5 saker jag lärt mig efter fjorton dagar på starta eget-utbildning

starta eget-utbildning

Eftersom jag har funderingar på att starta eget (och har sökt ”vanliga jobb” i flera år utan resultat) så har jag påbörjat en två månaders lång utbildning där vi får lära oss allt vad det innebär att starta och driva eget företag, för det är något jag väldigt gärna vill göra. Idag är det min fjortonde dag på utbildningen och jag känner mig ännu mer säker på att det här är vad jag vill och ska sträva efter att få göra. Här kommer en lista över några saker jag har lärt mig och insett efter bara fjorton dagar. Tänk vad mycket jag kommer kunna när utbildningen väl är över!

Kan vara både enkelt och svårt

Allt beror på hur man vill att det ska bli. Går man igenom processen fort utan att förbereda sig kan man nog förvänta sig ett resultat utifrån det. Den tid och energi man lägger åt att resercha innan tror jag man vinner igen när man väl har startat. En utbildning i att starta eget på två månader låter kanske lång tid, det tar ju bara några minuter att faktiskt registrera företaget och sätta igång, men jag tror att det är en långsammare process som man inte bör skynda på, både för sin egen skull och för företagets.

Inte alltid en helt ny produkt eller verksamhet

Många gör ett företag runt sin hobby eller redan existerande verksamhet. Jag har bloggat i åtta år i höst, men jag har funderat på att förvandla den till ett företag i ett år nu. Så fort man börjat tjäna pengar på sin verksamhet och vill fortsätta med det är det kanske något man borde ta sig en funderare på. Under utbildningen har jag både fått höra att man bör förbereda sig innan man startar eget, men också att det bara är att ”göra”, att våga lita på sin insikt. Men den enda som kan bestämma om och när det är rätt tid är du själv.

Bra och dåliga dagar

Under utbildningens första dagar hörde jag två olika röster i mitt huvud – en som tryckte ner mig och min affärsidé (”Vem tror du att du är, du som är så ung och aldrig haft ett fast jobb, du ska inte komma och tro att du är något speciellt”) och en som peppade mig (”Är det verkligen så svårt, varför inte prova det redan idag, man kan ju alltid chansa”). Jag funderar, jämför, tvekar och skissar på framtiden. Men det handlar ju bara om bra och dåliga dagar, som jag även kommer få när jag väl är igång med företaget. Alla får stunder då de tvekar på sig själv men det är då man ska komma ihåg sina framgångar.

Alla kan lära sig av varandra oavsett bransch

Vi som deltar i utbildningen har tänkt att starta eget inom olika områden vilket gör diskussionerna intressanta. Jag, som vill bli frilansande skribent, måste inte bara ha kontakt med folk inom min branschen. Tänk vad tråkigt mitt kontaktnät skulle bli då! Det där med nätverkande trodde jag skulle bli läskigt, men det var nog bara för att jag inte gjort det så mycket tidigare. Har man folk i sitt nätverk inom samma bransch så tror jag också att man oftast är snälla mot varandra än ser varandra som konkurrenter. Min förhoppning är att man snarare än hot mot varandra ser möjligheter tillsammans.

Bra självinsikt kan hjälpa mot svårigheter

Jag drömde redan som liten om att skriva mycket och nu vill jag förverkliga den drömmen. Jag vet att det kommer bli svårt, men jag vet också att det inte kommer vara svårt för all framtid. Jag får intrycket att egenföretagande och frilansande ibland inte ses som ett ”riktigt jobb”. Särskilt bloggbranschen har fått dåligt rykte – ”vem som helst kan sätta sig och skapa en blogg, det är väl bara att skriva lite?” Men, nej, det är det inte alls! Om man dessutom ska få en inkomst från det så är det mycket hårt arbete och planering bakom det hela, mycket som faktiskt inte syns och genom att göra ett bra arbete kan man överträffa förväntningarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *