Så planerar jag mat för både kropp och själ

Planera mat som både kroppen och själen uppskattar

Idag berättar jag om hur jag försöker vara kreativ för att planera mat som är bra både för kroppen och själen. Jag har haft magproblem och IBS länge och undvikit både gluten och laktos i perioder. Det innebär ibland vissa begränsningar men jag tycker ändå jag lyckas att göra det här med mat roligt – och att laga mat som både kroppen och själen uppskattar.

Maten och hälsan hänger ihop (egentligen ingen nyhet)

Kroppen behöver näring i form av mat och vätska för att kunna fungera, det vet vi alla. Den behöver också motion och rörelse. Tillsammans påverkar de den inre hälsan som också bidrar till att du kan fokusera och prestera bra på ditt arbete. Så allt hänger ihop.

Den mesta av maten du äter gör du för att du måste; de dagliga tre huvudmålen och två mellanmålen är viktiga, det är vad vi lärde oss som små. Men det finns också mat som du äter för att du vill, för att den är mycket god och för att du känner för den. Och du behöver mat från båda dessa kategorier för att kroppen och själen ska känna sig nöjda.

det handlar om att variera maten

Jag tror på kraften att variera maten man äter. Jag ser inte längre stora smörgåsen eller tallriken med gröt som en standardfrukost; de är fullproppad med nyttiga fibrer men det blir helt enkelt för mycket för min mage. Istället blir det exempelvis en liten smörgås, ett ägg, ett glas juice, eller en mindre portion gröt med banan, färska bär och en kopp te. På helgerna blir det lite lyxigare frukost, som till exempel äggröra på bröd med grönsaker. Variation är nyckeln till att man ska tycka att maten är spännande.

Det ska vara roligt att äta och laga mat

När det är dags för lunch så gillar jag att försöka vara kreativ och knåpa ihop en egen rätt. Jag är dålig på att prova nya recept men experimenterar gärna – rester från tidigare måltider tillsammans med något jag hittar i skafferiet kan bli något gott. Nylagad lunch varieras med hel- eller halvfabrikat; det är helt okej och särskilt om jag endast ska fixa lunch till mig själv. Jag älskar ungsbakad lax, till exempel med citronsås, quinoa (glutenfritt!) och en sallad. Det är en måltid som både är kul att fixa ihop, nyttig och riktigt god – tummen upp både från kroppen och själen!

Har du tänkt på mat på det här sättet tidigare? Vilka faktorer påverkar vilket mat du planerar att äta? Skriv en kommentar, jag är nyfiken!

En reaktion på ”Så planerar jag mat för både kropp och själ

  1. Christina skriver:

    Efter en tvingad livmodersoperation kastades jag in i klimakteriet med dagliga och nattliga vallningar med ångest, muntorrhet, ännu värre migrän m.m. Jag lärde mig att via en mer basisk kost (pH) kunde jag mildra symtomen i mitt nya liv. Detta var för 5 år sedan. Idag äter jag mestadels vegansk basisk kost och det funkar bra för mig – kroppen föds ju i basiskt tillstånd.
    Angående sjukdomar så handlar det ju bara om cellhälsan. Så enkelt men ändå så svårt för det finns inga mediciner som hjälper cellerna att lagas. Kroppens jobb räcker inte hela vägen. Jag har tack var en produkt blivit fri från allergi (!), vallningar, migrän och annat och den jobbar bara med cellerna (ej läkemedel). Men eftersom min kropp i grunden är i obalans hela tiden som behöver jag hjälpa den med kosten också. Kosten kan hjälpa oss eller stjälpa oss. Men jag är så otroligt tacksam för den hjälp min kropp får dagligen med den här produkten – tacksam för vetenskap och forskare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *