Så vinner du fajten mot din skrivkramp

Så vinner du kampen mot skrivkramp

Skrivkramp. Alla har vi drabbats någon gång. Du justerar stolen för att sitta skönt, öppnar ett nytt textdokument på datorn, lägger händerna mot tangentbordet och… ingenting. Nada. Du får inte ur dig någonting. Det är skrämmande att mötas av ett blank dokument, eller hur? Och när du väl har kommit igång med skrivandet så fastnar du kanske någonstans i mitten och vet inte hur du ska komma vidare.

Skrivkrampen slår alltid till när som du minst behöver den; den har liksom riktig dålig tajming, kan man säga. Men, tar du upp fajten mot skrivkrampen eller ger du upp och väntar på att den ska gå över?

Det kan finnas många olika anledningar till att man drabbas av skrivkramp. Jag drabbas i olika grader varje gång jag ska skriva någon slags längre text. För mig handlar det om att bara komma igång, komma över tröskeln – sen brukar det bli lättare. Men jag vet att jag alltid lyckas. Så här kommer mina tips på hur du kan bemöta de vanligaste bakomliggande orsakerna till skrivkramp.

Har du inte förberett dig tillräckligt?

Vi har alla olika sätt att värma upp och skapa den där bubblan där kreativiteten och inspirationen flödar. Jag gillar till exempel att städa upp lite omkring mig innan jag ska skriva. Då eliminerar jag också eventuella framtida distraktioner. Det gäller att hitta din metod som får dig att tänka: Okej, nu kör jag! Du kommer märka att när du väl kommit igång och kommit in i rätt flow, så är det lättare att bara skriva på.

Fastnar du redan på de första orden?

Tänk inte för mycket när du möts av ett tomt dokument. Du vet förmodligen vad (ämne, nyckelord osv.) du vill skriva innan du vet hur (ordval, skiljetecken osv.). Så börja med att skriva stödord och rubriker för att lättare skissa upp texten. Nu skriver du för dig själv – ingen annan – så strunta i hur det ser ut. Fokusera på att lägga till ord i texten, inte på att radera, flytta om eller korrigera. När du väl har en hel del ord i dokumentet blir det ju enklare att redigera detta än ett helt tomt dokument.

Ställer du för höga krav på dig själv?

Jag repeterar (för det här är viktigt): I början så skriver du för dig själv – ingen annan. Det är ovanligt att börja med ett tomt dokument och producera den perfekta texten direkt. Satsar du på det, så tänk om. Sänk förväntningarna och kraven och strunta i självcensuren. De första orden du skriver kommer (och ska vara) vara skräp. Men de gör att du kommer igång och då får du något att förbättra, något att göra om. Du hittar en röd tråd, en stig som du kan följa för att göra orden i dokumentet till en sammanhängande text.

Försöker du göra flera saker samtidigt?

Drabbas du av skrivkramp behöver du vara medveten om vad du egentligen försöker göra, vart befinner du dig i skrivprocessen? Håller du på att komma igång, skriva och formulera dig, strukturera, göra research, korrekturläsa, eller korrigera? Receptet till att undvika skrivkramp är att fokusera på en sak i taget. Befinner du dig i början av skrivprocessen så är det inte läge att korrekturläsa – det är ett senare skede. Tänk inte flera steg i förväg, fokusera istället på här och nu med vad du har framför dig.

Drabbad av skrivkramp? Här är mina tips för att vinna fajten

Fastnar du i små detaljer?

Ska du ha med viktig fakta eller olika namn är det så klart viktigt att de blir korrekta. Men, när du är i början av skrivprocessen är det viktigare att inte avbryta ditt flow för att kolla upp de här sakerna. Saker som du behöver kolla upp kan du markera på något sätt, till exempel genom fetmarkering eller annan färg. När du sedan är klar med grunden för din text återvänder du till dina markeringar och kollar upp dessa.

Har du blivit hemmablind på texten?

Det finns en nackdel med att både skriva och läsa sin egen text; det är lätt att bli hemmablind. När du ska börja läsa igenom och redigera texten så rekommenderar jag dig INTE att göra detta direkt efter du skrivit klart den (om du har möjlighet och tid för detta). Texten måste få vila, minst några timmar men gärna en hel dag. När du sedan läser igenom den igen är det med fräschare ögon. Då ser du lättare tokiga formuleringar och om du kört fast någonstans kan du få idéer för hur du kan komma vidare.

Försöker du skriva när du är trött?

Det kan även finnas fysiska anledningar till att skrivkrampen slår till. Se till att vara utvilad och fokuserad. Känner du dig trött eller tom i skallen bör du fokusera på att ta hand om dig själv först. Trötthet kan bero på att det är sent på dagen. Själv är jag som mest effektiv på förmiddagen och planerar in skrivandet då. Avsett tid för skrivandet när du vet att det brukar gå som bäst och då du är utvilad.

Berätta om hur du gör vid skrivkramp

Prova gärna mina tips och kommentera om du har några speciella knep mot skrivkramp. Nu har jag en fråga till dig: Skulle det vara kul att läsa fler inlägg om skrivande och om att jobba som frilansskribent? I så fall ska jag planera in det, för jag tycker att det är en ämne som är kul att skriva om.

Om du vill läsa mina tidigare inlägg om skrivande så hittar du de → HÄR.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *