Bloggar du? Några tips för ökad inspiration och produktivitet

Några tips till bloggare för ett bättre bloggande, ökad produktivitet och mer inspiration

Dags för ett blogginlägg med tips för bättre bloggande. Nu i september är det exakt 12 år sen jag skrev mitt första blogginlägg. Det inlägget finns kvar online men jag tänker inte länka till det för… visst sa jag att det är 12 år gammalt! 😅 Oavsett om du redan har en blogg eller vill starta en, om du bloggat ett tag eller bara vill lära dig mer så vill jag idag dela med mig av några tips. De här tipsen kan hjälpa dig att få bättre ordning på bloggandet, skapa intressant innehåll samt få dina läsare att börja följa dig långsiktigt.

5 tips för bättre bloggande: Planera, skriva och fota

↠ Planera ditt innehåll
Det är inte nyttigt att hålla din planering i huvudet, då finns ju risken att du glömmer något. Så gör en riktig innehållsplanering för att få koll på vad och när du ska publicera ditt innehåll (jag använder mig av Trello). Utnyttja möjligheten att tidsinställa dina inlägg – då kan du planera längre fram i tiden och måste inte live-publicera dina inlägg.

↠ Skriv flera inlägg när du hamnar i ett bra blogg-flow
Bra flow ska du passa på att ta tillvara på. Sitter du i lugn och ro och skriver – och känner att det flyter på perfekt – fortsätt skriva när det första inlägget är klart. De andra inläggen du skriver kan du ju tidsinställa att publiceras senare.

Skapa mallar för återkommande inlägg
Inlägg som återkommer och som brukar se ganska lika ut, till exempel recensioner, månadssammanfattningar eller utvärderingar, kan du göra mallar efter. Då kan du återanvända de och fokusera mer på det du ska skriva än på att försöka hitta på nya sätt att strukturera innehållet.

Fota till flera inlägg när du redan har kameran framme
Passa på att fota för flera inlägg när du ändå är redo med kameran. Detta är särskilt användbart nu på vinterhalvåret när kan bli en kapplöpning mot klockan om bra naturligt dagsljus. Jag fotade till exempel bilderna till detta inlägg samtidigt som jag fotade till några Instagram-inlägg.

↠ Sluta aldrig referera till och marknadsföra din blogg
Det ska ju inte bli tjatigt men om du vill att folk ska hitta till din blogg måste du prata om den. Inte bara ansikte till ansikte utan även i sociala medier. Dela med dig av sneak peeks eller behind the scenes till kommande inlägg, berätta om när det finns ett nytt inlägg och länka till gamla inlägg för att framhäva de till nya följare.

5 tips för bättre bloggande: Hitta inspiration och ämnen

↠ Låt dina läsare inspirera dig
Att komma på vad du faktiskt ska blogga om kan vara svårt ibland. Ta reda på vad dina läsare gillar och är intresserade av genom att helt enkelt fråga dem. Använd kommentarer och läsarfrågor som idéer till nya inlägg när inspirationen sviker.

↠ Kom ihåg att DU ÄR UNIK
Det finns ingen som är som du. ”Men vad ska jag göra med det?” kanske du frågar. Du kan skapa ett personligt varumärke genom att berätta om saker utifrån ditt perspektiv. Vad funderar /tänker/känner du just nu? Folk följer dig för att du är DU – inte NÅGON ANNAN. Skriv om aktuella saker, som du älskar och känner dig inspirerad av – detta kommer färga av sig på dina läsare och öka chansen för att de återkommer till bloggen.

↠ Använd inte hjärnan som en avstjälpningsplats
Detta är egentligen en av Få det gjort-metodens storta grundpelare. Ju mer du försöker komma ihåg i huvudet – desto mindre kan du använda hjärnan för att fokusera på rätt saker vid rätt tillfälle. Så när du kommer på en idé till ett blogginlägg (eller social medie-inlägg för den skull), anteckna den någonstans och skapa en ”inläggsidé-bank”. Jag använder Trello även till detta.

↠ Ha ett rullande schema när det gäller kategorier eller inläggstyp
Scheman som ”Ett inlägg i den eller den kategorin varannan torsdag” eller ”Månadssammanfattning den första varje månad” kan bli en del av din planering och underlätta när du inte vet vad du ska blogga om. Det blir som en ram för din skull för att hjälpa dig att skapa mer varierat innehåll. Detta gjorde jag mer när jag hade fler kategorier på bloggen, men inte lika ofta nuförtiden.

↠ Dela upp långa inlägg i flera kortare inlägg
Det finns en gräns för hur långa inlägg dina läsare klarar av att läsa. Så när du skriver och märker att det börjar bli långt – dela upp det i flera kortare inlägg istället. Det kan bli en serie – som jag gör med mina inlägg om Bullet Journal. Då kan du nischa och vinkla varje enskilt inlägg lite mer och nå de av dina följare som är särskilt intresserad av just det som inläggen handlar om.

Några tips till bloggare för ett bättre bloggande, ökad produktivitet och mer inspiration

Bonus-tips!

↠ Ta ditt bloggande på allvar
Om du kanske inte tar ditt bloggande superseriöst så ber jag dig tänka till lite angående vilket intryck du vill ge till dina läsare. Försök skapa ett varumärke till bloggen genom färger, layout, typsnitt, bilder, språk och hur ofta du uppdaterar bloggen. Det gäller att använda faktorer som dina följare lär sig att känna igen och gilla. Och var konsekvent. När dina läsare lärt känna dig och din blogg skapar de också förväntningar som du borde sträva efter att uppfylla.

↠ Misstag är det du skapar lärdomar av
Tänk inte att allting alltid ska bli perfekt. Inlägg som du älskar kanske inte dina läsare kommer uppskatta lika mycket. Dina idéer för ett foto kanske var bättre än hur själva fotot sen ser ut. Men så är det. Vad det än är så kommer du att lära dig av det och använda till din fördel för framtida inlägg. Så ge inte upp när det händer.

Nästa inlägg är en ny chans, eller hur?

Har du några tips angående produktivitet eller inspiration när det gäller bloggande – eller tips för bättre bloggande? Skriv de i en kommentar 👇 och kika gärna in på mina andra inlägg om produktivitet och sociala medier.

Och du har väl inte missat att bloggen också finns på Facebook och Instagram? Gå in gilla bloggen där så missar du inga nya inlägg eller uppdateringar!

En reaktion på ”Bloggar du? Några tips för ökad inspiration och produktivitet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *