I dagens samhälle är vi många som spenderar mycket tid, kanske lite för mycket, framför en skärm – vare sig det handlar om mobilen, datorn eller surfplattan. Det är svårt att undvika de här enheterna när mer och mer av våra arbeten och vår vardag utspelar sig där. Linjen mellan arbete och vardag suddas dessutom ut ännu mer om du kan sitta hemma i soffan och jobba med laptopen i knät eller ha ett jobb-relaterat telefonsamtal medans du går ut med hunden.
Har du funderat på hur din skärmtid påverkar dig eller på vad du kan göra för att minska den? Läs i så fall hela inlägget för att ta del av mina tips på hur du kan arbeta mer effektivt, göra mer saker som inte är skärm-relaterade – och samtidigt begränsa din skärmtid!
Vårt digitala samhälle
Det finns nackdelar med att spendera för mycket tid framför en skärm. Det stillasittande arbetet påverkar hälsan på lång sikt, ögon som vilar på en skärm länge blir snabbt trötta, skärmarnas blåa ljus påverkar sömnkvaliteten negativt, och mycket tid spenderad på sociala medier kan skapa en ohälsosam jämförelsestress.
Men vi lever ju i en digital värld. Det går inte att komma undan. Så vad och hur gör du om du skulle vilja börja begränsa din skärmtid?
Börja med att ta reda på hur du spenderar din tid framför skärmen
I många smarta enheter finns en funktion där du kan se hur du använder din enhet och vilka appar du spenderar mest tid i. Hur du hittar funktionen är lite olika beroende på märke och modell på enheten. Jag tror att de flesta av oss kommer bli chockade när vi inser hur mycket tid vi faktiskt spenderar på våra mobiler.
På min snart sex år gamla (!), men ändå ganska hyfsat fungerande, Samsung Galaxy kan jag tyvärr inte hitta denna funktion, det hade dock vore riktigt intressant att se. Men jag misstänker att jag spenderar mer tid på datorn än på mobilen.
Minska din skärmtid i 5 steg
1. Planera dagen i olika tidsblock för ökad produktivitet
Jag rekommenderar dig att planera dina dagar i olika block där du spenderar en viss tid på uppgifter som liknar varandra. Till exempel ”Svara på mejl och ring några samtal”-blocket, ”Skapa innehåll till bloggen och mina sociala kanaler”-blocket eller ”Fakturering, bokföring och administration”-blocket. Om du vill skicka iväg ett mejl så startar du väl inte datorn bara för det, och sen stänger av den igen? Du sparar både tid och energi (din och datorns) om du väntar med att använda datorn tills du har flera saker att göra där.
Det är även viktigt att ha flera skärmfria rutiner varje vecka. Till exempel att äta måltider utan en skärm som sällskap, att ta en promenad eller träna. Jag brukar till exempel ha några helt skärmfria förmiddagar i veckan då jag passar på att gå till mataffären, städa, dammsuga, tvätta, vattna blommor, gå igenom veckans post och så vidare.
2. Ta regelbundna pauser om du måste sitta länge vid skärmen
För en del personer kan det vara svårare att minska sin skärmtid. Du har kanske ett jobb, en livsstil eller en hobby som kräver att du sitter framför en skärm en längre tid. Då är det i alla fall viktigt att du tar pauser och ibland lämnar skärmen. Du kommer upptäcka att regelbundna pauser faktiskt kan öka din produktivitet jämfört med om du kör på utan raster.
Jag vet själv hur lätt det kan vara att tänka ”Jaja, jag ska bli duktigare på att ta pauser” – men att sedan faktiskt göra det, det är svårare. Pomodoro-metoden är då nåt jag vill tipsa om. Med den jobbar du koncentrerat med en uppgift i 25 minuter, tar sedan en paus på 5 minuter – och upprepar sedan detta. På de där 25 minuterna ska du bara fokusera på en sak; inte kolla mejlen, scrolla igenom Instagram eller besöka nyhetssajterna. För du är faktiskt som mest effektivast när du fokuserar på en sak i taget.
3. Spendera din tid framför skärmen medvetet och med ett syfte
Uttråkighet, oro och stress kan få oss att öka vår skärmtid. Gulliga katt-videor, scrollande efter hus/lägenheter till salu i ditt område och onlineshopping – allt sånt där slösurfande – är ju sånt vi egentligen inte måste lägga tid på. Men vi gör det ändå. Tänk istället så här: majoriteten av tiden du spenderar framför en skärm bör vara medveten och med ett syfte.
Tycker du att ett videosamtal med några vänner eller reasearch för att lära dig något nytt är bra spenderad tid, då är det tid du spenderar medvetet – och det är bra. Om du å andra sidan hoppar mellan nyhetssajter och sociala medier, och trycker på Uppdatera-knappen för att se om det hänt något nytt – då låter det som att du är uttråkad eller drabbats av FoMo (Fear of Missing out). Vill du minska på din skärmtid så är i alla fall slösurfandet det du först skulle kunna börja begränsa.
4. Stäng av aviseringar och ta bort onödiga appar
Brukar du titta i mobilen för att se om du fått mejl? Om du nu har fått ett mejl, har du tid att agera – läsa igenom och eventuellt svara -på det just nu? Om inte, varför ens titta om det kommit något mejl nu?
Aviseringar finns till för att underlätta för oss, då blir du underrättad när det hänt något nytt. Men aviseringar kan också bli rena distraktionsmoment. I många enheter kan du ställa in ”Stör ej”-tid, då telefonsamtal, mejl och aviseringar inte visas. Du kan också ställa in att de appar du inte tycker är viktiga inte ska visa aviseringar. Plingar det ofta i mobilen kan det också vara en bra idé att avinstallera de appar som stjäl mest av din tid.
5. Våga stäng av enheterna och vara offline
Om ditt arbete kräver att du jobbar framför en skärm, se till att jobba effektivt under dagen så att du kan spendera fritiden utanför skärmen. Försök spendera mer kvalitetstid med familj och vänner och lägg tillsammans bort mobilerna när ni umgås.
Egentligen hör inte mobilen hemma i sovrummet men jag, liksom många andra, använder ibland mobilens alarm för att vakna på morgonen. Jag brukar därför lägga mobilen i flygplansläge för att inte störas mitt i natten. Jag försöker även att inte sitta med mobilen eller datorn sent på kvällen, för att på sätt förbereda kroppen och sinnet för sömn.
Tycker du att du spenderar mycket tid framför skärmen? Hur gör du för att minska din skärmtid? Svara gärna i en kommentar – och kika gärna in på mina andra inlägg om produktivitet och sociala medier.
Och du har väl inte missat att bloggen också finns på Facebook och Instagram? Gå in gilla bloggen där så missar du inga nya inlägg eller uppdateringar!