Vill du börja med Bullet Journal? Här är några tips till dig

Bullet Journal (BuJo): metoden för att samla dina tankar, organisera ditt liv och forma din framtid. Visst låter det som något man inte får missa? Men hur kommer man igång och vad bör man egentligen tänka på? Det cirkulerar ju visserligen massvis av tips på nätet – vissa är ganska användbara och andra inte lika nyttiga. För att underlätta för dig som vill köra igång har jag samlat mina 15 bästa tips på vad jag tycker är viktigt att tänka på när du ska börja din Bullet Journal-resa.

Innan vi börjar vill jag bara påminna om vilka för- och nackdelar det finns med att ha Bullet Journal som planeringsmetod. Det finns ju plus och minus med allt men det kan bli väldigt personligt hur just du upplever det. Det här är vad jag upplevt och tycker är viktigast.

För mer information om min erfarenhet av Bullet Journal, läs mitt tidigare blogginlägg HÄR.

Lista på för- och nackdelar med Bullet Journal, så börjar du med Bulelt Journal

15 tips till dig som vill börja med Bullet Journal

Jag började med BuJo för lite mer än 1,5 år sedan och jag lär mig fortfarande nya saker, både om metoden och om mig själv och mitt planerande. Nu till nybörjartipsen!

Material

1. Välj en bok med lagom tjocka sidor
Sidorna ska inte går sönder när du skriver på dem men inte heller vara så tjocka och hårda att boken inte kan ligga uppvikt av sig själv. Jag gillar skrivböcker från Flying Tiger och Leuchtturm1917.

2. Använd pennor som inte blöder igenom pappret
Gör ett test på sista sidan i boken när du vill prova nya bläckpennor, så att du är säker på att de fungerar bra med pappret. Ofta fungerar pennor med tunna spetsar bättre.

3. Skissa först upp det du vill rita eller skriva
Till en början bör du skissa med en blyertspenna innan du fyller i med bläck. Då kan du testa dig fram och enkelt sudda om det blir fel och sedan fylla i det du skissat med en bläckpenna.

4. Förvara pennorna stående
För att undvika att pennorna torkar kan du förvara de stående med spetsen nedåt i till exempel pennhållare istället för att låta de ligga i pennskrin eller skrivbordslådor.

5. Låt enkla fel vara kvar
Om du ritar eller skriver fel med bläck, låt det vara istället för att korrigera. Stryker du över finns risken att felet syns ännu mer. Dessutom går ju till exempel att läsa ord med stavfel ändå, eller hur?

Upplägg och layout

6. Gör en nyckel över dina symboler
Nyckeln består av symboler som förklarar det du skriver tillhör; är det till exempel anteckningar, uppgifter, händelser eller möten? Rita upp din nyckel först eller sist i din bok så hittar du de enkelt.

7. Fyll inte i för långt i förväg
Jag rekommenderar inte att du fyller i en hel månad i förväg. Saker förändras och du måste kanske göra om planeringen. Jag fyller i min BuJo en dag i taget och anpassar planeringen för nästa dag efter vad som hände idag.

8. Håll det luftigt men inte för luftigt
Det går faktiskt att skriva i mindre storlek än du tror. Först körde jag en helsida till en dags planering, nu kör jag två dagar på en helsida – bara genom att skriva i lite mindre storlek och ta bort mycket av ”luften”.

9. Räkna rader
En klassisk BuJo-bok har prickade blad. Räkna och skriv ner antal lodräta och vågräta prickar som finns i din bok. Det är bra att veta om du vill skriva centrerat eller dela upp en sida i kolumner/rader.

10. Använd färg för att markera saker
Själv kör jag just nu bara med svart penna men överstrykningspennor i olika färger är ju perfekt att markera rubriker eller ord med om du vill få in lite mer färg.

Inspiration

11. Läs böcker om BuJo och planerande
Först rekommenderar jag klassikern Bullet Journal-metoden och sedan Få det gjort, som handlar om vardagseffektivitet och planerande – ämnen som går hand i hand med BuJo.

12. Kolla upp sociala medier
Scrolla igenom #bulletjournal på Instagram, gå mer i BuJo-grupper på Facebook och läs blogginlägg för att inspireras.

13. Haka inte upp dig på att göra det fint
Får du prestationsångest över att din BuJo inte blir ”fin” nog – kolla då på denna video och fundera på vad ditt syfte egentligen är. Du behöver alltså inte rita och dekorera din BuJo om du inte känner för det.

14. Kolla igenom dina gamla böcker
När du varit igång ett tag så kan det vara intressant att bläddra igenom dina gamla BuJos för att se hur du utvecklats och hittat saker som fungerar. Spara de därför och återkom till dem ibland.

15. Se inspiration endast som inspiration
Hela grejen med ditt Bullet Journalande (är det ens ett ord?) är att det är en process som du hela tiden utvecklar, testar dig fram och utvärderar. Inspireras av andra – men se inte inspiration och tips som krav. För i slutändan är det ju du som bestämmer!

Om du också använder Bullet Journal, vad skulle du tipsa BuJo-nybörjare om? Vad har du lärt dig nu som du önskar att du hade gjort när du startade?

Själv önskar jag att jag inte hade fokuserat så mycket på att hålla det snyggt – det tog så mycket av min tid och jag blev sällan nöjd. Nu när jag släppt lite på det så ser jag min BuJo som en bok där jag skriver lite varje dag (mest som en kalender och att göra-lista) – inte som ett sätt att vara kreativ.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *