Sju tips – detta borde du känna till på Facebook

Sju tips: Detta borde du känna till på Facebook, knep på facebook

Jag blev medlem på Facebook sommaren 2010 och erkänner att jag inte varit särskilt aktiv förrän 2015. Jag känner, sedan jag startade företag, att Facebook är ett väldigt bra medie att få kontakt och diskutera med andra företagare. Idag delar jag därför med mig av sju tips för hur du kan effektivisera arbetet på Facebook. Läs igenom inlägget och kommentera gärna om du lärde dig något nytt av det!

Slå på aviseringar för inlägg

knep på facebook, slå på aviseringar

Vill du följa ett inlägg kan du kommentera det för att hitta det lättare eftersom du då får aviseringar om när någon annan kommenterar eller reagerar på det. Men istället för att kommentera så kan du välja att slå på aviseringar direkt. Det är också enkelt att slå av om du vill inte längre vill få aviseringar.

Aviseringar i Chrome på datorn

knep på facebook, slå på aviseringar i Chrome

Om du använder Chrome som webbläsare på datorn kan du välja att få aviseringar från Facebook i form av push-meddelanden – precis som på Facebook-appen – även om du inte är inne på Facebook just då. Här kan du läsa om hur du kan tillåta aviseringar från vissa webbsidor. Detta tycker jag är mycket smart men om du inte vill bli störd i arbetet så ska du kanske inte välja detta.

Spara inlägg du vill återkomma till

knep på facebook, spara inlägg

Hittar du inlägg du kanske vill läsa senare eller av någon annan anledning vill spara kan du göra det genom att klicka på den lilla pilen till höger på inlägget och välja Spara inlägg. Alla sparade inlägg samlas under Sparat i vänsterkolumnen på förstasidan. Glöm bara inte bort att gå tillbaka och rensa bland dina sparade inlägg lite då och då.

Du kan gilla utan att följa

knep på facebook, sluta följa

Du behöver inte följa en sida för att gilla den. Om du inte vill se inlägg från sidor du gillar i ditt flöde kan du enkelt sluta följa dem. Du kan även dölja inlägg från personer du kanske inte längre vill följa men fortfarande vara kontakt med. Då klickar du på den lilla pilen till höger på inlägg den personen skrivit och väljer Dölj inlägg eller Dölj alla inlägg från (personen).

Sök efter inlägg & personer i grupper

knep på facebook, sök efter inlägg och personer i grupper

Innan du skapar ett nytt inlägg i en grupp kan du kolla om det finns tidigare inlägg om samma sak genom att använda sökrutan till höger. Du kan även söka efter personer för att hitta inlägg de skrivit eller kommenterat på i gruppen. Jag upplever att sökfunktionen lätt glöms bort men jag själv använder den ganska ofta för att undvika att skapa nya inlägg om ämnen som det redan finns inlägg om.

Stäng av chatten

knep på facebook, stäng av chatten

Du kan stänga av chatten för att undvika att visa att du är online. Då kan du inte heller se när dina kontakter är online. Chattmeddelanden kan skickas ändå men de syns som ett vanligt meddelande i Messenger.

Undvik att få foton beskurna

knep på facebook, optimera bilder för att undvika att få dem beskurna

För att undvika att få dina foton (till exempel profilbild, omslagsfoto eller inläggsfoto) att bli beskurna så är tipsar jag dig att ta reda på vilka storlektsbegränsningar Facebook har innan du lägger upp dina bilder. Detta kanske främst gäller oss som driver sidor på Facebook, som har logotyper eller anpassade bilder som kan se lite konstiga ut om de beskärs. Här kan du läsa om de olika bildstorlekarna på olika sociala medier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *