Härom veckan bakade jag frukostbollar utifrån ett recept i min gamla hemkunskapsbok. Jag har bakat dem en gång tidigare och de blev perfekta. Så denna gång dubblade jag receptet så det blev fler för de här är verkligen jättegoda, så där fluffiga och perfekta att frysa in.
FRUKOSTBOLLOR |
|
Ca 12 st. 4 dl fingervarmt vatten |
Häll vatten, olja och salt i en skål. Smula ned jästen och rör med en träsked. Tillsätt nästan hela mängden mjöl. Tillsätt, om de behövs, mer mjöl. Fortsätt arbeta degen tills den släpper skålen. Låt jäsa i skålen under bakduk i 15 min. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Knåda degen och forma till små bollar, lägg på plåten. Sätt på ugnen på 250 ºC. Låt jäsa i ca 30 min. Pensla bröd med ägg och strö på valfria frön. Sätt plåten i mitten av ugnen, grädda bullarna i ca 8 minuter. Ta ut bullarna och lägg dem på ett galler för att svalna. |