Släpp alla måsten på semestern

Släpp alla måsten på semestern

Äntligen sommar! Eller blir du stressad av att försöka utnyttja solen och värmen medans det fortfarande är fint väder? Fyller du dina dagar med listor på saker du vill, borde eller måste göra? Det gör jag, i alla fall. Jag drar därför ner på tempot på bloggen i sommar för att kunna njuta av den här årstiden – trots att jag kommer fortsätter jobba på som vanligt utan semester.

Juli innebär för de flesta semester. För en del har kanske faktumet att man inte behöver åka till jobbet på några veckor inte riktigt sjunkit in än medans andra är i full färd med att fullborda sommarplanerna. Oavsett så är semestern din tid.

Du bestämmer vad du ska lägga din tid på. Kanske blir det projekt i huset eller träd­gården, platser du vill besöka, läslistan som aldrig tar slut, personer du vill träffa eller en tur till stugan på landet. Det är nu du förmodligen vill försöka passa på att göra saker du inte kan göra när du jobbar.

Dagarna blir lätt fyllda av saker du vill, borde eller måste göra. Dagarna blir till månader och till slut blir har du fyllt en meterlång lista. Och då har meningen med semestern försvunnit. Så hur ska du då göra för att få den där känslan av produktitivet utan att stressa ihjäl dig? Jo, här kommer några tips!

Anpassa aktiviteter till vädret

Den svenska sommaren… den går inte riktigt att lita på. Vi vill att den ska bestå av soliga dagar men det finns inget vi kan göra för att påverka vädret. Istället kan vi anpassa oss efter vädret. När det störtregnar är det kanske lämpligt att ta tag i inomhusprojekten istället för att förbanna vädergudarna. Då blir sakerna i alla fall gjorda; en solig dag kommer vi ju prioritera andra saker. Läs väderprognoserna och planera men bli inte för beroende av vädret.  Ha backup-planer och ta chansen att bli lite spontan.

Skapa Miljö- och aktivitetsombyten

Ett sätt att få semesterkänsla snabbt är att göra en aktivitet direkt när ledigheten börjar – om du fortfarande har kvar energin, det vill säga. Gör något som är så olikt ditt jobb som möjligt; sitter du mycket vid datorn på jobbet så gå ut och aktivera kroppen, träffar du mycket folk i jobbet så passa på att göra något helt själv för en gångs skull. Detta gör att tankarna om jobbet släpper lättare.  Det är när du gör sakerna du annars inte brukar göra som du skapar minnen som du kommer se tillbaka på med glädje.

minska på antalet planerade aktiviteter

Boka inte upp hela semestern – en del av charmen med semestern är att du kan vara spontan. Låt vissa dagar vara utan planer och istället full av möjligheter. Dra ner på antalet aktiviteter men om du ändå har saker du måste göra så finns det flera alter­nativ. Ibland kan det vara lättare att göra det du helst vill göra först för att kunna göra det som sedan måste göras på ett bättre sätt. Det går så klart även att göra helt tvärtom; att använda saker du vill göra som belöning efter att först gjort det du måste göra. Är du tillräckligt duktig kan du få massor av saker gjorda – bara för att du vill! Prioritera rätt men kom ihåg att semestern inte ska bestå av massor av måsten.

Släpp förväntningar och Återhämta dig

Samtidigt som sommaren är en tid då många gör stora planer är det också en tid då många njuter av att göra ingenting. Ha inte för höga förväntningar eller krav om vad som ska göras under semester; det om något skapar stress vilket är raka motsatsen till vad semestern är till för. Det är viktigt att det finns tid för avkoppling, återhämtning och närvarande i nuet. Rikta uppmärksamheten inåt; vad vill du egentligen göra? Känn efter vart lusten styr just idag. Ta dagen som den kommer, dra ner på tempot och ta vara på dagarna. Och, kom ihåg; det kommer en sommar även nästa år!

2 reaktioner på ”Släpp alla måsten på semestern

  1. Mia Bergvall skriver:

    Tror verkligen det är så viktigt att ha perioder av återhämtning vare sig det är semester eller inte. Jag pluggar vilket innebär att en stor del av sommaren består av sommarjobb i butik men jag upplever ändå ett helt annat lugn så här års. Troligen för att jag inte har så många måsten i övrigt. I år slår jag dock på stort med nästan fyra veckor semester vilket känns fantastiskt och välbehövligt!

    • Caroline skriver:

      Eller hur? Det fungerar inte att bara arbeta sig framåt och uppåt hela tiden – vi behöver pauser för reflektion och återhämtning. Det låter klokt att inte ha så många måsten under sommaren, och fyra veckor semester låter skönt =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *