Att nischa sig eller inte nischa sig – det är frågan

Att nischa sig eller inte nischa sig

Nu är det åtta månader sedan jag flyttade denna blogg från en portal till ett webbhotell och därmed också förtydligade nischen lite mer; något jag rekommenderar alla entreprenörer och bloggare att göra. Genom att välja din nisch styr du mer hur du vill bli uppfattad vilket kan göra att din målgrupp kan känna större koppling till dig. Om du funderar på om det här med en nisch är något för dig – då ska du fortsätta läsa hela inlägget!

Du måste inte nischa dig – men det underlättar för dig och din målgrupp

I blogg- och entreprenörskapsvärlden hör man ständigt råd om att det är bra att nischa sig – att rikta in sig på ett enskilt område eller intresse istället för att ha en alltför bred verksamhet. Fler och fler startar eget och börjar blogga vilket betyder att konkurrensen ökar. Valet om och i så fall vilken nisch du ska ansluta dig till börjar dock alltid med dig själv. Oavsett vilken slags nisch du väljer – eller om du inte väljer någon alls – så är det viktig att du är motiverad i ditt val. Väljer du en speciell nisch ska det vara något du är intresserad av. Om du är intresserad av flera olika områden så välj dem.

En nisch tydliggör vem du är, vad du gör samt vad som kan förväntas av dig

Vi människor tycker om att placera saker i olika fack; för att kunna fatta beslut om hur vi ska uppfatta dem. Så varför inte göra det enkelt för din målgrupp redan från början? Genom att ha en tydlig nisch styr du lite hur din målgrupp ska uppfatta dig, förstå dig bättre och ta in det du vill förmedla. Läsarna får samtidigt veta vad de kan förvänta sig av dig. Du gör även dig själv en stor tjänst eftersom din nisch kan förtydliga vad ditt arbete faktiskt är och vad du ska skriva om på bloggen.

En nischad blogg når en tydligare målgrupp

Om du vill tjäna pengar på din blogg så rekommenderar jag dig att nischa den. Annonsörer bryr sig ofta om räckvidd men faktum är att en målgrupp med ett speciellt intresse ofta kan vara mer värd. Om du vill bestämma dig för en nisch kanske det kan kännas som att du stänger dörrarna för en del av din målgrupp som inte längre är intresserade. Men faktum är att det snarare är tvärtom. Arbetar du alltför brett kan din målgrupp ha svårt att få ett grepp om dig och vem du är. Allt blir lite luddigt och opersonligt vilket leder till att de letar sig vidare någon annanstans. Du är unik så se till att framhäva det som du är passionerad över – det du vill bli ihågkommen för!

Bli den eftertraktade experten!

Ibland är det bättre att kunna mycket om lite än lite om mycket. Kan du genom din verksamhet dela med dig av kunskaper, tips och erfarenheter ses du till slut som en expert inom området. Här har du världens chans att fördjupa dig inom något du verkligen brinner för eller har specialkunskaper inom. Tidningar letar ständigt efter skribenter med ovanliga expertkunskaper, så om du känner för att tjäna pengar på dina texter kan det vara en bra idé att kontakta redaktioner och erbjuda dina tjänster.

Två Lästips om det här med att nischa sig

Lugnochfin: Om att nischa eller inte nischa sin blogg

Loiuse, som driver bloggen Lugnochfin, berättar varför hon gett upp att försöka nischa sig på det traditionella sättet. Att dela upp sin personlighet i olika områden och bara visa en del av den på bloggen resulterade i att den inte kändes som hennes själv – hon fick inte ut sin unika röst genom att nischa sig.

Influencers of Sweden – Så nischar du dina kanaler

Loiuse har även skrivit ett inlägg på branschorganisationen Influencers of Swedens hemsida om att en nisch kan se ut på olika sätt. Istället för att satsa på ett speciellt ämne så kan man till exempel välja nisch genom sin livssituation, egenskaper, målgrupp, eller erfarenhet.

I sommar kommer jag skriva mer om hur du nischar din verksamhet och/eller blogg. Det kommer handla om att ta reda på vem du egentligen är och bestämma dig för vilket intryck du vill att din målgrupp ska få av dig. Så håll utkik lite längre fram om det låter intressant!

4 reaktioner på ”Att nischa sig eller inte nischa sig – det är frågan

 1. Jeanette skriver:

  Jag tycker det där är så svårt! Om och om igen hör jag att man måste super nischa sig men att jag smalnat av och skriver nästan enbart om resor känns ibland inte tillräckligt. Det var skönt att läsa om att du tipsar om att man kan skriva om flera olika saker ändå 🙂

  Kul att träffa dig på Tic i helgen!

  • Caroline skriver:

   Nejmen, hej, det är ju du =) Riktigt kul att träffas i helgen! Ja, det är klart det går att ha en lite bredare nisch – det innebär kanske lite hårdare arbete med att hitta de där riktiga hardcore-fansen som följer en genom allt – men det är samtidigt aldrig nyttigt att försöka tvinga sig in i en nisch om man inte riktigt trivs där. Det gäller att försöka hitta någon slags röd tråd bland sina inlägg, och det tycker jag finns tydligt på din blogg ;). Själv säger jag att jag skriver om entreprenörskap, psykologi och hälsa och jag känner att jag ibland svajar ut lite utanför de ämnena, men det är helt okej.

 2. Beautiful Life skriver:

  Åh, det här är verkligen ett huvudbry för mig! Både i bloggandet och i mitt företagande. Jag är ju sån som person som gärna vill göra ALLT för att inte missa något spännande i någon ända, men vet att det inte är så sunt varken för business eller hälsan….

  Kändes ändå fint att läsa Louise inlägg om att det faktiskt inte alltid måste handla om att nischa sig heller, att jag är så mycket mer än en smal nisch och kanske just därför blir jag nischad i slutändan…. Nåväl, haha!

  Intressant ämne att klura på !

  Trevlig helg!
  /Anna

  • Caroline skriver:

   Jag känner igen mig så väl. För mig har det känts naturligt att nischa mig mer genom åren som gått – i och med att mina intressen ändrats och att jag startade företag. Men en nisch ska ju inte begränsa en från att göra det man gillar och att skriva om det på bloggen. Det är därför jag också älskar Louises inlägg; hon bekräftar att det är helt naturligt att vara kluven till det här med nischande och att tycka att det är svårt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *