kolla igenom anmälningslistan om det finns någon så att du vet ungefär vilka andra som kommer, undersök buss- eller tågtider dit du ska, ta fram dina kläder samt packa väskan så att du slipper stressa när det väl är dags. Planera också in dagen efter som en återhämtningsdag. Jag brukar kalla det ”introvertbakfylla” – när jag behöver stanna hemma dagen efter jag utmanat mig i sociala sammanhang, för att samla energi.

Se nätverkande som en möjlighet att träffa nya människor, lära dig något nytt och dela med dig av erfarenhet och kunskaper. Flytta fokus från sälj till just nätverkande och att hjälpa andra. Skapa inte orealistiska förväntningar; satsa på några kvalitativa samtal som ger resultat snarare än flera kvantitativa, vilket för oss in på nästa punkt…

2.Skapa mål och lita på vibbarna

Tänk lite som att du ska uppfylla det du kom för att uppfylla. Gå inte därifrån förrän du träffat de personer du vill träffa, lyssnat på de du vill lyssna på eller bytt visitkort med de du vill connecta med. Se till att du genomför det du kom dit för att genomföra.

Introverta personer litar ofta på det som känns bra, så om du träffar någon ny som ger dig bra vibbar –  stanna kvar och prata vidare. Ser du någon som står i ett hörn och tittar i telefonen så är chanserna stora att även den personen kämpar lite. Så varför inte gå fram och starta ett samtal?

3. Ha en presentation av dig och dina tjänster redo

Klura ut en så kallad elevator-pitch, en kort presentation av dig. Öva i förväg så det blir naturligt och berätta vad du gör (exempelvis hjälper människor att föreviga sina minnen) iställlet för bara prata om vad du jobbar som (fotograf). Det blir en extra detalj som folk du träffar kommer ihåg och som gör det lättare för de att följa upp med frågor.

Ha dina visitkort redo och om du har en hemsida eller blogg, berätta om den. Fråga om ni kan bli kontakter på LinkedIn och boka in ett samtal då ni kan fortsätta prata i lugn och ro där det inte är lika många människor.

4.Gör det lätt för folk att ta kontakt med dig och var även en bra lyssnare

Jag har ibland med mig kameran när jag nätverkar för att fota till sociala medier (dock fotar jag aldrig personer). Den där kameran har blivit lite av en samtalsstartare… ”- Är du fotograf?” ”- Nej, jag jobbar som frilansskribent men tar med mig kameran ibland och fotar för mina sociala medier.” -”Jaha… Frilansskribent, vad innebär det?” …och så är samtalet igång.

Nätverkande behöver inte betyda hur du får kontakt med andra utan hur andra tar kontakt med dig.. Introverta brukar vara bra på att lyssna så prova taktiken att ställa frågor. Folk brukar nämligen älska att prata om sig själva och sitt arbete. Förbered några frågor att ställa och kom ihåg att lyssna aktivt på svaren och återkoppla.

5. Anteckna vilka du träffar och följ upp mötet efteråt

Skriv ner vilka nya personer du fått kontakt med, kanske i ett Excel-dokument eller i mobilen, vad ni pratade om och annat du minns. Detta kan vara bra att ha och referera till när du följer upp mötet (något jag är dålig på) med ett telefonsamtal eller mejl efteråt; påminn personen när och var ni träffades.

När du följer upp kan du rekommendera böcker som kan vara intressanta, tipsa om personer du känner som kan vara passande för personen att träffa eller fråga om ni kan få till ett samtal där ni diskuterar mer.

BONUS!

Var stolt över dig själv istället be om ursäkt för vem du är

Till sist; utvärdera vad som gick bra och dåligt och fundera ut andra metoder att testa nästa gång. Ta reda på varför vissa saker känns jobbiga att genomföra och skapa strategier för att göra de ändå genom förhållningssätt som känns bättre för dig.

Acceptera den du är och tillåt dig själv att vara stolt! Peppa dig genom att titta på detta TED-talk om styrkan hos introverta och fira de små framgångarna. Tänk på att det inte handlar om att du måste anpassa dig för att bli som normen, utan att du ska hitta sätt som passar dig och din personlighet bättre.

Och kom ihåg; du måste inte vara extrovert för att lyckas nätverka eller bli en framgångsrik entreprenör!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *