Tre tips på hur du kan anpassa dig bättre till vintertid

ställ tillbaka klockan och anpassa dig bättre till vintertid

Nu är det en vecka kvar tills det är dags att ställa tillbaka klockan en timme till vintertid (det som brukar kallas för normaltid).  ”En timmes extra sömn” tänker nog många, och det är väl bra för de som har stort sömnbehov. För de flesta är den här omställningen och faktumet att vintern och mörkret är på väg en omställning som är svår att anpassa sig till och som faktiskt kan vara negativ för hälsan – både fysiskt och psykiskt.

Orsaken till att vi ställer tillbaka klockan en timme natten mellan den sista lördagen och söndagen i oktober varje år är för att bättre kunna utnyttja dagsljuset som kommer tidigare på dygnet under vinterhalvåret. Jag själv brukar alltid glömma bort detta, trots att det står i kalendern och jag blir varje år lika överraskad över klockan inte är vad jag tror.

Vi i Sverige har haft flera försök att införa sommartid (= icke normaltid). Försöket 1916 misslyckades efter att bönder protesterade och nästa försök ägde runt först 1980. Sedan 1996 har alla länder i EU gemensam sommartid.

Det finns forskning som visar att människor upplever sig friskare, lyckligare och piggare under sommartiden. Många anser därför att det allra bästa vore att avskaffa vintertid. De anser nämligen att det här med att dra fram eller tillbaka klockan inte är anpassade till människans kropp.

Kroppen har nämligen en biologisk klocka som anpassar sig nämligen till dagsljuset. Vid mer dagsljus skapas hormoner som får oss att vakna och vid mörket får de oss att bli trötta. Tidsomställningen påverkas alltså både ämnesomsättningen, våra sömnmönster och hormoniella hälsa. Men vi människor är ju anpassningsbara varelser så här kommer några tips på hur du kan göra för att underlätta tidsomställningen.

Tre tips på hur du kan anpassa dig bättre till vintertid

1. Flytta tillbaka klockan gradvis

Börja redan nu på måndag med att flytta tillbaka klockan 10 minuter varje dag fram tills skiftet. Eller varför inte testa att gå och lägga dig 10 minuter senare varje kväll för att då vakna senare på morgonen efter. När det sedan är dags att ställa tillbaka klockan på riktigt har kroppen redan vant sig och omställningen blir mindre.

2. Få mer gjort tidigare på dagen

Personligen känner jag mig som mest effektiv på förmiddagarna och den känslan förstärks nu när det blir ljusare tidigare på dygnet. Så ett tips är att faktiskt gå upp tidigare på morgonen och försöka få så mycket gjort som möjligt när det är ljust på dagen. Istället för att bli väckt av en tjutande klocka kan man prova klockor som har soluppgångssimulering som ger gradvis ökande ljus i rummet en tid innan väckningstiden. Ska man gå upp tidigare på morgonen gäller det att gå och lägga sig tidigare på kvällen. För att somna lättare tidigare är det viktigt att undvika ljus samt koffein.

3. Ta vara på solskenet

Mörkret brukar få fler att känna sig nedstämda, trötta och oroliga. Sitter du inne på ett kontor och jobbar så är det mörkt på morgonen när du går till jobbet men även mörkt på kvällen när det är dags att gå hem – vem skulle bli glad av det, egentligen? Faktum är att minskad exponering av solljus gör att hormonet melatonin, som ska få oss att bli trötta på kvällen, minkar samtidigt som seratonin, som är en signalsubstans som får oss att känna att vi mår bra, minskar. Ta lunchpromenader för att få solljus eller börja äta tillskott för att undvika brist på D-vitamin.

Källor

Wikipedia – Sommartid
Science Alert – Science-backed tips for adjusting to daylight saving

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *