Min erfarenhet av glutenfria produkter

glutenfria produkter
Under hösten och vintern hade jag kontakt med en dietist för att få ordning på mina magproblem. Jag uteslöt oligosackarider ur min kost, vilket innebar inget vete, korn, råg, lök, kål m.m. Efter fyra månader kom vi fram till att jag överkänslig mot vete, vetestärkelse (som ofta finns i glutenfri produkter), (socker)betfiber samt laktos. Jag är alltså inte gluten- eller laktosintolerant – jag har gjort flera tester – men jag är överkänslig och får problem med magen när jag ätit produkter som innehåller detta.

Fiberhusk

Tar man bort gluten, dvs fiber, ur sin kost så bör man få i sig fibrer från annat håll, för annars blir man oftast hård i magen. För min del blev det Fiberhusk som är pulveriserat psylliumfröskal. Jag tog 2 tsk, blandade i ett glas med vatten och drack som en del av frukosten. Fiberhusk suger åt sig vätska och sväller, det får en geléaktig konsistens och smakar inte gott alls. Man kan även baka med fiberhusk, då får degen en konsistens som är mer lik en vanlig (icke-glutenfri) deg. I matbröd gör fiberhusk brödet mer saftigt och så att det smular mindre samtidigt som degen blir mer lättarbetad.

Bröd och kakor

Det finns färdiga glutenfria bakmixer som är lätta att använda om man vill baka bröd eller bakverk. Dessa mixer kan vara gjorda på vetestärkelse, rismjöl, potatismjöl eller majsstärkelse istället. Semper är ett märke som har många glutenfria mixer och de har även kakor, flingor och pasta. Att baka glutenfritt är lite annorlunda än att baka med vanligt mjöl. För det första får degen inte samma konsistens, den blir mycket kladdigare. När brödet väl är klart är det mycket blekare än vanligt, torrare och smuligare. Det tog ett tag att vänja sig vid detta, men om man är glutenintolerant tror jag att man till slut lär sig att äta detta.

Det finns även glutenfritt bröd i frysdisken, och jag tyckte att även dessa var lite torra. Hårt bröd och smörgåsrån smakade däremot som vanligt. Glutenfria kakor tyckte jag hade ungefär samma konsistens som vanliga och var ganska goda. När man gör såser kan man byta ut vetemjölet mot vanlig redning (Meizena – består till stor del av potatisstärkelse) för att få den tjockare.

Pasta

Det jag tyckte var svårast med att äta glutenfritt var att inte äta vanlig pasta. Glutenfri pasta var nämligen det jag tyckte minst om. Bland annat ICA har ett stort sortiment av glutenfri pasta. Jag tycker att pastan var hård, även när den var färdigkokt och det blev jätteäckligt i rester. Glutenfri pasta har också en speciell smak, jag själv måste ha vant mig vid den snabbt, men när resten av min familj fick smaka tyckte de att det var jätteäckligt. När man häller av pastan är vattnet alldeles vitt så jag sköljde alltid igenom pastan med vanligt vatten innan jag åt den. Det många inte vet är att även couscous består av vete, så det går inte att äta istället för vanlig pasta.

Min utvärdering

Glutenfria produkter är dyra, det finns inte så stort sortiment (glutenfri/hälsokost-hyllan står oftast i närheten av vanligt hårt bröd eller flingor i matbutikerna) och det mesta smakar inte så gott. Jag är glad över att jag inte är glutenintolerans, tarmen tar då skada om man äter gluten. Jag kan fortfarande äta gluten men jag får då ”vanliga” magproblem istället. Någon gång framöver ska jag dock försöka med glutenfritt igen för att se om jag får samma resultat och för att testa vidare exakt vilka produkter jag kan äta utan att få reaktioner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *