Min erfarenhet av planeringsmetoden Bullet Journal

Boken The Bullet Journal Method av Ryder Carroll - en Bibel inom Bullet Journal-världen

Vilka saker använder du för att strukturera ditt liv? Har du en kalender för att boka in möten, anteckningsböcker för att komma ihåg saker och en dagbok för att tömma huvudet på tankar? Har du insett att den där kalendern lätt blir fullbokad, att anteckningsböckerna ibland får egna fötter och försvinner eller att det sällan finns tid att sätta sig ner och skriva i dagboken? Lugn, det finns en metod som samlar de så att de inte blir lika överfulla, inte försvinner och dessutom kan spara dig tid och ge en känsla av mer struktur och ordning. Bullet Journal, heter det och i det här inlägget berättar jag om mina erfarenheter av metoden.

Vad är egentligen en Bullet Journal?

Det förkortas BuJo och är en organiserings- och planeringsmetod där du samlar din kalender, dagbok och att göra-listor i en och samma anteckningsbok. Metoden skapades 2013 av Ryder Carroll och enligt honom så hjälper en Bullet Journal dig att identifiera och fokusera på vad som är meningsfullt genom att ta bort det som är meninglöst. Hösten 2016 fick metoden ett uppsving, det kan vi se eftersom fler och fler personer sökte efter begreppet på Google. Själv kom jag i kontakt med det första gången under sommaren 2017.

Enkelhet, kreativitet & flexibilitet = ökad produktivitet

2018 publicerade Carroll boken The Bullet Journal Method där han förklarar djupgående hur du kan gå till väga om du vill samla dina tankar, organisera ditt liv och forma din framtid genom Bullet Journal. Men du behöver absolut inte ha läst boken för att komma igång.

Grejen är ju att det är du som bestämmer hur din BuJo ska se ut. Du börjar med en penna och en tom anteckningsbok. Hur du fyller din bok bestämmer du; du kan till exempel skriva, rita, måla, dekorera – möjligheterna är oändliga – och använda olika symboler och handstilar för att kategorisera bokens innehåll. Men det viktigaste är att du har en bok, en bok som du kan ta med dig överallt.

En bok där du samlar allt.

De två första sidorna i min Bullet Journal - en årsöversikt

En årsöversikt är det första i min Bullet Journal, där har jag ritat upp årets alla månader och dess röda dagar

Därför lockade bullet Journal mig

Det var något med BuJo som lockade mig, det märkte jag direkt när jag stötte på det första gången. Jag älskar ju vanliga kalenderar men det kändes inte som att de var gjorda för mig personligen. Jag använde dessutom en analog och en digital kalender samtidigt, hade flera olika anteckningsböcker och skrev listor lite överallt. Därför tog det också lång tid när jag på söndagarna skulle planera för den kommande veckan; jag visste inte var jag skulle börja och det kändes alltid som att jag glömde något.

I augusti 2017 smygstartade jag min Bullet Journal-resa genom att månadsvis rita upp delar från en Bullet Journal på de blanka sidorna i min vanliga kalender.

”Jag som redan är ett planeringsfreak och gärna sitter i flera timmar på söndagseftermiddagen och planerar för kommande veckan vill inte att detta ska gå överstyr. […] För några år sedan, när jag först stötte på begreppet, tyckte jag att Bullet Journal verkade slöseri med tid. Men då såg jag främst Bullet Journals som var fyllda med illustrationer, vackra handstilar och mönster. Nu förstår jag lite mer vad det handlar om men jag vill samtidigt inte fastna i det för mycket.”

Från mitt blogginlägg Bullet Journal – är det något för mig?, augusti 2017

Månadsöversikt i min Bullet Journal med en kalender och mål för månaden

Så här brukar mina månadsöversikter se ut. Kalender/datum med händelser på vänstersidan och månadens mål på högersidan

Min BuJo-historia började i augusti 2018

När jag bestämt mig för att nu kör jag! så googlade jag och läste på om ämnet, jag tittade på Youtube-videor av personer som visar hur de gjort och jag scrollade genom #bulletjournal på Instagram. Jag lärde mig om Index, Rapid logging, Collections, Monthly Spreads, Weekly Spreads; begrepp som förklaras i Carrolls bok och som är grundstenarna i Bullet Journal. Jag märkte snabbt att HERREGUD – vilka resurser det finns att hämta inspiration från!

I augusti 2018 – när min vanliga kalender tagit slut – körde jag igång på allvar. Boken jag började på då tog slut lagom till nyår samma år, och det kändes så skönt att börja på en ny bok i januari 2019. Nytt år, ny Bullet Journal, liksom! I februari 2019 läste jag till slut Carrolls bok. Då slogs jag av att metoden faktiskt har inslag av GTD-metoden för tidsplanering (Getting Things Done, eller Få det gjort på svenska), vilket är en planeringsmetod jag redan använt i många år.

Min andra Bullet Journal tog slut i augusti 2019. Så denna höst, 1 år efter jag startade med Bullet Journal, påbörjade jag på min tredje bok som också är min nuvarande. Jag har nu provat  olika slags upplägg i mina böcker och gillar vissa mer än andra. Men jag har fortfarande inte hittat det där som känns helt 100% för mig.

så här använder jag min Bullet Journal

Jag använder min BuJo som ett komplement  till min vanliga veckoplanering som jag gör på ett separat papper (för jag har inte hittat något bra sätt att göra den i Bullet Journal än) och min Google Kalender. Jag gör i ordning min Bullet Journal en månad i taget, en vecka i taget och en dag i taget. Först skissar jag med blyerts , sen ritar jag upp grunden och fyller sedan i med svart penna. Inga färger, här inte!

Det här upplägget kör jag med:

Årsöversikt

De två första sidorna är en enkel översikt över årets alla månader och dess röda dagar (för att jag till exempel snabbt ska kunna ta reda på vilken veckodag 29 december är, eller hur många veckor det är kvar till det eller det datumet).

Månadsöversikt och lista över månadsmål

Här skriver jag in händelser/möten som jag vet om i förväg (och fyller i löpande) och väljer ut ca 5-10 mål som jag ska fokusera på under månaden.

Veckomatsedel

Varje söndag gör jag matsedeln (frukost, lunch och middag) för den kommande veckan och underlättar därmed för mig själv när jag ska skriva mathandlingslistan. Mathandlingslistan skriver jag skriver i mobilens anteckningstjänst, men jag vet att en del personer skriver även den i sin BuJo.

Dagöversikt

Jag använder olika symboler för att kategorisera sakerna jag skriver upp under dagen. En fyrkant ◻ betyder en uppgift som ska göras som jag sen kryssar i ☒ när den slutförts (”Panta flaskor och handla mat”). Anteckningar och saker som hänt under dagen markeras med en liten cirkel ○ (”Vinterns första snö kom”). Möten och evenemang markeras med en triangel och inleds med ett klockslag △ (”15.00 Fika med Josefine”) och händelser som återkommer varje år markeras med en uppochnervänd triangel ▽ (”Första advent”).

Det här använder jag till min BuJo

De böcker jag använt är Leuchtturm1917 Bullet Journal (vilket är klassikern, men jag gillade den faktiskt inte så mycket eftersom den har väldigt tunna sidor) samt Bullet Journal-böcker från Flying Tiger. Pennan är en Pilot Hi-Tecpoint V5 Grip med en extra tunn spets på 0,5 mm – vilket jag gillar.

Jag har några tips att dela med mig när det gäller själva pappret och pennor att använda och några andra Bullet Journal-relaterade småsaker. Men jag tänker att jag tar det i ett separat inlägg eftersom det här inlägget redan är så långt.

Veckoöversikt i min Bullet Journal med en matsedel samt dagliga listor och anteckningar

Min veckoöversikt med matsedel på vänstersidan och dagliga listor på högersidan och de kommande två sidorna med uppgifter, möten och anteckningar

sammanfattning

Det finns inga regler när det gäller Bullet Journal. Så är det ju. Det finns riktlinjer och förslag på hur du kan arbeta med din BuJo, men allt kanske inte är relevanta för alla personer – så du bestämmer själv vad du vill använda. Och vad du vill ha eller behöver vet du först när du provat det.

Själv har jag som sagt inte riktigt hittat det som passar mig perfekt än. Jag vill göra det så enkelt som möjligt för mig men känner mig ganska överväldigad över alla möjligheter som finns. Jag fortsätter eftersom det känns som jag har bättre struktur nu än innan jag började med Bullet Journal men det är en process att försöka organisera och strukturera sitt liv bättre. En process man kanske aldrig blir klar med, eller hur?

Använder du Bullet Journal? Berätta gärna hur i en kommentar vad som fick dig att börja med det och om du har några tips eller knep att dela med dig av!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *